Одбрана уложила жалбе на оптужницу за убиство Ћурувије

Жалбе одбране на решење Специјалног суда којим је потврђена оптужница против четворице бивших припадника РДБ-а оптужених за убиство власника „Дневног телеграфа“ Славка Ћурувије 11. априла 1999. године у Београду, стигле су у Апелациони суд у Београду који ће својом  одлуком утврдити да ли су докази које је Тужилаштво прибавило довољни за ступање оптужнице на правну снагу.

Решењем од 20. фебруара 2015. године, Специјални суд је потврдио оптужницу коју је после допуне истраге Тужилаштво подигло 29. децембра 2014. године, против бившег начелника РДБ-а, Радомира Марковића, некадашњег начелника београдског Центра ДБ-а Милана Радоњића, оперативаца Мирослава Курака и Ратка Ромића, која их као „организовану криминалну групу“ терети за убиство Славка Ћурувије из „из ниских побуда, због његовог јавног иступања“.

Тужилаштво сумњичи Марковића да је „на убиство Ћурувије подстрекао и упознао са планом Радоњићa“. Затим, наводи се у оптужници, да је Радоњић,  „са припадницима РДБ-а  Мирославом Кураком и Ратком Ромићем постигао договор о непосредном извршењу“, а тврди се и да им је „омогућио логистику“.

Специјално тужилаштво оптужницом терети Курака као непосредног извршиоца убиства Ћурувије у Светогорској улици у Београду, да је у пролазу зграде у којој је Ћурувија становао, пуцао у њега пришавши му с леђа, а Ромића терети да је „ударио у потиљак“ Бранку Прпу, која је била са Ћурувијом, да би је онемогућио да се окрене. Окривљене Курака, Ромића и Радоњића оптужница терети као саизвршиоце за кривично дело тешко убиство.

Одбрана окривљених жалбама тврди да Тужилаштво „није пружило ниво оправдане сумње неопходан за оптужницу“ и оспоравају кључни доказ оптужбе- сведочење бившег команданта ЈСО-а Милорада Улемека Легије, на чијем исказу се, како наводе у жалбама, заснива оптужница, као и законитост прибављања материјала који се односе на телефонску комуникацију окривљених априла 1999. године. По одбрани, Тужилаштво ни током основне истраге, а ни касније у  допуни истраге „није извело доказе за своје наводе да су окривљени деловали као организована криминална група“.

Марковићев адвокат Владимир Маринков  у жалби оцењује, поред осталог,  да Тужилаштво „није поступило по налозима Специјалног суда из првог решења“, донетог средином прошле године, када није била потврђена оптужница већ је наложена допуна истраге  у вези више оптужних навода.

??????????????????????

Адвокат Владимир Маринков

-Оптужница на више места садржи делове у којима се каже како су одређене околности овог случаја „несумњиво утврђене“.  Потврђујући је првостепени суд је повредио закон, претпоставку невиности као и Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода-оцењује одбрана –наводи Владимир Маринков

Браниоци Радомира Марковића жалбом предлажу да Апелациони суд обустави кривични поступак, или да нареди првостепеном суду поновно одлучивање, због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и повреде о закона.

Уколико буде потврђено решење Специјалног суда, следи заказивање припремног рочишта на којем се одбрана и оптужба изјашњавају о доказима које предлажу, а  окривљени  о наводима оптужнице, а после тога почиње суђење-главни претрес.

Истрага против четворице окривљених  покренута је 13. јануара 2014. године, а до тада је вођена против НН лица. Након што је поднета допуна кривичне пријаве 13. јануара прошле године ухапшени су Милан Радоњић и Ратко Ромић, који су од тада у притвору, док је Мирослав Курак у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Бивши начелник РДБ-а Радомир Марковић је у затвору у Пожаревцу где издржава казну затвора од 40 година која му је изречена под оптужбом за помагање у прикривању доказа против осуђених бивших припадника ЈСО-а у „случају злочин на Ибарској магистрали“.

Бивши командант ЈСО-а Милорад Улемек Легија издржава јединствену по закону најстрожу казну од 40 година затвора, а осуђен је на четири максималне четрдестогодишње казне правоснажно у  четири процеса.

Извод из оптужнице против окривљених Ромића и Курака

„Дана 11. априла 1999. године у Београду између 16,38 и 16,45 сати у улици Иве Лоле Рибара (сада Светогорска), када је, сада покојни,  Славко Ћурувија заједно са оштећеном Бранком Прпом из Београда ушао у пролаз зграде број 35, окривљени Мирослав Курак и Ратко Ромић неопажено им пришли иза леђа, па је окривљени Мирослав Курак са раздаљине од око 1,5 метара из аутоматског пиштоља „шкорпион“ калибра 7,65 мм, испалио рафално пет пројектила у леђа оштећеног Славка Ћурувије који се од задобијених повреда занео и пао, а осумњичени Ратко Ромић оштећену Бранка Прпу, када је покушала да се окрене, ударио дршком пиштоља у потиљачни део главе, од ког ударца је пала, наневши јој лаку телесну повреду и тако омогућио да се доврши кривично дело и лиши живота оштећени Славко Ћурувија, па је окривљени Мирослав Курак из непосредне близине од 0,8 метара поново рафално испалио више пројектила у главу и тело оштећеног“, пише, између осталог, у оптужници Специјалног тужилаштва.

ОДБРАНА

Окривљени су у потпуности негирали све оптужбе

Фото Славка Ћурувије преузет са сајта фондације „Славко Ћурувија“

Пријатељи сајта