Омбудсман и МУП на својим сајтовима објавили документа о инциденту од 28. септембра 2014.

zastitnikЗаштитник грађана Саша Јанковић обелоданио пријаву поднету против двојице војних полицијаца који су били у друштву Андреја Вучића 28. септембра 2014, а пријавом их сумњичи за напада на жандарме који су тог дана обезбеђивали “прајд 2014”. Истовремено, МУП је на свом сајту обелоданио пријаву против седмирице жандарма и њиховог стрешине.

Инцидент који се догодио током „прајда“ 28. септембра 2014, када су жандарми на улици тукли премијеровог брата Андреја Вучића , брата градоначелника Београда Предрага Малог и двојицу војних полицајаца који су били с њима, у целини, с оним што је томе претходило, обухватила је кривична пријава омбудсмана Саше Јанковић, поднета 13. јануара ове године против двојице војних полицајца због, како се наводи „напада на припаднике Жандармерије у вршењу службене дужности “, а придружвиши се кривичној пријави коју је раније МУП поднео против жандарма.

Одатле , међутим, креће нова прича јер омбудсману Саши Јанковићу , како сам тврди, почињу да стижу претње, па се обратио јавности, указујући да се не осећа безбедно.

Јанковић је затим, на сајту објавио и неколико полицијских докумената на којима је засновао кривичну пријаву, око чега је потом дошло до јавне полемике с министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем који је саопштио да та документа нису став МУП-а, већ само извештаји припадника Жандармерије који су учествовали у инциденту током „Параде поноса“. После тога је МУП на свом сајту објавио кривичну пријаву поднету против седморице припадника Жандармерије осумњичених да су учествовали у инциденту 28. септембра 2014 . У информацији , објављеној тим поводом на сајту МУП-а наведено је (цитат) :“Министарство унутрашњих послова Републике Србије уз сагласност надлежног тужилаштва даје јавности на увид кривичну пријаву против припадника Жандармерије због основа сумње да су дана 28. 09. 2014. године око 11,30 часова, на углу улица Бирчанинове и Светозара Марковића у Београду, извршили кривично дело напад на војно лице у вршењу војне службе.

Такође, уз сагласност тужиоца, објављујемо и службене белешке осумњичених припадника Жандармерије, из којих се јасно види да су закључци о покретању дисциплинског поступка, које је објавио заштиник грађана Саша Јанковић, сублимација њихових изјава и интерни документ МУП-а, а не званичан став Министарства унутрашњих послова. Једини документ који се може сматрати валидним је извештај Сектора унутрашње контроле који је овлашћен за испитивање законитости у раду припадника МУП-а. Из објављених белешки се може видети и да су припадници Жандармерије догађај објаснили на готово истоветан начин. Стављањем на увид ових докумената још једном се потврђују тврдње министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића“.

Медији су пренели Стефановићеву изјаву је да омбудсман кад следећи пут буде имао питања за МУП – може слободно да позове и све ће му бити објашњено, при чему неће бити никаквих проблема.

Јанковић: Нужно да се у Србију што пре врати законито стање

После свега, поново се саопштењем за јавност огласио обудсман Саша Јанковић, указујући да у овом случају у свему поступа у складу са својом законском обавезом Заштитник грађана .

– Између државних органа не може да постоји полемика у стварима у којима су њихов однос и међусобне обавезе уређени императивним прописима-навео је Јанковић у саопштењу објављеном на сајту Заштитника грађана.

„Поводом наставка опструкције поступка контроле у вези са инцидентом током Параде поноса, Заштитник грађана саопштава да је нужно да се у Републику Србију што пре врати законито стање у коме сваки државни орган ради оно што му је надлежност и извршава обавезе које му Устав и закони налажу.

Између државних органа не може да постоји полемика у стварима у којима су њихов однос и међусобне обавезе уређени императивним прописима. Заштитник грађана мора да изврши своју контролну функцију, а други државни органи дужни су да му пруже све податке које поседују, а који су неопходни за остваривање његовог контролног или превентивног деловања. Само тако се могу идентификовати сви пропусти који су у конкретном случају допринели или довели до кршења права грађана прекомерном употребом силе, те установити њихови узроци и исти отклонити. Само то ће смањити могућност да до сличних кршења права грађана дође у будућности, што је једна од основних улога Заштитника грађана. Без обзира на то ко је учествовао у инциденту, он мора бити испитан у целини и из свих аспеката.

Правосудни органи се баве питањем кривице на основу података који су им достављени и које прибаве у складу са законом, а Заштитник грађана утврђује пропусте у законитости и правилности рада државних органа који су довели или могу довести до кршења права грађана. Тако је чињено у свим случајевима до сада и овај не сме да буде изузетак“-пише у саопштењу.

Кривичну пријаву против седморице припадника Жандармерије МУП је поднео, како стоји у документу „због сумње да су извршили кривично дело напад на војно лице у вршењу војне службе у стицају са кривичним делом злостављање и мучење“, а против старешнине осумњичених жандарма поднета је кривична пријава „због сумње да је наредио интервенцију полицијским службеницима, односно за кривично дело злоупотреба службеног положаја“ .

На другој страни, на сајату омбудсмана , у саопштењу поводом кривичне пријаве коју је Саша Јанковић поднео против двојице војних полцијаца који су 28. септембра 2014, били у друштву Андреја Вучића , наведено је да је Заштитник грађана до чињеница и доказа на којима заснива кривичну пријаву, дошао спроводећи поступак из своје законске надлежности- контролу у вези поступања жандарма због кршења људских права бруталном и прекомерном употребом силе против грађана, а „тада је утврдио да у полицијским списима стоји да су четворица цивилно обучених лица пре приказане бруталности одбили да послушају усмена наређења, покушали да пробију кордон, вређали припаднике Жандармерије, претили им и физички се сукобили са њима. “. „Ипак, полиција је по налогу тужилаштва поднела кривичне пријаве само против својих припадника. Упркос обавези која је изричито утврђена Законом, Војнобезбедносна агенција и Министарство одбране одбили су да Заштитнику грађана доставе све податке које има о овом случају, потребне да би омбудсман остварио своју контролну улогу“. Истовремно, пише даље у информацији, Јанковић је “обавестио тужилаштво да је Војнобезбедносна агенција одузела снимке видео надзора из локала у околини и разговарала са сведоцима догађаја пре полицајаца којима је тужилаштво наредило да спроведу истрагу”.

Кривичну пријаву против двојице војних полицајаца, омбудсман је поднео Вишем тужилаштву у Београду због, како је наведено „постојања основане сумње да су извршили кривично дело напад на службено лице у вршењу службене дужности, тако што су се оглушили о усмена наређења и, настојећи да прођу кроз постављени кордон и уђу у рестриктивни простор који су припадници Жандармерије имали задатак да штите, физички сукобили са припадницима Жандармерије на задатку“, пише у пријави коју је портал „Порота“ преузео са сајта Заштитника грађана.

– При томе су се С. и Ј. гурали са припадницима Жандармерије, примали и задавали ударце рукама и ногама, упућивали припадницима Жандармерије псовке и претње, а једном од њих је, пошто су га припадници Жандармерије применом физичке силе и гумене палице оборили на асфалт, из футроле испао пиштољ спреман за дејство (метак у цеви), или је он тај пиштољ потегао па му га је ударцем палице припадник Жандармерије избио из руке- наведено је, између осталог, у пријави , објављеној на сајту Заштитиника грађана.

„На основу свих сазнања које овај орган има, а што ће се током кривичног поступка тачно утврдити, до догађаја је дошло тако што је група од четворо пришла кордону у намери да прође у рестриктивни простор; припадник Жандармерије штитом је грубо одгурнуо цивилно лице за које је проценио да му се сувише приближило (цивилно лице је, могуће је, имало намеру да се легитимише из непосредне близине), након чега су С. и Ј. покушали да се умешају између цивилног лица и припадника Жандармерије, где су реаговали применом силе други припадници Жандармерије чиме је отпочео физички сукоб током кога је наишла додатна јединица Жандармерије чији су припадници интервенисали видећи сукоб колега са цивилно обученим лицима. У сукобу је седморо људи задобило повреде“( цитат из пријаве Заштитника грађана)

Пријатељи сајта