Ombudsman i MUP na svojim sajtovima objavili dokumenta o incidentu od 28. septembra 2014.

zastitnikZaštitnik građana Saša Janković obelodanio prijavu podnetu protiv dvojice vojnih policijaca koji su bili u društvu Andreja Vučića 28. septembra 2014, a prijavom ih sumnjiči za napada na žandarme koji su tog dana obezbeđivali “prajd 2014”. Istovremeno, MUP je na svom sajtu obelodanio prijavu protiv sedmirice žandarma i njihovog strešine.

Incident koji se dogodio tokom „prajda“ 28. septembra 2014, kada su žandarmi na ulici tukli premijerovog brata Andreja Vučića , brata gradonačelnika Beograda Predraga Malog i dvojicu vojnih policajaca koji su bili s njima, u celini, s onim što je tome prethodilo, obuhvatila je krivična prijava ombudsmana Saše Janković, podneta 13. januara ove godine protiv dvojice vojnih policajca zbog, kako se navodi „napada na pripadnike Žandarmerije u vršenju službene dužnosti “, a pridružviši se krivičnoj prijavi koju je ranije MUP podneo protiv žandarma.

Odatle , međutim, kreće nova priča jer ombudsmanu Saši Jankoviću , kako sam tvrdi, počinju da stižu pretnje, pa se obratio javnosti, ukazujući da se ne oseća bezbedno.

Janković je zatim, na sajtu objavio i nekoliko policijskih dokumenata na kojima je zasnovao krivičnu prijavu, oko čega je potom došlo do javne polemike s ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem koji je saopštio da ta dokumenta nisu stav MUP-a, već samo izveštaji pripadnika Žandarmerije koji su učestvovali u incidentu tokom „Parade ponosa“. Posle toga je MUP na svom sajtu objavio krivičnu prijavu podnetu protiv sedmorice pripadnika Žandarmerije osumnjičenih da su učestvovali u incidentu 28. septembra 2014 . U informaciji , objavljenoj tim povodom na sajtu MUP-a navedeno je (citat) :“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije uz saglasnost nadležnog tužilaštva daje javnosti na uvid krivičnu prijavu protiv pripadnika Žandarmerije zbog osnova sumnje da su dana 28. 09. 2014. godine oko 11,30 časova, na uglu ulica Birčaninove i Svetozara Markovića u Beogradu, izvršili krivično delo napad na vojno lice u vršenju vojne službe.

Takođe, uz saglasnost tužioca, objavljujemo i službene beleške osumnjičenih pripadnika Žandarmerije, iz kojih se jasno vidi da su zaključci o pokretanju disciplinskog postupka, koje je objavio zaštinik građana Saša Janković, sublimacija njihovih izjava i interni dokument MUP-a, a ne zvaničan stav Ministarstva unutrašnjih poslova. Jedini dokument koji se može smatrati validnim je izveštaj Sektora unutrašnje kontrole koji je ovlašćen za ispitivanje zakonitosti u radu pripadnika MUP-a. Iz objavljenih beleški se može videti i da su pripadnici Žandarmerije događaj objasnili na gotovo istovetan način. Stavljanjem na uvid ovih dokumenata još jednom se potvrđuju tvrdnje ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića“.

Mediji su preneli Stefanovićevu izjavu je da ombudsman kad sledeći put bude imao pitanja za MUP – može slobodno da pozove i sve će mu biti objašnjeno, pri čemu neće biti nikakvih problema.

Janković: Nužno da se u Srbiju što pre vrati zakonito stanje

Posle svega, ponovo se saopštenjem za javnost oglasio obudsman Saša Janković, ukazujući da u ovom slučaju u svemu postupa u skladu sa svojom zakonskom obavezom Zaštitnik građana .

– Između državnih organa ne može da postoji polemika u stvarima u kojima su njihov odnos i međusobne obaveze uređeni imperativnim propisima-naveo je Janković u saopštenju objavljenom na sajtu Zaštitnika građana.

„Povodom nastavka opstrukcije postupka kontrole u vezi sa incidentom tokom Parade ponosa, Zaštitnik građana saopštava da je nužno da se u Republiku Srbiju što pre vrati zakonito stanje u kome svaki državni organ radi ono što mu je nadležnost i izvršava obaveze koje mu Ustav i zakoni nalažu.

Između državnih organa ne može da postoji polemika u stvarima u kojima su njihov odnos i međusobne obaveze uređeni imperativnim propisima. Zaštitnik građana mora da izvrši svoju kontrolnu funkciju, a drugi državni organi dužni su da mu pruže sve podatke koje poseduju, a koji su neophodni za ostvarivanje njegovog kontrolnog ili preventivnog delovanja. Samo tako se mogu identifikovati svi propusti koji su u konkretnom slučaju doprineli ili doveli do kršenja prava građana prekomernom upotrebom sile, te ustanoviti njihovi uzroci i isti otkloniti. Samo to će smanjiti mogućnost da do sličnih kršenja prava građana dođe u budućnosti, što je jedna od osnovnih uloga Zaštitnika građana. Bez obzira na to ko je učestvovao u incidentu, on mora biti ispitan u celini i iz svih aspekata.

Pravosudni organi se bave pitanjem krivice na osnovu podataka koji su im dostavljeni i koje pribave u skladu sa zakonom, a Zaštitnik građana utvrđuje propuste u zakonitosti i pravilnosti rada državnih organa koji su doveli ili mogu dovesti do kršenja prava građana. Tako je činjeno u svim slučajevima do sada i ovaj ne sme da bude izuzetak“-piše u saopštenju.

Krivičnu prijavu protiv sedmorice pripadnika Žandarmerije MUP je podneo, kako stoji u dokumentu „zbog sumnje da su izvršili krivično delo napad na vojno lice u vršenju vojne službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje“, a protiv starešnine osumnjičenih žandarma podneta je krivična prijava „zbog sumnje da je naredio intervenciju policijskim službenicima, odnosno za krivično delo zloupotreba službenog položaja“ .

Na drugoj strani, na sajatu ombudsmana , u saopštenju povodom krivične prijave koju je Saša Janković podneo protiv dvojice vojnih polcijaca koji su 28. septembra 2014, bili u društvu Andreja Vučića , navedeno je da je Zaštitnik građana do činjenica i dokaza na kojima zasniva krivičnu prijavu, došao sprovodeći postupak iz svoje zakonske nadležnosti- kontrolu u vezi postupanja žandarma zbog kršenja ljudskih prava brutalnom i prekomernom upotrebom sile protiv građana, a „tada je utvrdio da u policijskim spisima stoji da su četvorica civilno obučenih lica pre prikazane brutalnosti odbili da poslušaju usmena naređenja, pokušali da probiju kordon, vređali pripadnike Žandarmerije, pretili im i fizički se sukobili sa njima. “. „Ipak, policija je po nalogu tužilaštva podnela krivične prijave samo protiv svojih pripadnika. Uprkos obavezi koja je izričito utvrđena Zakonom, Vojnobezbednosna agencija i Ministarstvo odbrane odbili su da Zaštitniku građana dostave sve podatke koje ima o ovom slučaju, potrebne da bi ombudsman ostvario svoju kontrolnu ulogu“. Istovremno, piše dalje u informaciji, Janković je “obavestio tužilaštvo da je Vojnobezbednosna agencija oduzela snimke video nadzora iz lokala u okolini i razgovarala sa svedocima događaja pre policajaca kojima je tužilaštvo naredilo da sprovedu istragu”.

Krivičnu prijavu protiv dvojice vojnih policajaca, ombudsman je podneo Višem tužilaštvu u Beogradu zbog, kako je navedeno „postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, tako što su se oglušili o usmena naređenja i, nastojeći da prođu kroz postavljeni kordon i uđu u restriktivni prostor koji su pripadnici Žandarmerije imali zadatak da štite, fizički sukobili sa pripadnicima Žandarmerije na zadatku“, piše u prijavi koju je portal „Porota“ preuzeo sa sajta Zaštitnika građana.

– Pri tome su se S. i J. gurali sa pripadnicima Žandarmerije, primali i zadavali udarce rukama i nogama, upućivali pripadnicima Žandarmerije psovke i pretnje, a jednom od njih je, pošto su ga pripadnici Žandarmerije primenom fizičke sile i gumene palice oborili na asfalt, iz futrole ispao pištolj spreman za dejstvo (metak u cevi), ili je on taj pištolj potegao pa mu ga je udarcem palice pripadnik Žandarmerije izbio iz ruke- navedeno je, između ostalog, u prijavi , objavljenoj na sajtu Zaštitinika građana.

„Na osnovu svih saznanja koje ovaj organ ima, a što će se tokom krivičnog postupka tačno utvrditi, do događaja je došlo tako što je grupa od četvoro prišla kordonu u nameri da prođe u restriktivni prostor; pripadnik Žandarmerije štitom je grubo odgurnuo civilno lice za koje je procenio da mu se suviše približilo (civilno lice je, moguće je, imalo nameru da se legitimiše iz neposredne blizine), nakon čega su S. i J. pokušali da se umešaju između civilnog lica i pripadnika Žandarmerije, gde su reagovali primenom sile drugi pripadnici Žandarmerije čime je otpočeo fizički sukob tokom koga je naišla dodatna jedinica Žandarmerije čiji su pripadnici intervenisali videći sukob kolega sa civilno obučenim licima. U sukobu je sedmoro ljudi zadobilo povrede“( citat iz prijave Zaštitnika građana)

Prijatelji sajta