Ombudsman: „Premijer Vučić nije doprineo utvrđivanju istine o helikopteru“

Zaštitinik građana Srbije Saša Janović izjavio je za TV N1  da premijer Aleksandar Vučić „nije doprineo utvrđivanju istine“ o padu vojnog helikoptera 13. marta, kada je poginulo sedam osoba.

Ombudsman je  rekao da je posle tog tragičnog događaja trebalo sagledati sve što je doprinelo nesreći i da je u javnost trebalo da se izlazi veoma pažljivo, sa činjenicama, i da se niko a priori ne abolira, kao što niko ne treba ni da se proglašava krivim pre nego što se svi državni organi izjasne o nesreći.

Janković  smatra da je premijer Aleksandar Vučić izjavom da ne daje ministre zdravlja i odbrane, Zlatibora Lončara i Bratislava Gašića, prejudicirao rad državnih organa i usmeravao javno mnjenje, čime nije doprineo utvrđivanju istine.

“To nije dobro. Njihova odgovornost utvrđuje se na drugi način, a ne ocenom predsednika vlade”, kazao  je ombudsman, prenosi N1.

Gostujući u Novom danu televizije N1, kako je objavljeno na sajtu te televizijske stanice,  ombudsman Janković je rekao da je 2014. godina za građane i njihova prava bila tegobna, a da je posebno teško bilo onima sa lošijim materijalnim stanjem, jer su teret krize podneli oni koji bi trebalo da budu najviše zaštićeni.

Kao primer je naveo penzije koje su smanjene na jedan, kako se izrazio, pravno neobičan i sporan način. Isto tako, ideja da korisnici socijalne pomoći rade nije loša, ali ako već rade, onda oni ne primaju pomoć, već zarađuju – ako dobijaju naknadu, onda to nije pomoć, objašnjava zaštitnik građana.

Janković je ukazao i na problem usvajanja zakona po hitnom postupku, podsećajući da je na taj način usvojeno preko 40 zakonskih predloga. Parlamentarna procedura, podseća Janković, upravo služi da se dođe do najboljeg teksta i najboljih rešenja.

Cenzure nema, ali država ne podstiče različitost mišljenja

Govoreći o slobodi izražavanja u Srbiji, Janković je rekao da država ne sprovodi cenzuru, ali da to nije dovoljno, jer vlast, pored toga, mora da podstiče različito viđenje iste stvari, i da stvara atmosferu u kojoj je kritika dozvoljena.

Najviši nosioci vlasti to ne shvatju dobro, kaže Janković, i podseća da su česte izjave da su oni koji upućuju kritike neprijatelji, da rade subverzivno, da nekog mrze…

Iako formalno imamo podelu na tri grane vlasti koje bi trebalo međusobno da kontrolišu jedna drugu, izvršna vlast je odavno zaposela veću količinu vlasti nego što bi u jednom sistemu trebalo da bude, smatra Janković.

Na argumente treba odgovarati argumentima

Kao odgovor na ocenu stanja u Srbiji stigla je i izjava poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića koji je pozvao ombudsmana da podnese ostavku i počne da se bavi politikom.

Janković kaže da je pravo svakoga da pozove zaštitnika građana da podnese ostavku, ali da se na argumente mora odgovarati argumentima. On je rekao da se ne bavi otporom prema vlasti već ostvarivanjem prava građana, i da ne može celo društvo da se svede na politiku.

Ignorišu se zakonski predlozi ombudsmana

Janković je rekao da se instituciji zaštitnika građana prošle godine obratilo 23.000 građana, i da su utvrđeni propusti gotovo u 90 odsto slučajeva otklonjeni. To je, međutim, kap u moru, kaže ombudsman i ističe da javna uprava mora da se depolitizuje i da građani već na prvom koraku dobiju rešenje i da na prvom koraku imaju kome da se žale na prvom koraku. Zaštitnik građana, kako kaže, treba da bude poslednja, a ne prva instanca.

Pored sprovođenja kontrole u pojedinačnim slučajevima, zaštitnik utiče i na donošenje zakonskih propisa, i tu je, prema Jankovićevim rečima, država zakazala.

On je podsetio na primer roditelja koji imaju decu sa smetnjama u razvoju. Prema važećim zakonskim rešenjima , roditelji samo do pete godine mogu da brinu o njima. Bilo je predviđeno da se na lokalnom nivou formiraju servisi podrške porodici koji, zbog teške ekonomske situacije, nisu razvijeni.

Janković je zato pre dve godine predložio novo zakonsko rešenje za koje je Vlada, međutim, ocenila da je preambiciozno. Vlada je tada rekla da će ubrzo dati svoj predlog zakona, što se već dve godine nije dogodilo.

Isto tako, parlament se već četiri godine ne izjašnjava o izmenama Zakona o zaštitniku građana.

Izvor N1

foto: Medija centar

Prijatelji sajta