Опорезовати медијске садржаје који утичу негативно на ментално здравље људи

Апел директора Културног центра Новог Сада  (КЦНС) Бојана Панаотовића, да се опорезује кич и шунд,  подржало је Друштво новинара Војводине, саопштено је  после састанка представника тог удружења  Младена Булута, председника  и Петра Кочића, члана  Управног одбора, са Панаотовићем.

Осим исказане подршке, договорена је и сарадња између Културног центра Новог Сада и Друштва новинара Војводине, наведено је у информaцији објављеној на сајту КЦНС , уз  подсећање да се  на почетку овог месеца директор те институције обратио јавности отвореним писмом у којем је апеловао да се уведе порез на кич и шунд и посвети посебна пажња култури,  а да су ову петицију  подржали су људи из целе Србије, региона и дијаспоре, као и велики број истакнутих јавних личности.

ОТВОРЕНО ПИСМО ДИРЕКТОРА КЦНС-а ЈАВНОСТИ У ВЕЗИ СА ЗАХТЕВОМ ЗА ОПОРЕЗИВАЊЕМ КИЧА И ШУНДА И ВРАЋАЊЕМ МЛАДИХ КУЛТУРИ

Полазећи од чињенице да је медијско поље у нас, (а нажалост) и у већем делу света, контаминирано насиљем, простаклуком, вулгарношћу и кичем, а где централно место заузимају различите форме такозваних ријалити програма, предлажем надлежним државним органима (превасходно Министарству културе) спровођење конкретних мера које би могле да допринесу да се медијско клатно помери ка уљудности, култури и менталном здрављу. Прва изводљива и оптимална мера која се може предузети јесте драстично опорезивање штетних медијских садржаја у којима доминирају тзв. ријалити програми. Ако држава уводи посебне акцизе на дуван и алкохол имајући у виду да се ради о производима штетним по здравље човека, онда не би требало да постоје препреке за увођење сличних намета на производе који белодано контаминирају дух и утичу негативно на ментално здравље људи, а посебно младих генерација. Прикупљена, по релевантним проценама, милионска средства могла би се усмерити у подршку младим уметницима и културно-уметничким друштвима, као и за стипендирање талентованих научника који освајају светске награде, али планирају селидбу из Србије због неповољних материјалних прилика. Давањем респектабилне материјалне подршке надареним научницима и уметницима спречили бисмо најдраматичнији и најопаснији део процеса одлива мозгова, а то је одлив највреднијих и најдаровитијих.

Untitled

Screenshot: Сајт КЦНС

Јадна је цивилизација у којој већина младих људи зна све о Ким Кардашијан, а не зна ништа или зна веома мало о Орвелу, Питагори или Хегелу. Несрећно је друштво у ком већина младих зна све о Маци Дискрецији, а не зна ништа или зна веома мало о Његошу, Црњанском и Кишу. На институцијама државе је ванредно важан задатак да на месту узора младих нараштаја не буду старлете и кич певачи већ врхунски научници, уметници, спортисти…

Осим опорезивања кич производа који загађују медијски простор и кваре дух, предлажем активно деловање државе на афирмацији аутентичне културе и уметности, као и културе свакодневног живљења и то превасходно путем јавних сервиса који се не смеју такмичити са приватним станицама у гледаности, већ морају бити носилац процеса културног уздизања грађана. Кроз конкретне и гледљиве медијске акције, вратимо младе у библиотеке, развијмо им љубав према доброј књизи, филму, сликарству и позоришту. То не кошта много или је готово бесплатно, а далеко је важније од разних догађаја који ишту милионе, а имају слаб одјек у народу.

Подсећам елиту да уређена медијска сцена у којој централно место не заузимају пајаци, проститутке и клошари, већ здрав културно-медијски садржај на којем одрастају млади, представља основне претпоставке за било какав друштвени напредак.

 Позивам све интелектуалце и јавне делатнике без обзира на полну, верску, политичку, расну или националну припадност, да подрже овај апел и конкретне предлоге које исти садржи.

У Новом Саду 24. јула 2015.

Бојан Панаотовић, директор КЦНС

Пријатељи сајта