Оптужени Марко Милићев, возач „кантримена“, изнео одбрану

САОБРАЋАЈНА  НЕСРЕЋА НА БЕОГРАДСКОМ   БРАНКОВОМ МОСТУ 25. ЈУЛА 2014- ПОГИБИЈА ЛУКЕ ЈОВАНОВИЋА(21)

У  Трећем основном суду у Београду почело је суђење Марку Милићеву, оптуженом да је  25. јула 2014. у раним јутарњим часовима, возећи аутомобил  „кантримен“ изазвао саобраћајну несрећу несрећу  на Бранковом мосту у Београду,  ударивши Луку Јовановића (21) који је од задобијених повреда преминуо  27.јула у болници. Не заустављајући возило, Милићев је побегао са места удеса.

У одбрани изнетој  на  главном претресу Милићев се изјаснио да није крив и изјавио је да се критичном приликом аутомобилом кретао средњом коловозном траком  на Бранковом мосту и  да није знао да је  ударио младића, преноси агенција Танјуг.

По оптужници, Милићев је аутомобилом на Бранковом мосту налетео на Луку Јовановића који је са друговима из средишње траке коловоза, гурао у зауставну „жуту“ траку,  њихову „ладу“ која се покварила.

Милићев је у одбрани пред судксим већем тврдио  да је критичном приликом аутомобил возио средњом траком и да је у тренутку чуо ударац, али да је мислио да је само очешао аутомобил.

-Кунем вам се свиме на свету, нисам имао представу да смо ударили човека. Тако ми Бога, нисам знао. Нисам могао ни да претпостави, да у средњој траци на мосту стоји необележено возило у квару- рекао  је Милићев, наводи Танјуг.

Оптужени је испричао да су се другари који су били са њим на задњем седишту аутомобила,  фотографисали и да га је  заслепео блиц у ретровизору.

Тврдио је, пренела је агенција, да није био пијан у тренутку несреће и да се не дрогира, али  не уме да објасни зашто је побегао.

Милићев је раније рекао да прихвата да плати одштету породицу Јовановић, због Лукине погибије.

На питање ко је власник кантримена којим је ударен Лука Јовановић Милићев је одбио да одговори.

Аутомобил „кантримен“ који  је, како се сумња Милићев возио у тренутку несреће, није пронађен.

Треће основно тужилаштво у Београду   терети Милићева за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја учињено  из нехата и  непружање помоћи лицу повређеном у саобраћајној несрећи.

Оптужен је и Братислав Весовић  коме истражни органи приписују да је Милићеву с којим је у кумовским везама, помогао да ујутро 25. јула, непосредно после удеса, на улици заустави такси возило у  који је  из „кантримена“ прешло петоро сапутника и превезло се до  београдског насеља Звездара. Весовића  сумњиче за  помагање Милићеву непријављивањем несреће, односно, кривично дело помоћи учиниоцу после почињеог дела.  Истражни органи сумњају да је Весовић помогао  Милићеву да сакрије аутомобил „кантримен“.

Оптужним предлогом је обухваћен  и таксиста Саша Јанковић, који је својим такси возилом превезао петоро путника из „кантримена“ до Звездаре, а Тужилаштво га сумњичи  да је  непријављивањем помогао Милићеву у прикривању.

Братислав Весовић и таксиста Саша Јанковић изјаснили су се  да нису криви по наводима оптужнице и најавили да ће  изнети  одбрану.

Пре окончања истраге,11. септембра 2014, петоро сапутника у „кантримену“: Милица Новаковић, Дана Маневска, Никола Лепен, Бојана Петровић и Тамара Богдановић закључили су с Трећим основним тужилаштвом споразуме  којима су признали кривично дело “неотклањање опасности“  непријављивањем саобраћајне несреће и пресудом донетом  на основу споразума осуђени су на казне од 4 до 10 месеци  “кућног затвора“.

У односу на путнике из „ кантримена“ који су закључили споразуме о  признању кривичног дела, поступак  је правоснажно окончан, али је одбрана Тамаре Богдановић којој је на основу споразума  досуђено 10 месеци „кућног затвора“ уложила жалбу  .

Рајко Јелушић, адвокат Тамаре Богдановић, који због штрајка београдских адвоката није био присутан кад је његова брањеница потписивала споразум с Тужилаштвом, већ је тада заступао бранилац по службеној дужности из другог места, жалио се на пресуду, јер сматра да „суд није требало да прихвати споразум“.  Јелушић наводи да је жалбу „поднео сходно  законској одредби, по којој, у вези са споразумом о признању  кривичног дела и пресудом која се по њему донесе, странке не могу да се одрекну права на жалбу из свих разлога”.

Милићев је 15 дана након саобраћајне несреће  напустио Србију, У пртвору београдског ЦЗ-а налази се од  7. септембра 2014,  пошто је депортован из Кине, где је лоциран.

Оптужним предлогом Треће основно тужилаштво у Београду предложило је суду да Милићева осуди на 10 година затвора због кривичног дела „тешко дело против безбедности јавног саобраћаја“ и кривичног дела „непружање помоћи лицу повређеном у саобраћајној несрећи“.

Тужилаштво је за   Весовића предложило казну од три године затвора за кривично дело помоћ учиниоцу после извршења кривичног дела, за таксисту Јанковића девет месеци затвора због кривичног дела неотклањања опасности, наводи Танјуг

Фото: Википедија

Пријатељи сајта