Optuženi Marko Milićev, vozač „kantrimena“, izneo odbranu

SAOBRAĆAJNA  NESREĆA NA BEOGRADSKOM   BRANKOVOM MOSTU 25. JULA 2014- POGIBIJA LUKE JOVANOVIĆA(21)

U  Trećem osnovnom sudu u Beogradu počelo je suđenje Marku Milićevu, optuženom da je  25. jula 2014. u ranim jutarnjim časovima, vozeći automobil  „kantrimen“ izazvao saobraćajnu nesreću nesreću  na Brankovom mostu u Beogradu,  udarivši Luku Jovanovića (21) koji je od zadobijenih povreda preminuo  27.jula u bolnici. Ne zaustavljajući vozilo, Milićev je pobegao sa mesta udesa.

U odbrani iznetoj  na  glavnom pretresu Milićev se izjasnio da nije kriv i izjavio je da se kritičnom prilikom automobilom kretao srednjom kolovoznom trakom  na Brankovom mostu i  da nije znao da je  udario mladića, prenosi agencija Tanjug.

Po optužnici, Milićev je automobilom na Brankovom mostu naleteo na Luku Jovanovića koji je sa drugovima iz središnje trake kolovoza, gurao u zaustavnu „žutu“ traku,  njihovu „ladu“ koja se pokvarila.

Milićev je u odbrani pred sudksim većem tvrdio  da je kritičnom prilikom automobil vozio srednjom trakom i da je u trenutku čuo udarac, ali da je mislio da je samo očešao automobil.

-Kunem vam se svime na svetu, nisam imao predstavu da smo udarili čoveka. Tako mi Boga, nisam znao. Nisam mogao ni da pretpostavi, da u srednjoj traci na mostu stoji neobeleženo vozilo u kvaru- rekao  je Milićev, navodi Tanjug.

Optuženi je ispričao da su se drugari koji su bili sa njim na zadnjem sedištu automobila,  fotografisali i da ga je  zaslepeo blic u retrovizoru.

Tvrdio je, prenela je agencija, da nije bio pijan u trenutku nesreće i da se ne drogira, ali  ne ume da objasni zašto je pobegao.

Milićev je ranije rekao da prihvata da plati odštetu porodicu Jovanović, zbog Lukine pogibije.

Na pitanje ko je vlasnik kantrimena kojim je udaren Luka Jovanović Milićev je odbio da odgovori.

Automobil „kantrimen“ koji  je, kako se sumnja Milićev vozio u trenutku nesreće, nije pronađen.

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu   tereti Milićeva za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja učinjeno  iz nehata i  nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći.

Optužen je i Bratislav Vesović  kome istražni organi pripisuju da je Milićevu s kojim je u kumovskim vezama, pomogao da ujutro 25. jula, neposredno posle udesa, na ulici zaustavi taksi vozilo u  koji je  iz „kantrimena“ prešlo petoro saputnika i prevezlo se do  beogradskog naselja Zvezdara. Vesovića  sumnjiče za  pomaganje Milićevu neprijavljivanjem nesreće, odnosno, krivično delo pomoći učiniocu posle počinjeog dela.  Istražni organi sumnjaju da je Vesović pomogao  Milićevu da sakrije automobil „kantrimen“.

Optužnim predlogom je obuhvaćen  i taksista Saša Janković, koji je svojim taksi vozilom prevezao petoro putnika iz „kantrimena“ do Zvezdare, a Tužilaštvo ga sumnjiči  da je  neprijavljivanjem pomogao Milićevu u prikrivanju.

Bratislav Vesović i taksista Saša Janković izjasnili su se  da nisu krivi po navodima optužnice i najavili da će  izneti  odbranu.

Pre okončanja istrage,11. septembra 2014, petoro saputnika u „kantrimenu“: Milica Novaković, Dana Manevska, Nikola Lepen, Bojana Petrović i Tamara Bogdanović zaključili su s Trećim osnovnim tužilaštvom sporazume  kojima su priznali krivično delo “neotklanjanje opasnosti“  neprijavljivanjem saobraćajne nesreće i presudom donetom  na osnovu sporazuma osuđeni su na kazne od 4 do 10 meseci  “kućnog zatvora“.

U odnosu na putnike iz „ kantrimena“ koji su zaključili sporazume o  priznanju krivičnog dela, postupak  je pravosnažno okončan, ali je odbrana Tamare Bogdanović kojoj je na osnovu sporazuma  dosuđeno 10 meseci „kućnog zatvora“ uložila žalbu  .

Rajko Jelušić, advokat Tamare Bogdanović, koji zbog štrajka beogradskih advokata nije bio prisutan kad je njegova branjenica potpisivala sporazum s Tužilaštvom, već je tada zastupao branilac po službenoj dužnosti iz drugog mesta, žalio se na presudu, jer smatra da „sud nije trebalo da prihvati sporazum“.  Jelušić navodi da je žalbu „podneo shodno  zakonskoj odredbi, po kojoj, u vezi sa sporazumom o priznanju  krivičnog dela i presudom koja se po njemu donese, stranke ne mogu da se odreknu prava na žalbu iz svih razloga”.

Milićev je 15 dana nakon saobraćajne nesreće  napustio Srbiju, U prtvoru beogradskog CZ-a nalazi se od  7. septembra 2014,  pošto je deportovan iz Kine, gde je lociran.

Optužnim predlogom Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu predložilo je sudu da Milićeva osudi na 10 godina zatvora zbog krivičnog dela „teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja“ i krivičnog dela „nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći“.

Tužilaštvo je za   Vesovića predložilo kaznu od tri godine zatvora za krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela, za taksistu Jankovića devet meseci zatvora zbog krivičnog dela neotklanjanja opasnosti, navodi Tanjug

Foto: Vikipedija

Prijatelji sajta