ОСМИ ПУТНИК КАО ПРЕДСЕДНИК

ПИШЕ: Никола Тодоровић

Избори наликују филму. Гледаоци знају да је испред њих илузија али бирају глумца са којим би се идентификовали. Спасиоца и хероја, макар и негативног, који је упкос својих мана жртва велике неправде или истерује правду.

Нема разлога да тако не буде и на председничким изборима, предвиђеним за средину идуће године. Само што се овог пута иронија умешала као режисер.

Вратимо се у прошлост када је створен свет који данас познајемо. Сада владајућа странка никла је уз очекивање тадашње власти да ће се, између осталог, разбити велико радикалско бирачко тело. Али то се очито показало као упад Осмог путника на политички брод.

Историја се на неки начин, бар у почетној фази, понавља. Стари-нови премијер је републичким изборима увео у Скупштину опозицију, међу њима и радикале чији је шеф деловао вечно архивиран. Претенденти за власт, након овог, осетили су председничке изборе као прилику да откину њен добар део и отуда се већ сада толико говори о њима.

Скупштина је извор среће за странке: новац из буџета, место у медијима, свакодневна трибина да се води председничка кампања. Све је то многима ненадано поклоњено изборима кад им време није. И тако је шеф радикала освануо као председнички кандидат са доказаним апетитом Осмог путника за политику.

Актуелни председник објавио је намеру да добије још један мандат, за “пун гас” потребна му је логистика статог-новог премијера. Део опозиције кренуо је у потрагу за ванстраначким кандидатом, може ли то да инспирише и напредњачку власт?

Наравно, она жели убедљиву победу. Да ли ће, ако процени да је ризик превелик, да промени Устав и пребаци избор председника на Скупштину уместо садашњег непосредног гласања грађана? Акционим планом за поглавље 23 предвиђено је доношење новог Устава идуће године, у задњем кварталу.
Кандидатуре се множе. На видику је тренутно један “унутарпородични обрачун“ у којем се, попут неког шпагети вестерна, отписани шеф враћа из затвора да намири рачуне. Али у српској продукцији могуће су најразличитије комбинације и изненађења, грљења и вероломства, свакаква чудеса.

Пријатељи сајта