OSMI PUTNIK KAO PREDSEDNIK

PIŠE: Nikola Todorović

Izbori nalikuju filmu. Gledaoci znaju da je ispred njih iluzija ali biraju glumca sa kojim bi se identifikovali. Spasioca i heroja, makar i negativnog, koji je upkos svojih mana žrtva velike nepravde ili isteruje pravdu.

Nema razloga da tako ne bude i na predsedničkim izborima, predviđenim za sredinu iduće godine. Samo što se ovog puta ironija umešala kao režiser.

Vratimo se u prošlost kada je stvoren svet koji danas poznajemo. Sada vladajuća stranka nikla je uz očekivanje tadašnje vlasti da će se, između ostalog, razbiti veliko radikalsko biračko telo. Ali to se očito pokazalo kao upad Osmog putnika na politički brod.

Istorija se na neki način, bar u početnoj fazi, ponavlja. Stari-novi premijer je republičkim izborima uveo u Skupštinu opoziciju, među njima i radikale čiji je šef delovao večno arhiviran. Pretendenti za vlast, nakon ovog, osetili su predsedničke izbore kao priliku da otkinu njen dobar deo i otuda se već sada toliko govori o njima.

Skupština je izvor sreće za stranke: novac iz budžeta, mesto u medijima, svakodnevna tribina da se vodi predsednička kampanja. Sve je to mnogima nenadano poklonjeno izborima kad im vreme nije. I tako je šef radikala osvanuo kao predsednički kandidat sa dokazanim apetitom Osmog putnika za politiku.

Aktuelni predsednik objavio je nameru da dobije još jedan mandat, za “pun gas” potrebna mu je logistika statog-novog premijera. Deo opozicije krenuo je u potragu za vanstranačkim kandidatom, može li to da inspiriše i naprednjačku vlast?

Naravno, ona želi ubedljivu pobedu. Da li će, ako proceni da je rizik prevelik, da promeni Ustav i prebaci izbor predsednika na Skupštinu umesto sadašnjeg neposrednog glasanja građana? Akcionim planom za poglavlje 23 predviđeno je donošenje novog Ustava iduće godine, u zadnjem kvartalu.
Kandidature se množe. Na vidiku je trenutno jedan “unutarporodični obračun“ u kojem se, poput nekog špageti vesterna, otpisani šef vraća iz zatvora da namiri račune. Ali u srpskoj produkciji moguće su najrazličitije kombinacije i iznenađenja, grljenja i verolomstva, svakakva čudesa.

Prijatelji sajta