ОТМИЦА У САВАМАЛИ

Slika06461Пише: Никола Тодоровић

Група маскираних отела је у центру града монопол силе и контролу територије од легалних органа државе, сведоче грађани. Што је заправо њена “лична карта”.
Коментар власти да је нападнута бесправна мета је  наравно бесмислен. Ваљда треба да изазове разумевање и подршку.
Рецимо,  осуде тако неког због убиства, а група маскираних упадне, изведе га из суднице и стреља. Јер, починио је бесправно дело.
Могућа су разна објашњења. Парадржавна “пајсер бригада” је добила миг власти, која је другим оком гледала у Београд на води, неко је очекивао накнадни благослов, или се осећао довољно моћно да га је баш било брига…
Очито власт се нада да се ово  затрпа другим догађајима и протеком времена.  Допустила је себи грешку, показала је јавно, да јавније не може,  тоталну осионост или немоћ.
Цела џунгла има једног фантома а ми, ево, тридесетак. Ако не могу да их разоткрију, што је тешко поверовати, фантомку није носио и багер, а њега не поседује сваки грађанин.
Може се повући паралала са ударцем који је добила власт недавно, тачније њен први човек.  Баш око Ускрса  васкрснуо је увелу опозицију која му зато дугује црвено слово у свом календару.
Од политичког прогнаника, иако  је партија којој је тада припадао добијала велику подршку грађана, дигао  се незаустављиво  до врха и свакодневног проповедника, уз нестајање опозиције. А онда закорачио на падину.
Откуд и та грешка? Да ли су довољна  објашњења на први поглед о  самоуверености  да свом мандату вештачки, ванредно, продужи године. А сад и овај ударац.
Питање се, у актуелном случају, само намеће. Ако је ово могло да се деси у центру главног града шта ли се догађа тамо где нема могућности да толико очију примете већ да све прекрије нека “савамалска” ноћ. И одговор се сам намеће.

 

Пријатељи сајта