OTMICA U SAVAMALI

Slika06461Piše: Nikola Todorović

Grupa maskiranih otela je u centru grada monopol sile i kontrolu teritorije od legalnih organa države, svedoče građani. Što je zapravo njena “lična karta”.
Komentar vlasti da je napadnuta bespravna meta je  naravno besmislen. Valjda treba da izazove razumevanje i podršku.
Recimo,  osude tako nekog zbog ubistva, a grupa maskiranih upadne, izvede ga iz sudnice i strelja. Jer, počinio je bespravno delo.
Moguća su razna objašnjenja. Paradržavna “pajser brigada” je dobila mig vlasti, koja je drugim okom gledala u Beograd na vodi, neko je očekivao naknadni blagoslov, ili se osećao dovoljno moćno da ga je baš bilo briga…
Očito vlast se nada da se ovo  zatrpa drugim događajima i protekom vremena.  Dopustila je sebi grešku, pokazala je javno, da javnije ne može,  totalnu osionost ili nemoć.
Cela džungla ima jednog fantoma a mi, evo, tridesetak. Ako ne mogu da ih razotkriju, što je teško poverovati, fantomku nije nosio i bager, a njega ne poseduje svaki građanin.
Može se povući paralala sa udarcem koji je dobila vlast nedavno, tačnije njen prvi čovek.  Baš oko Uskrsa  vaskrsnuo je uvelu opoziciju koja mu zato duguje crveno slovo u svom kalendaru.
Od političkog prognanika, iako  je partija kojoj je tada pripadao dobijala veliku podršku građana, digao  se nezaustavljivo  do vrha i svakodnevnog propovednika, uz nestajanje opozicije. A onda zakoračio na padinu.
Otkud i ta greška? Da li su dovoljna  objašnjenja na prvi pogled o  samouverenosti  da svom mandatu veštački, vanredno, produži godine. A sad i ovaj udarac.
Pitanje se, u aktuelnom slučaju, samo nameće. Ako je ovo moglo da se desi u centru glavnog grada šta li se događa tamo gde nema mogućnosti da toliko očiju primete već da sve prekrije neka “savamalska” noć. I odgovor se sam nameće.

 

Prijatelji sajta