Отправак неправоснажне пресуде Миланку Шаранчићу већ другу годину путује у Лондон!

„АФЕРА ШВЕЂАНКЕ“- ДВЕ ГОДИНЕ БЕЗ ЕПИЛОГА ПРВОСТЕПЕНЕ ПРЕСУДЕ БИВШЕМ ДИРЕКТОРУ “ЖЕЛЕЗНИЦА” МИЛАНКУ ШАРАНЧИЋУ И САРАДНИЦИМА

Ни две године после објављивања првостепене пресуде у процесу за некада чувену „аферу швеђанке“ бившем директору Железница Србије (ЖС) Миланку Шаранчићу који је почеком априла 2013. осуђен на 5 година затвора под оптужбом за „злоупотребу службеног положаја“ при набавци шест дизел локомотива од словеначких железница и десет путничких возова од „Шведе рејл“ из Шведске, преко посредничких фирми „Фријул експорт“ из Трста, „Корејл“ из Лондона и српских предузећа „Сибекс“ и „Шинвоз“, овај случај није добио епилог пред Апелационим судом.

Жалбе на пресуду,а поднели су их у септембру 2013. преко првостепеног Специјалног суда, браниоци Шаранчића, као и окривљених Зорана Милићевића и Милорада Челебића неправоснажно осуђених на по 4 године затвора, и Тужилаштво на ослобађајућу пресуду Драгославу Пејчићу, још нису стигле у београдски Апелациони суд.

Разлог за то је поступак уручења првостепене пресуде фирми са седиштем у Лондону.

Реч одбране:

Адвокат Велимир Јакић, Шаранчићев бранилац, каже да његов клијент не ради дуже од пет година и сва непокретна имовина целе породице је под блокадом и заложена на име јемства које је суд одредио да би му укинуо притвор у којем је провео око 13 месеци.

– Поднели смо предлог за укидање дела јемства, како би Шаранчић могао да располаже једним делом имовине јер нема од чега да живи, а добијао је понуде за куповину и заједничку изградњуУз то је задужен и треба да врати дугове-каже Јакић.

Одбрани није јасно зашто се пресуда доставља фирмама у иностранству јер, каже Јакић, ни на који начин нису странке у поступку.

-Списи предмета још увек се налазе у Специјалном суду у Београду јер пресуда још није уручена фирми са седиштем у Лондону у Великој Британији, којој се достава обавља дипломатским путем преко Министарства правде, објашњавају у Палати правде.

Пресудом коју је Специјални суд у Београду објавио 11. априла 2013. године, бивши директор ЖС Миланко Шаранчић, бивши помоћник директора за вучу и возна средства ЖТП „Београд“ Зоран Милићевић, те заступник предузећа „Корел“ из Лондона и одговорно лице у приватном предузећу „Сибекс“ Милорад Челебић, осуђени су по оптужби за кривично дело злоупотреба службеног положаја у поступку јавне набавке 6 дизел локомотива од ‘Словеначких железница’ и 10 електромоторних возова од шведске фирме ‘Шведен реил’ од маја 2004. до октобра 2006.године“. Ослобађајућа пресуда изречена је помоћнику директора сектора за вучу и техничку документацију у ЖТП „Београд“ Драгославу Пејчићу.

Тужилаштво је теретило окривљене да су „увођењем у посао предузећа посредника , возила плаћена по знатно вишој цени него да су набављена од директних понуђача из Словеније и Шведске“. У оптужници је изнета процена да је “Железницама Србије” овим набавкама нанета штета у износу од 1.239. 207 евра .

У одбрани пред судом сви окривљени су одбацили оптужбе, а Шаранчић је навео да је процес „политички монтиран“ и тврдио је да је био у сукобу с тадашњим градоначелником Београда Драганом Ђиласом и Демократском странком.

Миланко Шаранчић је био ухапшен 2. јуна 2010. а из притвора је пуштен 11. јула 2011. уз јемство у износу од 710 хиљада евра које је његова породица положила у непокретној имовини.

Пријатељи сајта