Паори верују да председник Србије неће потписати закон штетан по наше пољопривреднике

Фото: Порота-реч грађана

Фото: Порота-реч грађана

Члан 64а у тексту измена Закона о пољопривредном земљишту који омогућава да инвеститор појединац или фирма, домаћа или страна, уписана у Регистар пољопривредних газдинстава у активном статусу, на основу инвестиционог плана добије у закуп 30 посто обрадивог земљишта у државној својини у свакој општини на период до 30 година, остао је у законском предлогу који је Влада Србије усвојила и упутила у скупштинску процедру, упркос захтеву паора да буде повучен и двадестодневном протесту неколико стотина војвођанских пољопривредника.

Тракторске колоне су се разишле с путева, али паори од својих захтева не одустају. Наставиће, поручили су властима, да изражавају противљење и боре се за повлачење спорног предлога, или да га парламент не усвоји, јер сматрају да су та законска решења штетна по домаће пољопривреднике.

Панчевачки ратари: Мања издавања за пољопривреду – наставак антиаграрне политике државеАутор: Бета
Извор: Блиц Удружење пољопривредника „Панчевачки ратари“ саопштило је 11. децембра да се наставља антиаграрна политика државе, што се, како наводе, види у буџету за 2016. годину, у коме су знатно умањена издвајања за пољопривреду. „Политичко–економска диктатура и бездушна пљачка пољопривредника, а посебно ратара се наставља“, наводи се у саопштењу удружења , које су пренели агенција Бета и лист Блиц. Ратари предлажу да се због умањених субвенција следеће године смање акцизе за дизел гориво пољопривредницима за 50 одсто.Они подсећају да још нису исплаћене субвенције пољопривредницима за ову годину и оцењују да је власт у потпуности запустила пољопривреду и њен развојни потенцијал.
„Тиме држава директно негативно утиче на конкурентност српских пољопривредника“, наводи се у саопштењу и додаје да држава не поштује сопствени закон о подстицајима.
Указује се да су цене основних ратарских производа изузетно ниске, нарочито након 2013. године, када су за два месеца смањене за 60 одсто, због чега су ратари ; „доведени до просјачког штапа и налазе се на ивици опстанка“

Пре повратка кућама, паори су код Ченте, где их је полиција зауставила 24. новембра кад су се тракторим упутили у Беогад, одржали опело пољопривреди, јер сматрају да ће, уколико буду усвојене спорне законске одредбе, остати без земље коју сада закупом од државе обрађују. Не верују да имају било какве шансе у надметању са финансијски моћнијијима а то, тврде, даље значи да би паорске породице остале без егзистенције и притиснуте немаштином почеле напуштати села, па би она убрзо сасвим опустела. Српском селу и домаћину који живи од земље извесна је, упозоравају, само неизвесност, јер ће од 2017. године држављанима земаља чланица Европске уније на основу Споразума о стабилизацији и придруживању који је Србија потписала, бити омогућено да купују наше пољопривредно земљиште.

Иако су ратари још 24. новембра стигли на свега педестак километара од престонице, нису мрднули из Ченте, где их је блокирла полиција, а вратили су се 10. децембра својим кућама, након што им је поручено да без обзира на оправданост њиховог неспокоја , не би требало да тракторима дођу да протестују у Београду јер би због блокаде града била нанета штета великом броју људи.

Током двадесетодневног протеста на локланим путевима, код ратара се учврстила нада да ће реаговати председник Србије Томислав Николић.

Како се могло чути у редовима ратара, многи чврсто верују да ће њихове захтеве подржати председник државе, који као човек из народа, зна шта значи земља, њива, шта је сељачка мука.

Надају се да, уколико парламент и усвоји одредбе чије повлачење пољопривредници траже, председник државе неће потписати закон који би могао да трајно угрози српског сељака и село.

Пријатељи сајта