Paori veruju da predsednik Srbije neće potpisati zakon štetan po naše poljoprivrednike

Foto: Porota-reč građana

Foto: Porota-reč građana

Član 64a u tekstu izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji omogućava da investitor pojedinac ili firma, domaća ili strana, upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu, na osnovu investicionog plana dobije u zakup 30 posto obradivog zemljišta u državnoj svojini u svakoj opštini na period do 30 godina, ostao je u zakonskom predlogu koji je Vlada Srbije usvojila i uputila u skupštinsku procedru, uprkos zahtevu paora da bude povučen i dvadestodnevnom protestu nekoliko stotina vojvođanskih poljoprivrednika.

Traktorske kolone su se razišle s puteva, ali paori od svojih zahteva ne odustaju. Nastaviće, poručili su vlastima, da izražavaju protivljenje i bore se za povlačenje spornog predloga, ili da ga parlament ne usvoji, jer smatraju da su ta zakonska rešenja štetna po domaće poljoprivrednike.

Pančevački ratari: Manja izdavanja za poljoprivredu – nastavak antiagrarne politike državeAutor: Beta
Izvor: Blic Udruženje poljoprivrednika „Pančevački ratari“ saopštilo je 11. decembra da se nastavlja antiagrarna politika države, što se, kako navode, vidi u budžetu za 2016. godinu, u kome su znatno umanjena izdvajanja za poljoprivredu. „Političko–ekonomska diktatura i bezdušna pljačka poljoprivrednika, a posebno ratara se nastavlja“, navodi se u saopštenju udruženja , koje su preneli agencija Beta i list Blic. Ratari predlažu da se zbog umanjenih subvencija sledeće godine smanje akcize za dizel gorivo poljoprivrednicima za 50 odsto.Oni podsećaju da još nisu isplaćene subvencije poljoprivrednicima za ovu godinu i ocenjuju da je vlast u potpunosti zapustila poljoprivredu i njen razvojni potencijal.
„Time država direktno negativno utiče na konkurentnost srpskih poljoprivrednika“, navodi se u saopštenju i dodaje da država ne poštuje sopstveni zakon o podsticajima.
Ukazuje se da su cene osnovnih ratarskih proizvoda izuzetno niske, naročito nakon 2013. godine, kada su za dva meseca smanjene za 60 odsto, zbog čega su ratari ; „dovedeni do prosjačkog štapa i nalaze se na ivici opstanka“

Pre povratka kućama, paori su kod Čente, gde ih je policija zaustavila 24. novembra kad su se traktorim uputili u Beogad, održali opelo poljoprivredi, jer smatraju da će, ukoliko budu usvojene sporne zakonske odredbe, ostati bez zemlje koju sada zakupom od države obrađuju. Ne veruju da imaju bilo kakve šanse u nadmetanju sa finansijski moćnijijima a to, tvrde, dalje znači da bi paorske porodice ostale bez egzistencije i pritisnute nemaštinom počele napuštati sela, pa bi ona ubrzo sasvim opustela. Srpskom selu i domaćinu koji živi od zemlje izvesna je, upozoravaju, samo neizvesnost, jer će od 2017. godine državljanima zemalja članica Evropske unije na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je Srbija potpisala, biti omogućeno da kupuju naše poljoprivredno zemljište.

Iako su ratari još 24. novembra stigli na svega pedestak kilometara od prestonice, nisu mrdnuli iz Čente, gde ih je blokirla policija, a vratili su se 10. decembra svojim kućama, nakon što im je poručeno da bez obzira na opravdanost njihovog nespokoja , ne bi trebalo da traktorima dođu da protestuju u Beogradu jer bi zbog blokade grada bila naneta šteta velikom broju ljudi.

Tokom dvadesetodnevnog protesta na loklanim putevima, kod ratara se učvrstila nada da će reagovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kako se moglo čuti u redovima ratara, mnogi čvrsto veruju da će njihove zahteve podržati predsednik države, koji kao čovek iz naroda, zna šta znači zemlja, njiva, šta je seljačka muka.

Nadaju se da, ukoliko parlament i usvoji odredbe čije povlačenje poljoprivrednici traže, predsednik države neće potpisati zakon koji bi mogao da trajno ugrozi srpskog seljaka i selo.

Prijatelji sajta