Почело суђење за „спорне“ кредите Развојне банке Војводине

У Специјалном суду у Београду почело је суђење бившим службеницима Развојне банке Војводине (РБВ), оптуженим у вези више кредита и банкарских гаранција одобрених у периоду од  јула 2010, до октобра 2012. године јер, како сумња тужилаштво „нису обезбеђени адекватним средствима враћања“, а  оптужени су и власник компаније „Боровица“ из Руме Душан Боровица и власник новосадског „Унихемкома“ Жељко Јововић.

Бивша председница Извршног одбора (ИО) РБВ Биљана Јовановић, која је ту функцију обављала од јула 2010. до почетка 2012 године, негирала је све оптужбе и кривично дело злоупотреба положаја службеног лица. Пред судским већем је истакла да су органи РБВ одлуке о кредитним пласманима донели  у складу са законом и да није било изузетака у случају компанија у пословним системима „Боровица“ и „Унихемком“.

Биљана Јовановић је у одбрани истакла да су пословни системи „Боровица“ и „Унихемком“ били међу највећим клијентима од којих је банка убирала велике приходе, јер су имали огроман промет преко рачуна.

-Све банке у то време настојале су да придобију тако велике клијенте и међу банкама је у том погледу владала конкуренција – рекла је оптужена Јовановић и додала да су сви одобрени пласмани били економски оправдани и у корелацији са имовином фирми које су их добиле.

Све компаније које су добиле кредите и банкарске гаранције -нагласила је Јовановић – у то време биле су кредитно способне, редовно измиравале обавезе, позитивно пословале, имале огромну имовину, вишеструко већу од одобрених кредита. У време када су донете одлуке о одобрењу пласмана, компаније су редовно измиравале своје обавезе, пословале ликвидно, имале велики промет преко рачуна и остваривале добит. Осим тога, навела је Јовановић, те компаније су имале велику вредност сталне имовине, потраживања, пословну имовину, обртну имовину, није било проблема у наплати потраживања.

Компанија „Боровица“  послује у области путне привреде, а по речима Јовановићеве, 2010. и 2011. година, биле су кључне за грађевинарство у Србији, јер су тада настали многи проблеми, међу којима и са наплатом њихових потраживања које су имале од државе. Јовановић је поменула да су ове компаније имале код државе ненаплатива потраживања од око милијарду и 200 милиона динара.

На оптуженичкој клупи су и Горан Костић који се на функцији председника ИО РБВ нашао после одласка  Јовановићеве, и бивши члан Кредитног одбора РБВ Слободан Бајин, некадашњи директор Сектора за пословање с привредом.

Бизнисменима Боровици и Јововићу на терет је стављено кривично дело подстрекавање на злоупотребу положаја одговорног лица.

Поступак у односу на Душана Боровицу чији се пословни систем од десетак предузећа бави транспортом, изградњом и одржавањем путева,  обухвата 28 кредита и 16 банкарских гаранција које је РБВ одобрила појединим фирмама у том систему, а реч је о кредитним линијама у укупном износу од 2. 741. 808. 380 динара. У обухваћеном периоду, у оквиру система Боровица су пословале  фирме Боровица транспорт“, „Боровица транспорт-пут“, „Панонија путеви“, „Сремски путеви“, „Путеви“, „Хидрограђевинар“, „Дунав група агрегат“, „Војводинапут – Зрењанин“, „Напредак“ Апатин и „Руматранс“.

Оптужбе у односу на новосадског бизнисмена Жељка Јововића  обухватају  пет кредита и једну банкарску гаранцију у укупном износу 800. 755. 962  динара,  које је РБВ  одобрила његовом  систему   „Унихемком“ у оквиру којег су фирме „Унихемком фарм“,  „Сарахем“ из Новог Сада и једна апотека са седиштем у Београду.

Одбрана свих окривљених негира оптужбе и тврде да се поступало по закону и прописима банкарског пословања уз поштовање постојећих процедура.

Пријатељи сајта