Покрет „Доста је било“: Вучићев болестан буџет

Александар Вучић је на власти од јуна 2012. године. Прво као ППВ, а затим и као премијер Владе. За то време подигао је све могуће порезе, а смањио пензије и плате. План буџетских прихода је смањивао из године у годину, али ни са смањивањима није успео да их испуни. Као последицу ове погубне економске политике, имамо пад домаће тражње, пад производње, пад БДП-а 2014. године за 1,8 одсто, у прва три месеца ове године за још 1,8 одсто. Србија економски умире-саопштио је покрет “Доста је било”.

У саопштењу се наводи да је „први буџет који је правио Вучић био буџет за 2013. годину којим је предвидео пореске приходе од 837 милијарди динара, а остварио је 723 милијарде, односно 115 милијарди мање. Затим је, како се додаје, правио буџет за 2014.годину којим је предвидео пореске приходе од 802 милијарде динара, а остварио је 770 милијарди, односно 32 милијарде мање, док је буџетом за 2015. годину предвидео пореске приходе од 764 милијарде динара.

-У односу на његов план из 2014. године, порески приходи у првих пет месеци ове године су за 10 одсто мањи. То представља мањак од 650 милиона евра на годишњем нивоу. На пензијама и платама је Александар Вучић « уштедео » 500 милиона евра. У односу на његов план из 2014.године, приходи од акциза су мањи за 18 одсто, од акциза за дуван за 24 одсто,од ПДВ у земљи за 25 одсто, од пореза на доходак грађана за 20 одсто. Са друге стране, и расходи су мањи за 12 одсто од плана. Капитални расходи, односно инвестиције, су мањи за 78 одсто. Једини расход који је порастао је расход на камате: већи је за 21 одсто од плана, јер је Александар Вучић јавни дуг за три године повећао за девет милијарди евра, са 15,5 на 24,5 милијарди. То је резултат његове погубне економске политике. Очигледно је да српска економија умире. То неће променити намештене позоришне представе у Влади Србије, али ни контрола медија који не извештавају на основу реалних показатеља. Због нестручног и партократског начина управљања већина предузећа иде у стечај, а та судбина очекује и предузећа која је Влада на годину дана заштитила од наплате дугова. На улици ће се наћи више од 40.000 радника. Влада Србије са Вучићем на челу води привреду Србије у банкрот јер спречава да се уведе ред, смање пореска и бирократска оптерећења, укину сулуде субвенције, тајни уговори и уведе владавина права-саопштио је покрет „Доста је било“.

Пријатељи сајта