После годину и по почело ново суђење лекарима оптуженим за „несавесно лечење“ Љиљане Арамбашић

Годину и по од одлуке Апелационог суда да београдски Први основни суд понови поступак у случају петоро лекара које оптужница сумњичи за “несавесно лечење” Љиљане Арамбашић (18) у фебруару 2002, суђење је почело крајем ове седмице, пред новим судским већем.

Претрес је отворио судија Горан Рамић који је предметом задужен пре месец дана, након што је дотадашња председница већа Маријана Секулић напустила суд, јер је у јулу изабрана за нотара.

На почеку новог поступка којим су обухваћени лекари Клиничког центра у Београду: Милош Радовић, Вера Миленковић, Гордана Милетић, Србољуб Милићевић и Александар Јовановић, сви окривљени су негирали оптужбе.

Лекари су остали при својим одбранама у којима су изнели тврдње да су поступали крајње професионално, савесно, поштовали стручне процедуре и да док се лечење пацијенткиње одвијало под њиховим надзором није било пропуста.

У оптужници је изнета сумња да Љиљани Арамбашић, која је преминула 21. фебруара 2002, како је медицинским вештачењем утврђено „од последица неадекватног лечења упале слепог црева“, није пружен одговарајући медицински третман, а поједини лекари се сумњиче да нису успели да поставе дијагнозу запаљења слепог црева.

У наставку главног претреса који је заказан за 17. децембар судија је најавио да ће бити испитани вештаци медицинске струке, чланови комисије вештака из Новог Сада, који су обавили вештачење.

По чињеницама из поступка, Љиљана Арамбашић се 15. фебруара 2002. због јаких болова у стомаку, јавила у Ургентни центар, а дежурни хирург је проценио да су њене здравствене тегобе гинеколошке природе па је примљена на Гинеколошко акушерску клинику (ГАК). Из ГАК-а су Љиљану, пошто је непрестано вриштала, упутили у Институт за психијатријске болести „Лаза Лазаревић“, где је на Ф одељењу задржана кратко јер су стручњаци одмах закључили да није пацијент за њих и одвезли су је у Ургентни центар. Због високе температуре, девојка, међутим, није хоспитализована у Ургентном центру, већ је упућена у Институт за инфективне и тропске болести, где је 21. фебруара 2002. примљена у коми и исте ноћи је преминула.

Апелациони суд у Београду је понављање суђења наложио укинувши првостепену пресуду из априла 2012. године , којом су на по две године затвора били осуђени специјалисти гинекологије: Радовић, Миленковић и Милетић, док су лекари Јовановић и Милићевић били ослобођени оптужби.

У периоду поступања бивше председнице судског већа, од маја 2014. до јула ове године, одложено је девет рочишта, од тога пет лане, углавном због тадашњег штрајка адвоката у Србији, а ове године било је још четири одлагања из различитих разлога.

Пре месец дана суђење није одржано да би се нови судија упознао са списима јер је предметом задужен свега један дан пре септембарског рочишта које је заказао бивши председник већа.

Отварањем главног претреса крајем ове седмице поновљено суђење је коначно почело.

Адвокат Ана Матић Алимпијевић, пуномоћник оштећене породице Арамбашић, изјавила је раније да овај поступак траје дуже тринаест и по година, а да је пре подизања оптужнице којом је окривљенима стављено на терет кривично дело „тешко дело против здравља људи“, истрага трајала скоро 5 година.

Након што је подигнута оптужница , током првог суђења, у предмету су поступала четири председника већа.

ИЗВОР: ЛИСТ ДНЕВНИК

Пријатељи сајта