Потврђена оптужница за кредите РБВ

У ФЕБРУАРУ ПРИПРЕМНО РОЧИШТЕ У СЛУЧАЈУ „РАЗВОЈНА БАНКА ВОЈВОДИНЕ“

Одлуком Апелационог суда у Београду на правну снагу је ступила оптужница Специјалног тужилаштва против Душана Боровице, власника компаније „Боровица“ из Руме, Жељка Јововића из новосадског „Унихемкома“ и троје бивших службеника Развојне банке Војводине (РБВ), осумњичених за наводне злоупотребе у поступку одобравања кредита пословним системима двојице бизнисмена.

Одбијене су жалбе одбране на решење Посебног одељења Вишег суда у Београду о потвређивању оптужнице којом се за кривично дело злоупотреба пожаја одговорног лица терете двоје бивших председника ИО РБВ Биљана Јовановић и Горан Костић, као и бивши члан Кредитног одбора РБВ Слободан Бајин, док су Боровица и Јововић осумњичени за исто дело у подстрекавању.

Прва оптужница у овом случају подигнута је још у фебруару прошле године, али је враћена и два пута је Тужилаштво за организовани криминал допуњавало истрагу, пре него што је у октобру 2014, подигло нову оптужницу која је сада правоснажно потврђена.

-Према оцени већа Апелационог суда , правилно је поступио првостепни суд када је потврдио оптужницуТужилаштва за организовни криминал подигнуту против окривљених –каже Мирјана Пиљић, потрпарол Апелационог суда.

У решењу је изнета оцена да је Виши суд у образложењу своје одлуке „дао јасне и аргументоване разлоге које у свему као правилне прихвата и веће Апелационог суда“.

Тужилаштво је у оптужници изнело сумње да је Развојна банка Војводине у периоду од 2. 7 . 2010 до 8. октобра 2012. године одобрила већи број кредита и банкарских гаранција пословним системима „Боровица“ и „Унихемком“ без адекватних средстава обезбеђења враћања.

Поступком је обухваћено 28 кредита и 16 банкарских гаранција у укупном износу од 2. 741. 808. 380 динара, одобрених систему Боровица у којем су пословале фирме „Боровица транспорт“, „Боровица транспорт-пут“, „Панонија путеви“, „Сремски путеви“, „Путеви“, „Хидрограђевинар“, „Дунав група агрегат“, „Војводинапут – Зрењанин“, „Напредак“ Апатин и „Руматранс“.

Оптужбе против новосадског бизнисмена Жељка Јововића обухватају пет кредита и једну банкарску гаранцију у укупном износу 800.755.962 динара, које су добиле фирме у оквиру „Унихемкома“.

Одбрана у потпуности негира оптужбе.

Бранилац Душана Боровице адвокат Љубисав Радосављевић Батан, раније је изјавио за медије да сматра да у односу његовог брањеника „нису тачни наводи оптужнице“.

– То из једноставног разлога јер је Боровица дао прилично објективне доказе који се односе на његове гаранције,а и у периоду отплате кредита је давао додатне гаранције -нагласио је адвокат Радосављевић Батан.

Пријатељи сајта