Повереник позива београдске власти да објаве ко су багеристи с фантомкама који су рушили део Савамале

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је писмом упућеним градоначелнику Београда позвао градске власти да објаве све релевантне информације о околностима под којима је у ноћи 25. априла изведено рушење дела Савамале на простору који се налази на углу Херцеговачке и Мостарске улице-наведено је у саопштењу објављеном на сајту Повереника.

„Према информацијама које је Повереник добио од грађана, тридесетак људи који су били маскирани, са „фантомкама“ на главама и наоружани палицама, спровели су, са три багера, рушење објеката које су користили приватни корисници у површини од око 1000 квадратних метара. Претходно су везали ноћног чувара и одузели му мобилни телефон.

Према истим информацијама, полиција, иако позвана, је одбила да изађе на увиђај, упућујући грађане на Комуналну полицију, уз образложење да је Комунална полиција у том рушењу и учествовала, а Комунална полиција је опет демантовала наводе полиције.

Повереник налази да независно од постојања правног основа за рушење, чије постојање грађани такође доводе у питање, чак и под претпоставком постојања беспрекорног правног основа, околности под којима је рушење изведено, свакако представља информације од јавног значаја, јер је потпуно нејасно којим би се разлозима могло објашњавати да реализацију било ког легалног пројекта спроводе анонимна лица под „фантомкама“, ноћу, тако што људе лишавају слободе, везујући их и одузимајући им телефоне.

Повереник сматра да је од великог јавног значаја да градске власти објављивањем информација отклоне дилеме у вези са овим догађајем, а разуме се, и да, уколико се потврде присутне сумње у незаконито поступање односно кршење људских права, предузму мере против одговорних актера.

Повереник је такође, имајући у виду евидентно интересовање јавности за најављена нова рушења на истој дестинацији („Миксалиште“, избеглички центар), позвао градске власти да убудуће информације о рушењима објављују на проактивној основи“.

 

 

Пријатељи сајта