Oслобађајућа пресуда бившем судији Муњизи и адвокату Јоловићу

nemanja_jolovic_10

Немања Јоловић

Апелациони суд у Београду потврдио је пресуду београдског Вишег суда којом су бивши стечајни управник БИМ Славије адвокат Немања Јоловић и председник стечајног већа Жељко Муњиза, некадашњи судија Трговинског суда у Београду, ослобођени оптужби у вези са извршењем једног правоснажног решења током тог стечајног поступка, од 5. априла 2005. до 12. фебруара 2006. године.

Муњиза је ослобођен оптужбе за кривично дело кршење закона од стране судије, а Јоловић за злоупотребу службеног положаја у вези с исплатом потраживања које је имала „Беобанка“ у стечају у износу од 64.404.761 динара, односно правни следбеник тог потраживања компанија „ЈУ Трејд Железник“ из Београда.

Апелациони суд у Београду саопштио је у информацији објављеној на свом сајту, да је  након већања, донео  пресуду којом је одбио као неосновану жалбу Вишег јавног тужиоца у Београду и потврдио првостепену пресуду.

-По налажењу Апелационог суда, првостепени суд је након правилне анализе и оцене изведених доказа, правилно и потпуно утврдио све чињенице из којих је извео правилан закључак да нема доказа да су окривљени извршили напред наведена кривична дела-пише у образложењу.

Јоловић: Поднео сам две пријаве

-Лично сам поднео дисциплинску пријаву, као и кривичну пријаву против у овом процесу поступајућег заменика тужиоца, због кршења закона. Очекујем резултате у вези с тим пријавама-каже Јоловић

Адвокат Немања Јоловић каже да га је оптужница  теретила да је „злоупотребио службени положај на тај начин што је предложио стечајном већу да исплати разлучног повериоца ‘Беобанку’ по основу решења које је било правоснажно четири године пре него што  је постављен за стечајног управника БИМ Славије, иначе, до тада трећег по реду, а први стечајни управник је донео решење  којим је признато разлучно право ‘Беобанке’ која је била уписала хипотеку на непокретности БИМ Славије“.

-Када сам дошао за стечајног управника завршен је стечај, продата је БИМ Славија. У тој ситуацији као стечајни управник једино сам могао да поступим на начин како сам поступио- само сам ставио предлог стечајном већу, да сходно правоснажном решењу,  исплати разлучног повериоца. Тужилаштво је то сматрало злоупотребом положаја и гонили су и мене и судију Муњизу од  септембра 2008. године до пре неколико дана кад је донета правоснажна пресуда-наводи Јоловић.

Уз напомену да су 26. септембра 2008. године и он и Муњиза, судија тадашњег Трговинског суда у Београду, били приведени, Јоловић истиче да су обојица провели по 48 сати у полицијском задржавању.

-У том поступку је од почетка било јасно да нема кривичног дела. Истражни судија је након спроведене истраге тражио изјашњење од  тужиоца да ли ће одустати од кривичног гоњења, а уколико Тужилаштво то неће да учини да ће он предмет изнети пред кривично веће. Међутим, уместо да поступи по закону и да се изјасни, тужилац је подигао оптужницу и на њој  истрајавао. Током седам година суђења створени су огромни трошкови самог поступка. Рецимо, у претресној фази, тужилац је дао налог да Градски завод за вештачење обави вештачење, иако након што отпочне претрес такав налог може дати само суд. Трошкови тог вештачења су такође били изузетно велики, неколико стотина хиљада евра, а то вештачење је потпуно неупотребљиво-тврди Јоловић.

Ту су, додаје, и трошкови одбране, а и по основу права на одштету које он и Муњиза имају због дводневног задржавања у полицијском притвору.

-Осим тога, Муњиза због овог кривичног поступка није реизабран за судију током општег избора судија 2009. године. Он је био суспендован, па разрешен. Ако то све сагледамо последице овог посутпка су заиста велике-сматра Немања Јоловић

 

Пријатељи сајта