Oslobađajuća presuda bivšem sudiji Munjizi i advokatu Joloviću

nemanja_jolovic_10

Nemanja Jolović

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu beogradskog Višeg suda kojom su bivši stečajni upravnik BIM Slavije advokat Nemanja Jolović i predsednik stečajnog veća Željko Munjiza, nekadašnji sudija Trgovinskog suda u Beogradu, oslobođeni optužbi u vezi sa izvršenjem jednog pravosnažnog rešenja tokom tog stečajnog postupka, od 5. aprila 2005. do 12. februara 2006. godine.

Munjiza je oslobođen optužbe za krivično delo kršenje zakona od strane sudije, a Jolović za zloupotrebu službenog položaja u vezi s isplatom potraživanja koje je imala „Beobanka“ u stečaju u iznosu od 64.404.761 dinara, odnosno pravni sledbenik tog potraživanja kompanija „JU Trejd Železnik“ iz Beograda.

Apelacioni sud u Beogradu saopštio je u informaciji objavljenoj na svom sajtu, da je  nakon većanja, doneo  presudu kojom je odbio kao neosnovanu žalbu Višeg javnog tužioca u Beogradu i potvrdio prvostepenu presudu.

-Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud je nakon pravilne analize i ocene izvedenih dokaza, pravilno i potpuno utvrdio sve činjenice iz kojih je izveo pravilan zaključak da nema dokaza da su okrivljeni izvršili napred navedena krivična dela-piše u obrazloženju.

Jolović: Podneo sam dve prijave

-Lično sam podneo disciplinsku prijavu, kao i krivičnu prijavu protiv u ovom procesu postupajućeg zamenika tužioca, zbog kršenja zakona. Očekujem rezultate u vezi s tim prijavama-kaže Jolović

Advokat Nemanja Jolović kaže da ga je optužnica  teretila da je „zloupotrebio službeni položaj na taj način što je predložio stečajnom veću da isplati razlučnog poverioca ‘Beobanku’ po osnovu rešenja koje je bilo pravosnažno četiri godine pre nego što  je postavljen za stečajnog upravnika BIM Slavije, inače, do tada trećeg po redu, a prvi stečajni upravnik je doneo rešenje  kojim je priznato razlučno pravo ‘Beobanke’ koja je bila upisala hipoteku na nepokretnosti BIM Slavije“.

-Kada sam došao za stečajnog upravnika završen je stečaj, prodata je BIM Slavija. U toj situaciji kao stečajni upravnik jedino sam mogao da postupim na način kako sam postupio- samo sam stavio predlog stečajnom veću, da shodno pravosnažnom rešenju,  isplati razlučnog poverioca. Tužilaštvo je to smatralo zloupotrebom položaja i gonili su i mene i sudiju Munjizu od  septembra 2008. godine do pre nekoliko dana kad je doneta pravosnažna presuda-navodi Jolović.

Uz napomenu da su 26. septembra 2008. godine i on i Munjiza, sudija tadašnjeg Trgovinskog suda u Beogradu, bili privedeni, Jolović ističe da su obojica proveli po 48 sati u policijskom zadržavanju.

-U tom postupku je od početka bilo jasno da nema krivičnog dela. Istražni sudija je nakon sprovedene istrage tražio izjašnjenje od  tužioca da li će odustati od krivičnog gonjenja, a ukoliko Tužilaštvo to neće da učini da će on predmet izneti pred krivično veće. Međutim, umesto da postupi po zakonu i da se izjasni, tužilac je podigao optužnicu i na njoj  istrajavao. Tokom sedam godina suđenja stvoreni su ogromni troškovi samog postupka. Recimo, u pretresnoj fazi, tužilac je dao nalog da Gradski zavod za veštačenje obavi veštačenje, iako nakon što otpočne pretres takav nalog može dati samo sud. Troškovi tog veštačenja su takođe bili izuzetno veliki, nekoliko stotina hiljada evra, a to veštačenje je potpuno neupotrebljivo-tvrdi Jolović.

Tu su, dodaje, i troškovi odbrane, a i po osnovu prava na odštetu koje on i Munjiza imaju zbog dvodnevnog zadržavanja u policijskom pritvoru.

-Osim toga, Munjiza zbog ovog krivičnog postupka nije reizabran za sudiju tokom opšteg izbora sudija 2009. godine. On je bio suspendovan, pa razrešen. Ako to sve sagledamo posledice ovog posutpka su zaista velike-smatra Nemanja Jolović

 

Prijatelji sajta