Милан Зарубица осуђен на три године затвора, казну издржао

У Специјалном суду у Београду окончан је поступак против др Милана Зарубице по оптужници из 2011, а иза њега је дефинитивно и први процес, јер је 31. децембра 2014, у целости издржао казну једанаестогодишњег затвора на коју је осуђен 2005. по оптужбама за производњу амфетамина почетком прошле деценије.

У поступку, другом по реду, који је после четири године трајања, завршен  пре петнаестак дана, Зарубица је са Специјалним тужилаштвом закључио споразум, признавши кривично дело “поседовање опреме и материјала намењених производњи опојних супстанци”. По том споразуму, усвојивши га, суд је Зарубици изрекао пресуду и казну од три године затвора, коју је већ издржао, с обзиром да се урачунава време проведено у притвору, пише Дневник.

Специјални суд је у првој половини овог месеца изрекао пресуду Зарубици којом му је узимајући у обзир и казну досуђену  2005 године, утврдио јединствену казну од 11 година и 11 месеци, а  по закону, пресуде изречене по споразуму о кривици су коначне. Истом пресудом  Зарубици је изречена  и мера безбедности- одузимање опреме и супстанци из његових пословних просторија у Гробљанској улици у Угриновцима.

У том другом по реду процесу оптужница је  сумњичила Зарубицу да је у периоду издржавања једанаестогодишњег  затвора по пресуди из 2005, излазећи на слободне викенде током 2010. до априла 2011 године, наводно, успео да обнови незакониту производњу у  просторијама своје фирме „Варан хемикалс“. Зарубица је све наводе Тужилаштва  апсолутно негирао, а због новог поступка био је ухапшен 12. маја 2011, док се налазио у Београду на одобреном викенду, и одређен му је притвор који му је продужаван до 11. априла 2012. године.

Први поступак, правоснажно пресуђен пре деценије, против Зарубице је покренут почетком фебруара 2003. под оптужбом да је „у својој фирми ‘Ленал фарм’  2001. и 2002. призводио амфетамин“. Окривљени  Зарубица је негирао све оптужбе у потпуности – у првом процесу је тврдио да је пре тринаест година „спроводио истраживачку пилот-производњу новог лека „анексан“, а у новом поступку је у одбрани био изричит да после 4.  фебруара 2003, кад је ухапшен, у објектима његове фирме „није било никакве производње“.

Стицај околности да је због новог поступка провео у притвору око 11 месеци довео је касније до померања рока истицања затворске казне по пресуди из 2005 године  за 336 дана.

Зарубица је у затвору био од 3. фебруара 2003. године, кад је  ухапшен због првог процеса, до  31. децембра 2014, кад  је отпуштен пошто је у целости издржао  једанаестогодишњу казну.

Извор: „Дневник“ , новосадски дневни лист

Пријатељи сајта