Почетак суђења за „Галенику“

ПРЕЦЕСИ У СПЕЦИЈАЛНОМ СУДУ – „СЛУЧАЈ ГАЛЕНИКА“: ПОЧЕТАК СУЂЕЊА ПО ПРВОЈ ОПТУЖНИЦИ, ЈЕДНА ИСТРАГА ЗАВРШЕНА, А ЈЕДНА ИСТРАГА ЈОШ ТРАЈЕ

galenikaСпецијални суд у Београду заказао је почетак суђења у случају „Галеника“, по оптужници против бившег генералног директора државне фабрике лекова Ненада Огњеновића и још девет особа, због више послова у периоду 2008. и 2009. године, за које се сумња да су нанели штету„Галеници“.

Оптужницом су обухваћени и бивши заменик генералног директора „Галенике“ Горан Орлић, некадашњи директор веледрогерије „Велефарм“ Драгољуб Вучићевић, власник занатске радње „Ливница Јеремић“ Миодраг Јеремић, власник каменорезачке радње „Павловић“ Драган Павловић, власник новосадске фирме „Унихемком“ Жељко Јововић, Љубица Прица из фирме „Фарманари“, одговорна лица у привредном друштву „Тргошпед-транс“ Милан Владовић и овлашћени проценитељ Жељко Бирманчевић.

Оптужница се односи на пословање „Галенике“ 2008. и 2009. године, везано за увоз сировина, продају лекова, као и набавку неколико скулптура.

Тужилаштво је на почетку истраге, која је у овом случају покренута у мају 2013.године јавно изнело сумњу да је пословним аранжманима , обухваћеним овим процесом, „Галеници” причињена штетета од око 12 милиона евра.

У међувремену је обустављен поступак против бившег власника „Хабит фарма“ Радосава Секулића који је преминуо крајем маја прошле године.

Како сазнаје информативни портал „Порота“, Специјално тужилаштво је почетком јануара у донело наредбу о завршетку истраге која се води од 11. септембра 2013. године у вези послова „Галенике“, са привредним друштвом „БГ Фарм“ и још неколико веледрогерија у периоду 2008. до 2011. године, а и тим поступком је обухваћен Ненад Огњеновић.

Ова истрага, друга по реду у случају „Галеника“, покренута је и против бившег помоћника генералног директора „Галенике“ Драгана Шебрека, власника и директора привредних друштава:„БГ Фарм“, „МГ Ремеди група“, „Акробиотика“ и „Хигија фарм“ Младена Газикаловића , заменика директора „БГ фарма“ Милице Мирковић, директорке „МГ Ремеди групе“ Драгане Шутић и одговорног лица у фирми „Хигија фарм“ Мирослава Јовића.

Након што је у септембру 2013. покренут овај поступак, званично је саопштено да кривична пријава сумњичи Огњеновића и Шебрека за „продају лекова ‘БГ фарму’ мимо законских и подзаконских аката и утврђених процедура у ‘Галеници’, и да постоји сумња да су запосленима у сектору финансија- Одељењу за менице, наредили да замене валутиране менице које су претходно есконтоване код пословних банака, новим меницама са каснијим роком доспећа“. „На тај начин је ‘Галеника’ постала регресни дужник код пословних банака које су примале менице предузећа ‘БГ фарм’, па је њихова наплата вршена са рачуна ‘Галенике’ у корист банака, због недостатка новчаних средстава на рачунима предузећа ‘БГ фарм’”.

Истом приликом саопштено је да пријава сумњичи Младена Газикаловића, Мирослава Јовића, Милицу Мирковић и Драгану Шутић да су веледрогерије у којима су били руководиоци, „преузимале лекове од ‘Галенике’, продавале даље здравственим установама и апотекама, наплаћујући од њих своја потраживања у целости, али нису измиривале обавезе према произвођачу па су веледрогеријама прибавили корист од 34 милиона евра, за колико је оштећена ‘Галеника’”.

По незваничним информацијама пласираним у средствима јавног информисања, осумњичени су у одбрани негирали оптужбе.

Окривљени Ненад Огњеновић, по изворима, у одбрани је тврдио да је доласком на функцију директора „Галенике“ 2008.године „затекао проблем наплате потраживања за лекове испоручене веледрогеријама, међу којима и од ‘БГ Фарма’ с којим је ‘Галеника’ сарађивала још од 2005. године, и да је на проблем наплате указао Влади Србије“.

Тадашњи привредноекономски амбијент у нашој земљи, прописи и Закон о лековима ,изнео је наводно Огњеновић у одбрани, онемогућавали су произвођаче да своје медикаменте сами, директно продају установама- корисницима, као и да и своје испоруке непосредно наплаћују. Наводно, Огњеновић је тврдио да су тада важећи прописи налагали произвођачима да лекове испоручују веледрогеријама које су их и дистрибуирале и обављале наплату продатих, од установа и Републичког фонда за здравство, уз обавезу да измире потраживања произвођача. У тим релацијама, такође, наводно по исказу Огњеновића, с обзиром да „Галеника“ није могла да пласман ради сама него је морала да испоручује лекове веледрогеријама, дошло је до гомилања дугова. Извори су пренели и то да је „Огњеновић тврдио да је упозоравао тадашњег председника Србије Бориса Тадића, премијера Мирка Цветковића и министра финансија Млађана Динкића о томе шта ће се десити ако се настави ситуација да Републички фонд не плаћа благовремено своје обавезе за испоручене лекове веледрогеријама и да им је предлагао да се то реши тако што би Фонд за здравство за испоручене лекове плаћао директно произвођачима, а не веледрогеријама, али то није прошло“.

Са функције генералног директора “Галенике” Ненад Огњеновић је смењен средином 2011. године.

Трећи поступак

Специјално тужилаштво је 25. маја 2014. покренуло и трећи поступак због „Галенике, а истрага, која још није завршена, односи се на послове са веледрогеријом „Велефарм“.

Под истрагом је девет осумњичених: бивши генерални директор и председника Управног одбора „Велефарма“ Драгољуб Вучићевић, бивши генерални директор „Галенике“ Ненад Огњеновић, његов тадашњи помоћник за економске послове Драган Шебрек, бивши председник Управног одбора „Галенике“ Дејан Бацковић, као и петоро бивших руководилаца у „Велефарму“ директор Дирекције развоја и стратешког маркетинга Раде Лазаревић, директор Дирекције финансијских послова Мирослав Миловановић, директор и овлашћени заступник Момир Вуковић, руководилац управљања финансијским средствима Љубица Капор и директора рачуноводства Татјана Вучетић.

Истражи органи су саопштили да испитују испоруке „Галеникиних“ лекова Велефарму, чија наплата је била обезбеђена меницама које су се показале као ненаплативе, затим,околности под којима је 2011. године, „Галеника“ повукла „Велефармове“ менице из принудне наплате у пословним банкама, као и околности под којима је ‘Галеника“. преузела као солидарни дужник обавезу враћања банкарског кредита од 2,24 милиона евра који је добио „Велефарм’“. У кривичној пријави, како је званично саопштено, изнесена је сумња да је „Галеника“ у пословима са „Велфармом“ претпела штету у износу ненаплаћенених потраживања од 75 милиона евра.

Окривљени Бацковић и Огњеновић су у потпуности негирали све оптужбе, било какве злоупотебе и кривицу.

Медији су тада пренели Огњеновићеве наводне тврдње из истраге, да је „споразум ‘Галенике’ са ‘Велефармом’ о повлачењу једног броја меница из принудне наплате уследио као последица панике у врху државе да се ‘Велефарм’ одблокира, након што је дошло до блокаде кад су менице кренуле на наплату“.

-Држава је стрепела да би блокада „Велефарма“ могла да поремети односе с Немачком, будући да је компанија ‘Хемофарм’ која је у власништву немачке ‘Штаде’, имала власнички удео у тој веледрогерији“- навео је наводно Огњеновић, по изворима.

У овој истрази је као сведок саслушан тадашњи председник Владе Србије Мирко Цветковић, а сведочили су и тадашњи бивши заменик премијера Ивица Дачић, лидер СПС-а и министар спољних послова, функционер СПС-а Бранко Ружић и бивши министар економије Младан Динкић.

Пријатељи сајта