Процес против владике Артемија: допуна истраге траје три године

Допуна истраге, наложена пре две и по године у процесу против владике Артемија Радосављевића, бившег епископа рашко-призренског, након што је Вишем тужилаштву у Београду враћена оптужница којом је с двојицом сарадника сумњичен за наводне  злоупотребе у вези  располагања новцем намењених за обнову српских светиња на Космету од 2004. до 2009. године, још траје.

Поступак се води и против рашчињеног архимандрита СПЦ-а Симеона Виловског и директора Епархијског центра „Раде Неимар” Предрага Суботичког, а обојица су били  обухваћени и оптужницом коју је Кривично ванрасправно веће Вишег суда у Београду још 2013. године, вратило на допуну истраге.

Суд је одлуку о враћању оптужнице образложио ставом да је неопходно обавити одређене истражне радње како би могла да се испита њена основаност, а Вишем тужилаштву је остављен рок од три дана да поступи по судском решењу и донесе наредбу о допуни истраге која је затражена у односу на већи број оптужних навода.

Више тужилаштво је оптужницу подигло 27. септембра 2013 године, после  истраге која  је трајала од 2011. године, а у оквиру које је обављено и грађевинско вештачење.
У налазу комисије вештака, вредност радова који су обављени на 17 објеката у обухваћеном периоду процењени су на око милион евра, a по наводима оптужбе, Епархија рашко-призренска је фирми „Раде Неимар” за  радове исплатила око 2 милиона евра.

Оптужницом је обухваћен и надзорни орган, пројектанткиња Јелена Шубаревић из Ниша.  Сви окривљени су у истрази одбацили оптужбе, а против Симеона Виловског се поступак води у одсуству јер је недоступан правосуђу још од средине 2010. године.

Од 2010. године  ово је други кривични поступак који је београдско Више тужилаштво покренуло  против Виловског и Суботичког, а у првом је још у децембру 2010. године почело суђење које до сада није завршено.

Прва оптужница из августа 2010, сумњичи Виловског и Суботичког за „неосновану исплату укупно око 350.000 евра из епархијске благајне“, као и да грађевински радови на  појединим објектима, иако плаћени, наводно нису обављени. Симеону Виловском се суди у одсуству јер је Грчка, у којој је средином 2010. године био ухапшен по потерници Србије, одбила захтев наше државе за изручење.

Фирма „Раде Неимар” била је ангажована на реконструкцији и обнови манастира на Косову и Метохији од 2004. до 2009. године.

Пријатељи сајта