Proces protiv vladike Artemija: dopuna istrage traje tri godine

Dopuna istrage, naložena pre dve i po godine u procesu protiv vladike Artemija Radosavljevića, bivšeg episkopa raško-prizrenskog, nakon što je Višem tužilaštvu u Beogradu vraćena optužnica kojom je s dvojicom saradnika sumnjičen za navodne  zloupotrebe u vezi  raspolaganja novcem namenjenih za obnovu srpskih svetinja na Kosmetu od 2004. do 2009. godine, još traje.

Postupak se vodi i protiv raščinjenog arhimandrita SPC-a Simeona Vilovskog i direktora Eparhijskog centra „Rade Neimar” Predraga Subotičkog, a obojica su bili  obuhvaćeni i optužnicom koju je Krivično vanraspravno veće Višeg suda u Beogradu još 2013. godine, vratilo na dopunu istrage.

Sud je odluku o vraćanju optužnice obrazložio stavom da je neophodno obaviti određene istražne radnje kako bi mogla da se ispita njena osnovanost, a Višem tužilaštvu je ostavljen rok od tri dana da postupi po sudskom rešenju i donese naredbu o dopuni istrage koja je zatražena u odnosu na veći broj optužnih navoda.

Više tužilaštvo je optužnicu podiglo 27. septembra 2013 godine, posle  istrage koja  je trajala od 2011. godine, a u okviru koje je obavljeno i građevinsko veštačenje.
U nalazu komisije veštaka, vrednost radova koji su obavljeni na 17 objekata u obuhvaćenom periodu procenjeni su na oko milion evra, a po navodima optužbe, Eparhija raško-prizrenska je firmi „Rade Neimar” za  radove isplatila oko 2 miliona evra.

Optužnicom je obuhvaćen i nadzorni organ, projektantkinja Jelena Šubarević iz Niša.  Svi okrivljeni su u istrazi odbacili optužbe, a protiv Simeona Vilovskog se postupak vodi u odsustvu jer je nedostupan pravosuđu još od sredine 2010. godine.

Od 2010. godine  ovo je drugi krivični postupak koji je beogradsko Više tužilaštvo pokrenulo  protiv Vilovskog i Subotičkog, a u prvom je još u decembru 2010. godine počelo suđenje koje do sada nije završeno.

Prva optužnica iz avgusta 2010, sumnjiči Vilovskog i Subotičkog za „neosnovanu isplatu ukupno oko 350.000 evra iz eparhijske blagajne“, kao i da građevinski radovi na  pojedinim objektima, iako plaćeni, navodno nisu obavljeni. Simeonu Vilovskom se sudi u odsustvu jer je Grčka, u kojoj je sredinom 2010. godine bio uhapšen po poternici Srbije, odbila zahtev naše države za izručenje.

Firma „Rade Neimar” bila je angažovana na rekonstrukciji i obnovi manastira na Kosovu i Metohiji od 2004. do 2009. godine.

Prijatelji sajta