Професор Андреј Фајгељ пуштен да се брани са слободе

Andrej-Fajgelj

Извор: Н1/ YouTube/ Andrej Fajgelj/ screenshot

Новосађанин Андреј Фајгељ, професор на Филолошко – уметничком факултету у Крагујевцу, пуштен је у уторак 24. новембра из полицијског притвора, пошто је претходно у београдском Вишем јавном тужилаштву саслушан због сумње да је прекршио члан 309 Кривичног закона Србије, који се односи на насилну промену уставног поретка.
Фајгељ је ухапшен у недељу у породичном стану у Новом Саду након што је на свом на Фејсбук статусу и „Јутјубу“ поставио видео снимак у ком коменатарише одређене потезе највиших представника власти и премијера Вучића, и критикујући их јетко , назива „понижавањем народа“ и „продубљивањем дна“, а истражних органи су оно што је говорио оценили као позивање на рушење уставног поретка.
После полицијског привођења Фајгељу је у Београду било одређено дводневно задржавање у притвору, а јуче је пуштен да се брани са слободе.
Фајгељ је за београдски дневник „Ало“ изјавио да је пред тужиоцем рекао да не признаје извршење кривичног дела.
-Ако се преслуша мој снимак видеће се да сам бранио Устав. Навео сам неколико примера флагрантног кршења Устава: као што је изјава председника САНУ, споразуми Брисел 1 и Брисел 2… Уместо да они који су кршили Устав на овај начин буду окривљени, окривљен сам ја који сам их критиковао – рекао је Фајгељ за Ало!
Адвокат Марко Пекић, који брани Фајгеља, раније је за Н1 изјавио да је држава Фајгељевим привођењем заправо забранила слободу говора, јер је у видео снимку изнео лични суд на својој приватној фејсбук страници.
„Он је своје мишљење изнео у својству грађанина Републике Србије и кажњавањем његовог мишљења у Србији уводимо нову категорију – забрану слободе говора и мишљења“, рекао је Пекић за Н1.

Пријатељи сајта