Професор Шкулић: Питање легализације марихуане непотребно се мистификује

Професор Шкулић: Ако марихуана под неким условима може  да се користи као лек,  није потребно да се легализује дрога као таква већ би та  супстанца била регистрована као лек…

Идеја за легализацију употребе марихуане у медицинске сврхе коју заговорници аргументују резултатима светских истраживања о лековитим својствима која би могла да спрече ширење појединих врста тумора, све чешће је тема јавних расправа у Србији, као и промена закона како би то било омогућено.

Професор кривичног процесног права на Правном Факултету у Београду др Милан Шкулић сматра да је то веома сложено питање, али и да се та тема беспотребно мистификује.

-Ако је основни аргумент да марихуана под неким условима може да се користи као лек, онда уопште није потребно да се легализује или декриминализује дрога као таква -наглашава професор Шкулић- већ би та супстанца била регистрована као лек, што је могуће.

-Марихуана, са становишта неког уобичајног животног вредновања, спада у такозване лаке дроге, а кривично законодавство не познаје поделу на лаке и тешке дроге, али није спорно да је марихуана ,генерално, далеко мање опасна него, рецимо, дроге као што су хероин, кокаин или неке синтетичке дроге . Са друге стране, веома је осетљиво питање њене легализације, јер онда се отвара проблем- шта даље. Кад се тако нешто, рецимо, легализује, омогући или декриминализује, онда ће пре или касније да се појави питање неких других дрога и можда ће поново да се појави питање да се то легализује или декриминализује.

Има, дакле, један аргумент који је озбиљан, да марихуана под неким условима може да се користи као лек- да ублажава неке врло јаке болове, било у облику оних цигарета марихуане које се пуше, а много чешће у облику неког посебног уља од канабиса.Тај аргумент није лош, али ако је то основни аргумент, онда уопште није потребно да се легализује или декриминализује дрога као таква, већ би та супстанца била регистрована као лек, што је могуће. Постоји и сада пуно лекова који се користе, разних седатива који су лекови ако се препишу, а могу бити дрога ако се користе на нелегалан начин. То је тема која је , по мени, без потребе мистификована-каже професор др Милан Шкулић.

Фото: Медија центар

Пријатељи сајта