Противници споразума између Србије и НАТО-а најављују да ће поднети захтев за оцену уставности

Апел председнику Србије Томиславу Николићу да не потпише указ о проглашењу Закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Организације НАТО за подршку и набавку (НСПО) о сарадњи у области логистичке подршке, отвореним писмом упутила је Демократска странка Србије (ДСС), као и неколико грађанских удружења , међу којима група „Студенти за истину“ и „Београдски форум за свет равноправних“.

Како је пренео Танјуг, ДСС у отвореном писму које је потписала председница странке Санда Рашковић Ивић, подсећа да је Народна скупштина 26. децембра 2007. усвојила Резолуцију којом је проглашена војна неутралност Србије. ДСС, како се наводи, у писму оцењује, да се тим законом „НАТО уводи у Србију без формалног уласка Србије у НАТО, а Србија сврстава у антируски војни савез”.

Новинске агенције Срна, Бета и Танјуг известиле су 20. фебруара о протесту који је тог дана одржан у парку испред зграде председника Србије, због најновијих споразуму о сарадњи Србије и НАТО-а, преносећи да су учесници затражили да се о том питању распише референдум. Протест су, како се новоди у агенцијским извештајима, организовали Српски сабор Заветници и покрет Образ , а Заветници су најавили да ће 22. фебруара предати Уставном суду Србије иницијативу да закон прогласи неуставним.

„Више хиљада углавном младих људи протестовало је у Београду, затраживши од власти Србије да распишу референдум о најновијем споразуму о сарадњи Србије и НАТО-а-наводи се у извештају агенције Срна, објављеном на порталу Блица, под насловом „НАТО ЈЕ УБИЈАО НАШУ ДЕЦУ“ Хиљаде људи на протесту против споразума.

Раније, 19. фебруара, писмом председнику Србије Томиславу Николићу обратио се и „Београдски форум за свет равноправних“ који предводи Живадин Јовановић, некадашњи министар иностраних послова СР Југославије апелујући да не потпише указ о проглашењу Закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и војне алијансе НАТО за подршку и набавку (НСПО) о сарадњи у области логистичке подршке.

ПИСМО „БЕОГРАДСКОГ ФОРУМА ЗА СВЕТ РАВНОПРАВНИХ“: Споразуми са НАТО-ом су притивуставни, угрожавају виталне националне интересе Србије и српског народа

15859_vest_328

Фото:Медија Центар

Поштовани господине Председниче Републике

Београдски форум за свет равноправних , независно нестраначко удружење, сматра да су споразуми са НАТО-ом усвојни на седници Скупштине Србије 12. фебруара 2016, противуставни, увредљиви и да угрожавају виталне државне и националне интересе Србије и српског народа .

1.Усвојени споразуми суштински нарушавају суверенитет Србије, њену слободу и независност, њен статус војно нетуралне земље као и основна људска права њених грађана.

  1. Тим споразумима дају се припадницима НАТО-а, кад год се и из било којег разлога нађу на територији Србије, већа права и привилегије него што по Уставу и законима Србије имају грађани и припадници Војске Србије. На тај начин, грађани и припадници Војске Србије су потцењени и дискриминисани у сопственој земљи.
  2. Неодговорно је истицање реципроцитета као аргуметна и утехе , кад је свакоме јасно да је то пуки формализам у односима Србије као мале, мирољубиве земље и НАТО-а као највеће агресивне освајачке војне машинерије.

4.Несхватљиво је и увредљиво да се овакви споразуми потписују и ратификују 17. година након злочиначке агресије НАТО-а која је однела хиљаде недужних живота, којом је отета покрајина Косово и Метохија и која је изазвала материјалну штету од преко сто милијарди долара. Последице употребе оружја са осиромашеним уранијумом и данас односе животе грађана Србије.

Имајући све то у виду, позивамо Вас, господине председниче Републике, да користећи Ваша уставна овлашћења и поштујући осећање и достојанство огромне већине грађана Србије, одбијете потписавање указа о ратификацији ових споразума.

С поштовањем,

Председник Београдског форума за свет равноправних Живадин Јовановић

Пријатељи сајта