Ратари у протесту због закона о пољопривредном земљишту, пет дана блокирани код Ченте

Више од стотину српских ратара из неколико војвођанских општина који су још 25. новембра кренули на тракторима за Београд да би од Владе Србије захтевали повлачење законског предлога да се инвеститорима страним и домаћим омогући закуп до 30 посто државног обрадивог земљишта у свакој општини на 30 година, већ пет дана блокира полиција на путу, педесетак километара од Београда, на улазу у Ченту.

У колони у којој је око 130 трактора паркираних с десне стране пута Зрењанин -Београд у правцу Београда, пољопривредници су у тракторским кабинама дочекали и некадашњи Дан Републике, 29. новембар, највећи државни празник бивше СФРЈ.

WP_20151129_15_52_51_Pro

Ратар из колоне: Александар Молдован

-Ми овде за Београд не можемо, не да нам полиција -каже пољопривредник Александар Молдован, који је у колони свих пет дана. Ратари су, додаје, јединствени и одлучни да истрају у својим захтевима.

– Мислим да би ова предложена измена Закона о пољопривредном земљишту требало све да дотиче. Није то само проблем нас ратара. То јесте директно наша мука, али индиректно је то проблем свих грађана. Једноставно, проблем је решење, а ми ратари се с њим не слажемо, да се од укупног пољопривредног земљишта, 30 посто да у закуп странцима, при чему је једно оно што се приказује на папиру, а стварно је нешто сасвим друго. Уколико би биле усвојене те спорне одредбе, ми ратари би остали без земље. То је чињеница зато што 30 посто од укупних површина пољопривредног земљишта може да буде и сто одсто оних стварних површина које се обрађују. Инвеститори, каже се у предлогу, а зна се ко су инвеститори, правна лица, велики системи, ми ту не можемо да примиришемо –објашњава Молдован и наглашава да се ратари надају да неће остати на цести заборављени од државе, од оних који би требало покажу слух за муку српског паора.

Током два дана викенда ништа се није дешавало, али пољопривредници су решили да остану на путу. Очекују да се 30. новембра, наставе разговори њихових представника и владе. Надају се помаку, а да ли ће уследити, не могу да процене.

IMG_3761

Колона трактора, заустављених на улазу у Ченту (снимљено 29. новембрa)

Преговарачи испред незадовољних пољопривредника имали су, напомиње Молдован, разговоре у више наврата с представницима надлежних институција, а један је био са министарком пољопривреде.

-Министарка је у разговору с нашим представницима рекла, између осталог, да мора да се консултује и да не може ништа да уради сама, јер предлог закона из скупштинске процедуре може да повуче само Влада Србије. То је било на преговорима који су одржани у петак (27. новембра)-каже Александар Молдован.

Пољопривредници тврде да је њихов протест мотивисан искључиво бригом за егзистеницију, као и уопште опстанак села и негирају приче да их манишулишу поједине опозиционе политичке опције, што им се приписује с појединих страна.

IMG_3780

Истоветна порука се налази на свим тракторима у колони

-Овде што ја знам, а знамо се сви са овог места и са ове блокаде, нема никакве политике. То је чисто наш интерес, наша мука. Такође ни приче којих има у јавности о узурпацији земљишта, не стоје кад је реч о нама овде. Има нас из пет општина. Зрењанина, Житишта, Српске Црње, Сечња, а колико чујем има и неколико трактора из Срема, да ли из околине Руме или Сремске Митровице, нисам сигуран. У колони је за сада око 130 трактора и очекује се долазак још ратара на тракторима, а колико ће нас укупно бити, не знам-каже Алексанар Молдован.

Није им лако да проводе дане на цести, али, како наводе, барем, нису гладни, ни жедни.

Ратари немају никаве примедбе на полицију која их блокирала, не жале се и тврде да су полицајци коректни.

-Ми разумемо да они раде свој посао-наводи Молдован.

Ј.Ј.

Фото: Порота-реч грађана

Пријатељи сајта