Ratari u protestu zbog zakona o poljoprivrednom zemljištu, pet dana blokirani kod Čente

Više od stotinu srpskih ratara iz nekoliko vojvođanskih opština koji su još 25. novembra krenuli na traktorima za Beograd da bi od Vlade Srbije zahtevali povlačenje zakonskog predloga da se investitorima stranim i domaćim omogući zakup do 30 posto državnog obradivog zemljišta u svakoj opštini na 30 godina, već pet dana blokira policija na putu, pedesetak kilometara od Beograda, na ulazu u Čentu.

U koloni u kojoj je oko 130 traktora parkiranih s desne strane puta Zrenjanin -Beograd u pravcu Beograda, poljoprivrednici su u traktorskim kabinama dočekali i nekadašnji Dan Republike, 29. novembar, najveći državni praznik bivše SFRJ.

WP_20151129_15_52_51_Pro

Ratar iz kolone: Aleksandar Moldovan

-Mi ovde za Beograd ne možemo, ne da nam policija -kaže poljoprivrednik Aleksandar Moldovan, koji je u koloni svih pet dana. Ratari su, dodaje, jedinstveni i odlučni da istraju u svojim zahtevima.

– Mislim da bi ova predložena izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu trebalo sve da dotiče. Nije to samo problem nas ratara. To jeste direktno naša muka, ali indirektno je to problem svih građana. Jednostavno, problem je rešenje, a mi ratari se s njim ne slažemo, da se od ukupnog poljoprivrednog zemljišta, 30 posto da u zakup strancima, pri čemu je jedno ono što se prikazuje na papiru, a stvarno je nešto sasvim drugo. Ukoliko bi bile usvojene te sporne odredbe, mi ratari bi ostali bez zemlje. To je činjenica zato što 30 posto od ukupnih površina poljoprivrednog zemljišta može da bude i sto odsto onih stvarnih površina koje se obrađuju. Investitori, kaže se u predlogu, a zna se ko su investitori, pravna lica, veliki sistemi, mi tu ne možemo da primirišemo –objašnjava Moldovan i naglašava da se ratari nadaju da neće ostati na cesti zaboravljeni od države, od onih koji bi trebalo pokažu sluh za muku srpskog paora.

Tokom dva dana vikenda ništa se nije dešavalo, ali poljoprivrednici su rešili da ostanu na putu. Očekuju da se 30. novembra, nastave razgovori njihovih predstavnika i vlade. Nadaju se pomaku, a da li će uslediti, ne mogu da procene.

IMG_3761

Kolona traktora, zaustavljenih na ulazu u Čentu (snimljeno 29. novembra)

Pregovarači ispred nezadovoljnih poljoprivrednika imali su, napominje Moldovan, razgovore u više navrata s predstavnicima nadležnih institucija, a jedan je bio sa ministarkom poljoprivrede.

-Ministarka je u razgovoru s našim predstavnicima rekla, između ostalog, da mora da se konsultuje i da ne može ništa da uradi sama, jer predlog zakona iz skupštinske procedure može da povuče samo Vlada Srbije. To je bilo na pregovorima koji su održani u petak (27. novembra)-kaže Aleksandar Moldovan.

Poljoprivrednici tvrde da je njihov protest motivisan isključivo brigom za egzisteniciju, kao i uopšte opstanak sela i negiraju priče da ih manišulišu pojedine opozicione političke opcije, što im se pripisuje s pojedinih strana.

IMG_3780

Istovetna poruka se nalazi na svim traktorima u koloni

-Ovde što ja znam, a znamo se svi sa ovog mesta i sa ove blokade, nema nikakve politike. To je čisto naš interes, naša muka. Takođe ni priče kojih ima u javnosti o uzurpaciji zemljišta, ne stoje kad je reč o nama ovde. Ima nas iz pet opština. Zrenjanina, Žitišta, Srpske Crnje, Sečnja, a koliko čujem ima i nekoliko traktora iz Srema, da li iz okoline Rume ili Sremske Mitrovice, nisam siguran. U koloni je za sada oko 130 traktora i očekuje se dolazak još ratara na traktorima, a koliko će nas ukupno biti, ne znam-kaže Aleksanar Moldovan.

Nije im lako da provode dane na cesti, ali, kako navode, barem, nisu gladni, ni žedni.

Ratari nemaju nikave primedbe na policiju koja ih blokirala, ne žale se i tvrde da su policajci korektni.

-Mi razumemo da oni rade svoj posao-navodi Moldovan.

J.J.

Foto: Porota-reč građana

Prijatelji sajta