Шабић: Омбудсман ради по закону, напади на њега шокантни

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изјавио је за Радио-телевизију Војводине да су политички и медијски напади на заштитника грађана Сашу Јанковића без преседана, те да је комуникација представника власти са омбудсманом „шокантна и за званичнике Европске уније, где су такве појаве незамисливе“. Шабић је истакао да би извршна власт морала да схвати да независна регулаторна тела раде по закону, без обзира да ли се то неком свиђа или не свиђа, те поручио да мењају закон „уколико сматрају да грађани уживају превише права“, уместо „што га крше“.

АКС: Непримерени напади на омбудсмана

Адвокатска комора Србије изразила је забринутост поводом, како је навела у свoм саопштењу, „непримерене медијске кампање која се последњих дана води против институције Заштитника грађана“.

Овакве активности извршне власти представљају непримерену провокацију владавине права“-наводи у саопштењу АКС

„Свако ко врши јавну функцију може да буде предмет јавне критике, али не без аргумената. Ако неко указује на кршење људских права, као што то чини омбудсман Јанковић, то није политика, већ његов посао, рекао је Шабић у емисији „Један на један“ РТВ-а.

Он је указао да је извештај омбудсмана јаван и да сви могу да га прочитају, те да се односи на питања људских права.

„Ми слушамо у јавности да је омбудсман алкохоличар, да његова ћерка баснословно зарађује, иако добро знам да уопште нема ћерку и да није склон претеривању с алкохолом. То је нечувено“, истакао је.

Шабић је додао да се сад појављују и „инсинуације које немају везе са истином, о том фамозном пиштољу“, за који, како је навео, зна да је купљен легално у Заставиној фабрици оружја. Он је запитао зашто државни органи не објаве све податке о легалности тог оружја.

„Нека државни органи објаве чињенице, а не да се мистификују ствари. Да не коментаришем и вокабулар који се користи… Та прича лансирана је из једног медија и асоцира на ону причу о порно снимцима хрватске председнице који су резултирала бламажом целе земље“, рекао је Шабић.

Према његовим речима, јавност није добила објашњење по ком основу и којем закону Тужилаштво треба да даје одобрење да се заштитнику грађана обезбеди увид у нека документа. Подсетио је да је тиме правдан изостанак сарадње државних органа са заштитником грађана у вези са његовим захтевима поводом инцидента на Паради поноса, када је претучен брат премијера Александра Вучића.

Упитан да ли сам трпи притиске, он је навео да су и о њему постојали неки нетачни написи само због тога што је упозорио једног министра на неправилности у раду. Навео је и да се преко часописа Одбране, чији издавач је при Министарству одбране, „продају информације“ да он угрожава безбедност земље.

„Проблем наших политичких странака је у томе што на људска права и слободе гледају различито у зависности да ли су у власти или опозицији“, оценио је.

Шабић је указао и на проблем да повереник нема могућност да покрене прекршајни поступак у случају кршења закона, док министарства то, како каже, не чине, док „ни Влада не обезбеђује извршење одлука које доноси Повереник“.

Шабић је оценио да је у Србији правило да извршна власт игнорише проблематику заштите података о личности, због чега се то питање не решава годинама, па се десило, како је подсетио, да се компромитује комплетна база података о грађанима Агенције за приватизацију.

Извор  Радио-телевизија Војводине
Фото: www.mc.rs

Пријатељи сајта