Скандалозно: трећи месец притвора новинару Миловану Бркићу

Виши суд у Београду поново је продужио притвор новинару Миловану Бркићу, уреднику „Магазина Таблоид“, који је ухапшен и притворен још 8. маја, након што је претходно тог дана, у успутном разговору с новинаром портала „Србин инфо“ током шетње Београдом на протесту „Србија против насиља“, оштро говорио о стању у друштву, и власт и опозицију, те опсовао матер Александру Вучићу, председнику Србије.
Информацију о новом продужењу притвора Бркићу, објавио је на свом твитер налогу новинар Предраг Поповић, заменик главног уредника „Магазина Таблоид“.
Бркић је након што се нашао у београдском Централном затвору под оптужбом за кривично дело „позивање на насилну промену уставног уређења“ с предлогом тужилаштва да му суд изрекне две године затвора, почео да штрајкује глађу, а већ недељама одбија и терапију коју су му одредили затворски лекари.
На првом саслушању у Тужилаштву, после хапшења, као и на суђењу које је почело 30. јуна, Бркић је одбацио све оптужбе, тврдећи да жртва „политичког прогона“ због свог новинарског рада и свог мишљења о стању у друштву, изнетог, како је навео, „из револта и беса због тога што га Вучић блати у јавности и оптужује за рекетирање“.
Кривични процес против Бркића на исти начин виде и његови браниоци, адвокати Владимир Гајић, који је и народни посланик, Стеван Дамњановић и Иван Нинић.
-Свима је јасно да Милован Бркић не одговара због онога што му тужилаштво ставља на терет у оптужном предлогу, него да се овде ради о освети режима за све оно што је он писао о власти у последњих 12 година. То је суштина овог кривичног поступка. Власт је искористила изјаву Милована Бркића да би га ставила у притвор и провукла кроз кривични поступак, како би му се осветили и запретили му да „спусти лопту“, и он и његове колеге, које пишу за Магазин Таблоид. Бркић је, несумњиво, политички затвореник. Он је данас, мислим, једини новинар који се налази у затвору и један од ретких политичких затвореника у Србији. Уз њега можемо да поменемо Србе, које ових дана хапсе на Косову и Метохији. Ово суђење треба да третирамо као освету власти, пре свега оног човека који овде о свему одлучује. Он више није могао да трпи оно што Милован Бркић пише о његовој власти. Милован Бркић је жртва свог дугогодишњег рада, и то не само ових десетак година, колико је СНС на власти, већ пуне четири деценије. После свега што је написао и претурио преко главе, као неки јунак, Бркић мора да испашта што је био какав је био. Због тога не треба да га жалимо -изјавио је адвокат Владимир Гајић на грађанском протесту, одржаном 22. јуна испред зграде београдског Вишег суда, са захтевом да суд пусти новинара на слободу.

Шта пише у оптужном предлогу

Више јавно тужилаштво у Београду наводи у свом оптужном акту да постоји „оправдана сумња“ да је Милован Бркић током одржавања протеста „Србија против насиља“, 8. маја ове године, „ у намери угрожавања уставног уређења Републике Србије, позвао да се силом промени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи и њихови представници, односно Народна скупштина и председник Републике Србије Александар Вучић“.„Милован Б. је на обраћање НН учесника скупа речима: ‘Ево чули смо сад, какав је ваш коментар господине Бркићу’, поред осталог рекао: “Никад нисам био тужнији. Долазио сам на сваки протест. Ломио сам, посветио сам живот, сваке недеље. Вучић описује како сам ја рекеташ, како ширим лажне вести, како покушавам да га убијем. Данас сам тужан. Српска опозиција је показала своје јадно, бедно лице. Да се није усудила, госпођа није поменула главног кривца Александра Вучића, тог злочинца који је од нас одузео сваку наду, погледајте како ће се осећати ови људи кад стока опозиционих посланика се крије иза леђа ових грађана. Нема нама спаса. Изгледа ће морати млади клинци да пушкама реше судбину Србије. Десиће се шта се десити мора. Каква протестна шетња, ми треба да уђемо према Скупштини да ухватимо идиота и да му откинемо главу“…, наводи се у саопштењу Вишег јавног тужилаштва.
Одбрана Милована Бркића тврди да се он није обраћао никаквој маси, већ да је у изјави за медијски интернет портал „Србин инфо“ изнео своје лично мишљење о стању у друштву, сходно праву грађана на слободу мисли и изражавања, и да није починио ниједно кривично дело.
Иначе, увече 8. маја, након што је завршен први по реду протест „Србија против насиља“, новинар Бркић је ухапшен, а после саслушања у Тужилаштву, суд му је одредио притвор, на предлог тужилаштва, а из разлога постојања бојазни „да би у кратком временском периоду могао да понови кривично дело“.

Пријатељи сајта