СЛУЧАЈ ЋУРУВИЈА: Окривљени Радоњић одбацио оптужбе

ДРУГИ ДАН СУЂЕЊА ОПТУЖЕНИМА ЗА УБИСТВО ВЛАСНИКА „ДНЕВНОГ ТЕЛЕГРАФА“ СЛАВКА ЋУРУВИЈЕ, АПРИЛА 1999. ГОДИНЕ

Пред Специјалним судом у Београду, другог дана суђења четворици бивших припадника ДБ-а, окривљеним за убиство власника „Дневног телеграфа“, новинара  Славка Ћурувије 11. априла 1999. године, бранилац првооптуженог бившег начелника РДБ-а Радомира Марковића, адвокат Душан Машић, приговорио је да је „председница судског већа Снежана Јовановић, дозволила Верану Матићу, председнику Комисије за истрагу убиства новинара, да остане у публици и прати суђење, иако су га браниоци предложили за сведока, о чему веће још није одлучило“.

-Матић је морао да напусти публику. Није постојао законски основ да председница већа уопозорење Матићу саопшти на начин да каже да може да бира да ли ће присуствовати суђењу или да га напусти уколико одлучи да буде сведок у поступку. Он је то искористио и остао у судници, па сад више не постоји законска могућност да буде позван за сведока, чиме је повређено Марковићево право на одбрану -рекао је Душан Машић.

Поводом приговора, судија Јовановић је истакла да је само упозорила Матића на законске одредбе и да је одбрана погрешно разумела њене речи.

Бранилац Машић је, с друге стране, остао при својим ставовима и нагласио је да је одбрана предложила Матића за сведока на околност да су „поједини чланови Комисије долазили у затвор „Забела“ код Марковића, пре него што је покренута истрага против њега и ,како је он навео у својој одбрани пред судом, вршили притисак“.

Адвокат Владимир Маринков

Адвокат Душан Машић је испред зграде Специјалног суда изјавио новинарима да је“ Марковић достојанствено изнео одбрану и истину, а на судском већу је да цени шта је истина а шта није“.

-Он је у својој одбрани објаснио све оно што није тачно у оптужници, а практично није тачно ништа сем његовог имена и функције коју је обављао-казао је Машић

Адвокат Владимир Маринков, који такође брани Марковића, рекао је да су многа права Марковићу повређена. –У овом постуку ће се, верујемо, на крају показати и доказати да ни Радомир Марковић ни остали окривљени немају никаве везе са овим кривичним делом-сматра Маринков

–Матић је после првог дана суђења изјавио за своју бившу кућу РТВ Б 92 : „Наша оптужница је много јака“. Ја мислим да је „Политикин Забавник“ озбиљније штиво од оптужнице Немојте се љутити тужиоче, ово је оптужница Верана Матића, а не ваша -рекао је Машић. На такве опаске реаговао је тужилац, оцењујући да адвокат износи непримерене констатације и користи непримерен речник.

Бивши начелник РДБ-а Радомир Марковић, другог дана изношења одбране у којој је апсолутно негирао све оптужбе, одговарао је на питања тужиоца, пуномоћника оштећених. судског већа, као и одбране окривљених Милана Радоњића, Ратка Ромића и Мирослава Курака, који такође у потпуности одбацују наводе оптужнице. Марковић је током два дана детаљно оспоравао садржај оптужнице у којој се наводи да је „окривљног Радоњића, након што га је поставио за начелника Центра ДБ-а подстрекао на убиство Ћурувије и упознао са планом који је сачинио, а да је Радоњић, потом, договорио реализацију са Кураком и Ромићем и омогућио логистику мерама праћења Ћурувије“.

Марковић, који је за начелника РДБ-а постављен крајем 1998. године, рекао је за све оптужне наводе да су апсолутно неистинити, па и они који се односе на то кад је почела примена мера надзора.

Одговарајући на питања учесника у поступку, Марковић је казао да је, према расположивим информацијама, Службе, Ћурувија био на мерама надзора око годину дана, још у време док је начелник РДБ-а био његов претходник Јовица Станишић и да није тачан навод оптужбе да су мере примењене тек након што је 4. априла 1999. године, за начелника београдског Центра ДБ-а постављен Милан Радоњић. Марковић је оспорио и навод да је он предложио и поставио Радоњића за начелника Центра ДБ-а и објаснио је каква је процедура постављења у служби.

Зора Добричанин Никодиновић, адвокат одбране Радњића и Ромића, питала је Марковића да ли се Државна безбедност евентуално суочавала са изазовима цурења информација, и јесу ли, након што је почело НАТО бомбардовање Србије, стрепели да ли им стране службе прислушкују електронске комуникације, на шта је Марковић одговорио потврдно.

-Стране службе су имале знатно модернија технолошка средстава, а током трајања НАТО бомбардовања изнад територије Србије стално је био „авакс“-казао је Марковић.

Он је у одбрани до краја категорички тврдио да су „оптужбе бесмислене, исконструисане и политички инструисане с циљем да буду осуђени руководиоци РДБ-а“, а да служба буде облаћена.

Исте тврдње изнео је и Радоњић који је за начелника београдског Центра ДБ-а постављен 4. априла 1999.године.

-Апсолутно никаве везе немам с догађајем. Никад у животу нисам извршио никакво кривично дело, а већ петнаест година ми се суди и доказујем невиност у разлитим предметима – нагласио је Радоњић- Никада, а радио сам у служби од 1983. године нисам прекршио закон ниједан пропис, правила службе и никада од старешина нисам добио ниједан налог који је био кривично дело.

Са колегама из службе, како је рекао, није се приватно дружио није приватно комунициарао. Радомира Марковића, који начелник РДБ-а постао крајем 1998. године, видео је само четири пута до почетка НАТО бомбардовања Србије 24. марта 1999, али никад ван службених просторија и никад није био сам.

-Можете ,судије, позвати било кога из службе, али нема никога ко би могао да каже да сам икад ишта радио неправилно-рекао је Радоњић.Посао безбедности државе је, каже Радоњић, такав, по природи и по закону, да подразумева примену оперативних мера надзора безбедносно интересантних особа и њихових комуникација, током одређеног периода, док се не прикупе потребни подаци, идентификују контакти.

– Стицајем околности, ја нисам потписао ниједан налог за оперативне мере према Славку Ћурувији, већ мој заменик, а примењиване су око годину дана пре него што сам постао начелник Центра ДБ-а. То сам сазнао неколико дана након мог постављења за начелника, кад је стигла информација да лице-Ћурувија треба да се састане са НН лицем, и питао сам мог заменика Стевана Никчевића који тада био присутан, зашто је и од када то лице на мерама. Он ми је рекао од 1998 . године у оквиру ширих мера, због безбедносно интересантних контаката. Тада сам информисан да је Ћурувија један безбедносно интересантан контакт са НН лицем раније остварио али да нису успели да га идентификују -испричао је Радоњић

Окривљени је навео да су „мере настављене до идентификовања контакта, а да се након што буде идентификован настави праћење везе , а обуставе мере надзор објекта, односно Ћурувије, а да је као начелник редовно информисан само о важним променама на терену“.

-Након што ми је дежурни начелник јавио да је дошло до новог контакта у ресторану између објекта и везе, а недуго потом и да је веза идентифкована, рекао сам да се даље настави праћење везе, а обустави праћење објекта, односно Ћурувије. Било је после подне, налазио сам се код куће на породичном ускршењем ручку, кад ми је дежурни начелник послао поруку да се јавим. Кад сам га позвао телефоном рекао ми је: „Лице које смо радили је убијено испред свог стана“. Био сам потпуно шокиран, запањен, у неверици. Нешто ме је пресекло у том тренутку, хиљаду мисли ми је прошло кроз главу. Покушао сам да се саберем, да мало дођем себи, а потом сам позвао начелника РДБ-а Радомира Марковића и пренео му исту ону реченицу коју је мени саопштио дежурни начелник. Он је такође био пренеражен, није ни знао да су према Ћурувији биле примењиване мере. Рекао је да служба предузме шта може да се помогне полицији да се све истражи и расветли- навео је Радоњић и додао да је догађај и било шта с њим у вези представљало апслоутну енигму.

Одговарајући на питања, окривљени је казао да је „прислушкивање телефона у Ћурвијином стану настављно још неко време , да би се евентуално дошло до података у правцу могућих мотива“.

-Уз највеће поштовање према породици, без икакве негативне конотације, могу да кажем по ономе до чега смо дошли да су се најчешће помињали Ћурувијини новчани проблеми-прецизирао је Радоњић

Тврдио је да говори искључиво истину и да му је „жао што се у оптужници користе и тачни подаци о раду РДБ-а који се приказују као криминалне активности“.

– Пуних петнаест година траје медијска хајка , говори се како коме одговара све и свашта с разних страна са циљем да се јавности представи апсолутна неистина о наводној злочиначкој улози РДБ-а. То ме дубоко вређа. Не постоји ниједна ствар која мене плаши, а да се односи на мој апсолутно професионални рад у служби. Плаши ме оно што видим у ономе како се представља у јавности у непрестаном спину и хајци. Онај ко је ово смислио и ко је ово осмислио је свој циљ постигао -рекао је Радоњић.

Одговарајући на питања учесника у поступку и судског већа, Радоњић је, такође, завршио излагање одбране.

Суђење се наставља 3. јула када ће одбрану изнети оптужени Ратко Ромић.

 

Пријатељи сајта