SLUČAJ ĆURUVIJA: Okrivljeni Radonjić odbacio optužbe

DRUGI DAN SUĐENJA OPTUŽENIMA ZA UBISTVO VLASNIKA „DNEVNOG TELEGRAFA“ SLAVKA ĆURUVIJE, APRILA 1999. GODINE

Pred Specijalnim sudom u Beogradu, drugog dana suđenja četvorici bivših pripadnika DB-a, okrivljenim za ubistvo vlasnika “Dnevnog telegrafa”, novinara  Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, branilac prvooptuženog bivšeg načelnika RDB-a Radomira Markovića, advokat Dušan Mašić, prigovorio je da je „predsednica sudskog veća Snežana Jovanović, dozvolila Veranu Matiću, predsedniku Komisije za istragu ubistva novinara, da ostane u publici i prati suđenje, iako su ga branioci predložili za svedoka, o čemu veće još nije odlučilo“.

-Matić je morao da napusti publiku. Nije postojao zakonski osnov da predsednica veća uopozorenje Matiću saopšti na način da kaže da može da bira da li će prisustvovati suđenju ili da ga napusti ukoliko odluči da bude svedok u postupku. On je to iskoristio i ostao u sudnici, pa sad više ne postoji zakonska mogućnost da bude pozvan za svedoka, čime je povređeno Markovićevo pravo na odbranu -rekao je Dušan Mašić.

Povodom prigovora, sudija Jovanović je istakla da je samo upozorila Matića na zakonske odredbe i da je odbrana pogrešno razumela njene reči.

Branilac Mašić je, s druge strane, ostao pri svojim stavovima i naglasio je da je odbrana predložila Matića za svedoka na okolnost da su „pojedini članovi Komisije dolazili u zatvor „Zabela“ kod Markovića, pre nego što je pokrenuta istraga protiv njega i ,kako je on naveo u svojoj odbrani pred sudom, vršili pritisak“.

Advokat Vladimir Marinkov

Advokat Dušan Mašić je ispred zgrade Specijalnog suda izjavio novinarima da je“ Marković dostojanstveno izneo odbranu i istinu, a na sudskom veću je da ceni šta je istina a šta nije“.

-On je u svojoj odbrani objasnio sve ono što nije tačno u optužnici, a praktično nije tačno ništa sem njegovog imena i funkcije koju je obavljao-kazao je Mašić

Advokat Vladimir Marinkov, koji takođe brani Markovića, rekao je da su mnoga prava Markoviću povređena. –U ovom postuku će se, verujemo, na kraju pokazati i dokazati da ni Radomir Marković ni ostali okrivljeni nemaju nikave veze sa ovim krivičnim delom-smatra Marinkov

–Matić je posle prvog dana suđenja izjavio za svoju bivšu kuću RTV B 92 : „Naša optužnica je mnogo jaka“. Ja mislim da je „Politikin Zabavnik“ ozbiljnije štivo od optužnice Nemojte se ljutiti tužioče, ovo je optužnica Verana Matića, a ne vaša -rekao je Mašić. Na takve opaske reagovao je tužilac, ocenjujući da advokat iznosi neprimerene konstatacije i koristi neprimeren rečnik.

Bivši načelnik RDB-a Radomir Marković, drugog dana iznošenja odbrane u kojoj je apsolutno negirao sve optužbe, odgovarao je na pitanja tužioca, punomoćnika oštećenih. sudskog veća, kao i odbrane okrivljenih Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, koji takođe u potpunosti odbacuju navode optužnice. Marković je tokom dva dana detaljno osporavao sadržaj optužnice u kojoj se navodi da je „okrivljnog Radonjića, nakon što ga je postavio za načelnika Centra DB-a podstrekao na ubistvo Ćuruvije i upoznao sa planom koji je sačinio, a da je Radonjić, potom, dogovorio realizaciju sa Kurakom i Romićem i omogućio logistiku merama praćenja Ćuruvije“.

Marković, koji je za načelnika RDB-a postavljen krajem 1998. godine, rekao je za sve optužne navode da su apsolutno neistiniti, pa i oni koji se odnose na to kad je počela primena mera nadzora.

Odgovarajući na pitanja učesnika u postupku, Marković je kazao da je, prema raspoloživim informacijama, Službe, Ćuruvija bio na merama nadzora oko godinu dana, još u vreme dok je načelnik RDB-a bio njegov prethodnik Jovica Stanišić i da nije tačan navod optužbe da su mere primenjene tek nakon što je 4. aprila 1999. godine, za načelnika beogradskog Centra DB-a postavljen Milan Radonjić. Marković je osporio i navod da je on predložio i postavio Radonjića za načelnika Centra DB-a i objasnio je kakva je procedura postavljenja u službi.

Zora Dobričanin Nikodinović, advokat odbrane Radnjića i Romića, pitala je Markovića da li se Državna bezbednost eventualno suočavala sa izazovima curenja informacija, i jesu li, nakon što je počelo NATO bombardovanje Srbije, strepeli da li im strane službe prisluškuju elektronske komunikacije, na šta je Marković odgovorio potvrdno.

-Strane službe su imale znatno modernija tehnološka sredstava, a tokom trajanja NATO bombardovanja iznad teritorije Srbije stalno je bio „avaks“-kazao je Marković.

On je u odbrani do kraja kategorički tvrdio da su „optužbe besmislene, iskonstruisane i politički instruisane s ciljem da budu osuđeni rukovodioci RDB-a“, a da služba bude oblaćena.

Iste tvrdnje izneo je i Radonjić koji je za načelnika beogradskog Centra DB-a postavljen 4. aprila 1999.godine.

-Apsolutno nikave veze nemam s događajem. Nikad u životu nisam izvršio nikakvo krivično delo, a već petnaest godina mi se sudi i dokazujem nevinost u razlitim predmetima – naglasio je Radonjić- Nikada, a radio sam u službi od 1983. godine nisam prekršio zakon nijedan propis, pravila službe i nikada od starešina nisam dobio nijedan nalog koji je bio krivično delo.

Sa kolegama iz službe, kako je rekao, nije se privatno družio nije privatno komuniciarao. Radomira Markovića, koji načelnik RDB-a postao krajem 1998. godine, video je samo četiri puta do početka NATO bombardovanja Srbije 24. marta 1999, ali nikad van službenih prostorija i nikad nije bio sam.

-Možete ,sudije, pozvati bilo koga iz službe, ali nema nikoga ko bi mogao da kaže da sam ikad išta radio nepravilno-rekao je Radonjić.Posao bezbednosti države je, kaže Radonjić, takav, po prirodi i po zakonu, da podrazumeva primenu operativnih mera nadzora bezbednosno interesantnih osoba i njihovih komunikacija, tokom određenog perioda, dok se ne prikupe potrebni podaci, identifikuju kontakti.

– Sticajem okolnosti, ja nisam potpisao nijedan nalog za operativne mere prema Slavku Ćuruviji, već moj zamenik, a primenjivane su oko godinu dana pre nego što sam postao načelnik Centra DB-a. To sam saznao nekoliko dana nakon mog postavljenja za načelnika, kad je stigla informacija da lice-Ćuruvija treba da se sastane sa NN licem, i pitao sam mog zamenika Stevana Nikčevića koji tada bio prisutan, zašto je i od kada to lice na merama. On mi je rekao od 1998 . godine u okviru širih mera, zbog bezbednosno interesantnih kontakata. Tada sam informisan da je Ćuruvija jedan bezbednosno interesantan kontakt sa NN licem ranije ostvario ali da nisu uspeli da ga identifikuju -ispričao je Radonjić

Okrivljeni je naveo da su „mere nastavljene do identifikovanja kontakta, a da se nakon što bude identifikovan nastavi praćenje veze , a obustave mere nadzor objekta, odnosno Ćuruvije, a da je kao načelnik redovno informisan samo o važnim promenama na terenu“.

-Nakon što mi je dežurni načelnik javio da je došlo do novog kontakta u restoranu između objekta i veze, a nedugo potom i da je veza identifkovana, rekao sam da se dalje nastavi praćenje veze, a obustavi praćenje objekta, odnosno Ćuruvije. Bilo je posle podne, nalazio sam se kod kuće na porodičnom uskršenjem ručku, kad mi je dežurni načelnik poslao poruku da se javim. Kad sam ga pozvao telefonom rekao mi je: „Lice koje smo radili je ubijeno ispred svog stana“. Bio sam potpuno šokiran, zapanjen, u neverici. Nešto me je preseklo u tom trenutku, hiljadu misli mi je prošlo kroz glavu. Pokušao sam da se saberem, da malo dođem sebi, a potom sam pozvao načelnika RDB-a Radomira Markovića i preneo mu istu onu rečenicu koju je meni saopštio dežurni načelnik. On je takođe bio preneražen, nije ni znao da su prema Ćuruviji bile primenjivane mere. Rekao je da služba preduzme šta može da se pomogne policiji da se sve istraži i rasvetli- naveo je Radonjić i dodao da je događaj i bilo šta s njim u vezi predstavljalo apsloutnu enigmu.

Odgovarajući na pitanja, okrivljeni je kazao da je „prisluškivanje telefona u Ćurvijinom stanu nastavljno još neko vreme , da bi se eventualno došlo do podataka u pravcu mogućih motiva“.

-Uz najveće poštovanje prema porodici, bez ikakve negativne konotacije, mogu da kažem po onome do čega smo došli da su se najčešće pominjali Ćuruvijini novčani problemi-precizirao je Radonjić

Tvrdio je da govori isključivo istinu i da mu je „žao što se u optužnici koriste i tačni podaci o radu RDB-a koji se prikazuju kao kriminalne aktivnosti“.

– Punih petnaest godina traje medijska hajka , govori se kako kome odgovara sve i svašta s raznih strana sa ciljem da se javnosti predstavi apsolutna neistina o navodnoj zločinačkoj ulozi RDB-a. To me duboko vređa. Ne postoji nijedna stvar koja mene plaši, a da se odnosi na moj apsolutno profesionalni rad u službi. Plaši me ono što vidim u onome kako se predstavlja u javnosti u neprestanom spinu i hajci. Onaj ko je ovo smislio i ko je ovo osmislio je svoj cilj postigao -rekao je Radonjić.

Odgovarajući na pitanja učesnika u postupku i sudskog veća, Radonjić je, takođe, završio izlaganje odbrane.

Suđenje se nastavlja 3. jula kada će odbranu izneti optuženi Ratko Romić.

 

Prijatelji sajta