Случај ЕПС: Зашто кажеш реструктурирање, а мислиш на продају?

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) најавила је да ће до краја ове године одобрити кредит од 200 милиона евра за реструктурирање Електорпривреде Србије (ЕПС).

Агенција Танјуг пренела је 18. априла изјаву директора канцеларије Европске банке за обнову и развој у Београду Матеа Патронеа да ће „ЕБРД, која је веома ангажована у процесу реструктурирања ЕПС-а, на јесен одобрити кредит од 200 милиона евра за ту намену“.

„Циљ нам је да споразум о кредиту за реструктурирање ЕПС-а потпишемо дефинитивно у 2015. години. Надамо се да ћемо то моћи да реализујемо у трећем тромесечју“, рекао је Патроне Танјугу, додајући да је још сувише рано за причу о детаљима кредита.

Према његовим речима, како је навела ове агенција, „Влада Србије ће реструктурирање ЕПС-а спроводити и у тесној сарадњи са Светском банком која ради процену шта је у том предузећу потребно реструктурирати у оквиру стенд бај аранжмана који је почетком године потписан са ММФ“.

Београдски лист Блиц (4. маја) пише, међутим, да је „Европска банка за обнову и развој тражила у споразуму о кредиту ЕПС-у да држава прода 20 одсто те компаније до краја 2016. године, а реч је о споразуму којим би Електропривреда Србије од ЕБРД добила зајам од 200 милиона евра за финансијско реструктурирање тог јавног предузећа“.

Према сазнањима ‘Блица’, та међународна финансијска институција вољна је да помогне реструктурирање ЕПС, али као један од захтева који се помиње у споразуму јесте улазак стратешког партнера у ту државну компанију до краја наредне године. Извор ‘Блица’ каже да је продају петине капитала ове компаније тражио ЕБРД, али да ће се такав захтев још разматрати и да ће коначну реч дати Влада. У ЕПС-у наводе да ће се на овом споразуму још радити“, објавио је овај тиражни београдски дневник

У широј јавности се још од петооктобарских промена 2000, спекулише како у свету меркају ЕПС, заплићу на различите начине барем деценију уназад „понуду која се не одбија“ и товаре на расклимане српске теразије, али на другом тасу стално претежу неписани закони „не коље се во због кило меса“, и „није ти то деда оставио“.

Како год, досад се нико није саплео о заводљиве спотицалице лобиста продаје, делимичне приватизације, рецимо, преносног система ЕПС-а.

У грађанству се зато верује да се објашњењима о неопходности реструктуруирања у циљу подизања ефикасности тог, наводно, лоше организованог система, уз крилатицу „доста нам је губиташа“, камуфлира нови пробни балон. Претходни пласиран протеклих месеци уз шарену пилулу како ће грађани добити бесплатне акције за ЕПС и Телеком, вредне укупно чак 195 евра, прошao je готово без реакције.

Из Владе је протеклих месеци најављено да ће до 1. јула ЕПС бити трансформисан у два предузећа, а да би од септембра 2016. требало да постане акционарско друштво у већинском власништву државе“.

Један својевремено високопозицинирани стручњак у електроенергетском сектору каже да је „ЕПС богатство на земљи, под земљом и над целом Србијом“.

-Прича о продаји, у било ком обиму и било ком облику, кад је реч о ресурсима, нема упориште у економској логици, не само дугорочно. Шта год о ЕПС-у причали за домаће прилике, на њега изван Србије бројни светски ловци у тој бранши гледају прижељкујући га као систем завидног потенцијала, капиталан електроенергетски колач.

У најновијој верзији, као ни у претходним, нема грађана, нико их не пита.

Агенција Бета јавила је још 29. октобра 2014. да је премијер Србије Александар Вучић потврдио да Влада Србије планира продају Телекома Србије и мањинског пакета акција Електропривреде Србије (ЕПС).

„Сада тражимо инвестиционог партнера за Телеком Србију, касније идемо на отворени и транспарентни тендер, и решавамо питање те компаније“, казао је Вучић у интервјуу за блог Лондонске школе економије, након што је одржао предавање у тој школи. Говорећи о ЕПС-у, Вучић је казао да је сасвим сигурно да Србија неће продавати већински пакет акција, али да тражи инвеститора заинтересованог за мањински пакет, као стратешки партнер“.

извор: Бета| 29. 10. 2014.

Пријатељи сајта