Slučaj EPS: Zašto kažeš restrukturiranje, a misliš na prodaju?

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) najavila je da će do kraja ove godine odobriti kredit od 200 miliona evra za restrukturiranje Elektorprivrede Srbije (EPS).

Agencija Tanjug prenela je 18. aprila izjavu direktora kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Beogradu Matea Patronea da će „EBRD, koja je veoma angažovana u procesu restrukturiranja EPS-a, na jesen odobriti kredit od 200 miliona evra za tu namenu“.

„Cilj nam je da sporazum o kreditu za restrukturiranje EPS-a potpišemo definitivno u 2015. godini. Nadamo se da ćemo to moći da realizujemo u trećem tromesečju“, rekao je Patrone Tanjugu, dodajući da je još suviše rano za priču o detaljima kredita.

Prema njegovim rečima, kako je navela ove agencija, „Vlada Srbije će restrukturiranje EPS-a sprovoditi i u tesnoj saradnji sa Svetskom bankom koja radi procenu šta je u tom preduzeću potrebno restrukturirati u okviru stend baj aranžmana koji je početkom godine potpisan sa MMF“.

Beogradski list Blic (4. maja) piše, međutim, da je „Evropska banka za obnovu i razvoj tražila u sporazumu o kreditu EPS-u da država proda 20 odsto te kompanije do kraja 2016. godine, a reč je o sporazumu kojim bi Elektroprivreda Srbije od EBRD dobila zajam od 200 miliona evra za finansijsko restrukturiranje tog javnog preduzeća“.

Prema saznanjima ‘Blica’, ta međunarodna finansijska institucija voljna je da pomogne restrukturiranje EPS, ali kao jedan od zahteva koji se pominje u sporazumu jeste ulazak strateškog partnera u tu državnu kompaniju do kraja naredne godine. Izvor ‘Blica’ kaže da je prodaju petine kapitala ove kompanije tražio EBRD, ali da će se takav zahtev još razmatrati i da će konačnu reč dati Vlada. U EPS-u navode da će se na ovom sporazumu još raditi“, objavio je ovaj tiražni beogradski dnevnik

U široj javnosti se još od petooktobarskih promena 2000, spekuliše kako u svetu merkaju EPS, zapliću na različite načine barem deceniju unazad „ponudu koja se ne odbija“ i tovare na rasklimane srpske terazije, ali na drugom tasu stalno pretežu nepisani zakoni „ne kolje se vo zbog kilo mesa“, i „nije ti to deda ostavio“.

Kako god, dosad se niko nije sapleo o zavodljive spoticalice lobista prodaje, delimične privatizacije, recimo, prenosnog sistema EPS-a.

U građanstvu se zato veruje da se objašnjenjima o neophodnosti restrukturuiranja u cilju podizanja efikasnosti tog, navodno, loše organizovanog sistema, uz krilaticu „dosta nam je gubitaša“, kamuflira novi probni balon. Prethodni plasiran proteklih meseci uz šarenu pilulu kako će građani dobiti besplatne akcije za EPS i Telekom, vredne ukupno čak 195 evra, prošao je gotovo bez reakcije.

Iz Vlade je proteklih meseci najavljeno da će do 1. jula EPS biti transformisan u dva preduzeća, a da bi od septembra 2016. trebalo da postane akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu države“.

Jedan svojevremeno visokopozicinirani stručnjak u elektroenergetskom sektoru kaže da je „EPS bogatstvo na zemlji, pod zemljom i nad celom Srbijom“.

-Priča o prodaji, u bilo kom obimu i bilo kom obliku, kad je reč o resursima, nema uporište u ekonomskoj logici, ne samo dugoročno. Šta god o EPS-u pričali za domaće prilike, na njega izvan Srbije brojni svetski lovci u toj branši gledaju priželjkujući ga kao sistem zavidnog potencijala, kapitalan elektroenergetski kolač.

U najnovijoj verziji, kao ni u prethodnim, nema građana, niko ih ne pita.

Agencija Beta javila je još 29. oktobra 2014. da je premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da Vlada Srbije planira prodaju Telekoma Srbije i manjinskog paketa akcija Elektroprivrede Srbije (EPS).

„Sada tražimo investicionog partnera za Telekom Srbiju, kasnije idemo na otvoreni i transparentni tender, i rešavamo pitanje te kompanije“, kazao je Vučić u intervjuu za blog Londonske škole ekonomije, nakon što je održao predavanje u toj školi. Govoreći o EPS-u, Vučić je kazao da je sasvim sigurno da Srbija neće prodavati većinski paket akcija, ali da traži investitora zainteresovanog za manjinski paket, kao strateški partner“.

izvor: Beta| 29. 10. 2014.

Prijatelji sajta