Slučaj ličnog dosijea pokojnog advokata Cvijana trese Advokatsku komoru. Pala prva ostavka

Sekretar Upravnog odbora Advokatske komore Beograda (AKB) Dragoslav Ljubičanović podneo je ostavku na tu funkciju i na isti potez, otvorenim pismom, pozvao predsednika AKB Jugoslava Tintora, navodeći da je Tintor krajem prošlog meseca, “iz evidencije komore nezakonito dao pripadnicima policije lični dosije pokojnog advokata Vladimira Cvijana”.
„Vi ste izričito na sednici Upravnog odbora potvrdili da ste policijskim službenicima bez sudske naredbe i bez zahteva organa istrage dali lične podatke iz evidencija koje vodi AKB. Članovi Upravnog odbora saznali su tek nakon objave u medijima da je funkcioner komore službenicima BIA dao lični dosije kolege Vladimira Cvijana“, naglašava Ljubičanović, i ocenjuje da je Tintor na taj način “povredio zakonsku obavezu čuvanja podataka o ličnosti i poljuljao poverenje javnosti u advokate koji su po advokatskom kodeksu, vezani advokatskom tajnom“.
Advokat Ljubičanović je izjavio da su članovi Upravnog odbora AKB tek pre nekoliko dana saznali o postupku Tintora s ličnim dosijeom pokojnog Cvijana, i to kad je u medijima objavljena službena beleška BIA-e, u kojoj je navedno, da je “ostvaren kontakt s funkcionerom advokatske komore, bez navođenja kojim funkcionerom i koje komore, da im je on dao ceo dosije Vladimira Cvijana, i na kraju dao opasku da je “bio drugačiji od drugih”, a pomenuti kontakt ostvaren je krajem marta ove godine.
Ljubičanović kaže da je na sednici Upravnog odbora (UO) AKB koja je održana 22. aprila, predsednik AKB Tintor rekao da ”nije obavio razgovor s pripadnicima BIA, nego s pripadnicima policije, da su se tako legitimisali”.
-Potvrdio je da mu tom prilikom nisu dali nikakvu naredbu suda ili zahtev organa istrage, ali tvrdi da je laž da je izrekao opservaciju da je kolega Cvijan bio “drugačiji”. Predočili smo mu odmah tada da nije smeo da da podatke iz evidencije koje u komori vodimo, po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti i ne možemo da ih dajemo, osim na zakonom propisani način. U ovom slučaju, što je sam Tintor potvrdio, to je bilo bez traga bilo kakvog zahteva, bilo čega u pogledu zakonskog osnova i svrhe, pa mi sada možemo da sumnjamo da su to uopšte bili policajci. Otkud znamo ko su bili ti ljudi-navodi Ljubičanović i dodaje da je odmah na toj sednici UO rekao Tintoru da “smatra da je tim postupkom prekršio zakon i da treba da mu se završi mandat”.
-Među građanima se već stvorila velika fama i upire se prstom u Advokatsku komoru povodom davanja Cvijanovog dosijea, kaže Ljubičanović, iako, kako ističe, Komora apsolutno nema nikakvog udela u tome, Upravni odbor AKB apsolutno nema nikakvog udela u tome”.
-Ja sam član Upravnog odbora i sekretar Upravnog odbora i odlučio sam da podnesem ostavku da pokažem da mora da postoji neka objektivna odgovornost. Otvoreno pismo kolegi Tintoru je apel da sačuva obraz advokata prestankom funkcije predsednika. Međutim, postupak predsednika nije samo pitanje objektivne odgovornosti nego da li je smeo to da uradi. Nije niko od nas iz Upravnog odbora to dao. On je lično dao i on to ne negira. To ima u tonskom zapisu sa sednice UO, u transkriptu će to biti, biće u zapisniku. Sve što sam tamo napisao činjenično je potkrepljeno tonskim zapisom sa sednice Upravnog odbora AKB, transkriptima i zapisnikom koji će biti urađen sa tih sednica. Ja znam da će prosto proći malo vremena dok se to ne objavi i iz tog razloga sam sačekao nekoliko dana. Pre toga sam pozvao kolegu da zakaže Upravni odobr, tražio, ima to i u zapisniku, da sam na kraju sednice insistirao da se što pre objavi zapisnik, ali od toga još nema ništa. Opredelio sam se za jedini način koji mi je preostao, jer kao sekretar Upravnog odbora i ja snosim odgovornost objektivnu, da podnesem ostavku, i da pokušam da apelujem na kolegu da sačuva nama kao advokatima obraz time što će on učiti to isto.

“Neću ni da mi crveni obraz. Ja sutra moram da stanem pred moje stranke i da me oni pitaju: šta je to, jel čuvate vi podatke, kako ih čuvate? Ako tako svoje podatke dajete šta radite s mojim podacima? Advokat je onaj jedini koji ostaje uz klijenta i kad ga svi ostali napuste. Nije lako ljudima kada budu u krivičnom progonu, u bilo kojoj vrsti neprijatnosti zbog nečega. Advokat je onaj koji je uz njega, koji čuva sve njegove tajne”.

Po rečima Ljubičanovića, “lični dosije” advokata u Advokatskoj komori sadrži, u skadu sa zakonom, različite podatake i dokumenta, osim diplome i zahteva za upis, sadrži i neke podatke ličnog statusa, na primer u vezi zdravstvenog stanja, ukoliko se obraćao komori iz tih razloga, lične podatke o bračnom statusu, da li ima decu, zatim, podatke koji se, recimo, odnose na disciplinsku odgovornost, i slične, kao i podatke o razlozima zahteva za mirovanje advokatske prakse ako ga je advokat tražio. Ljubičanović napominje da je, recimo, Cvijan imao zahtev za mirovanje zbog obavljanja određenih političkih funkcija.

-Ti podaci iz evidencije o advokatima moraju da se čuvaju i to je tako po zakonu- naglašava Ljubičanović- Nisam ja te podatke poverio komori da bi ih dala nekome, nego sam ih dao da bi komora vršila svoje javno ovlašćenje. Na osnovu tih evidencija advokati ostvaruju neka prava za koja je država propisala da mogu da ih ostvare ili ne mogu, da li mogu da postanu advokati ili ne mogu.
Za ovaj slučaj se saznalo zbog službene beleške BIA objavljene u medijima. To nama sada pobuđuje sumnju da li su za još nekog kolegu tako dati podaci, dosijei neovlašćenim licima, da li se već ranije to dešavalo. Otkud mi znamo zbog čega se traže neki podaci. Kad se stvori sumnja onda je gotovo- ističe Dragoslav Ljubičanović.

Kad je reč o pisanoj ostavci koje podneo na funkciju u Upravnom odboru AKB i otvorenog pisma predsedniku AKB kojim ga poziva da učini isto, Ljubičanović navodi da je istupio lično ali napominje da navode iz otvorenog pisma nisu demantovale ostale kolege iz UO.
-Većina Upravnog odbora tražila je ovo isto- da objasni kolega Tintor u vezi tog konkretnog postupka šta je radio i većina se ne slaže s time. Tražili smo i da dobijemo pojašnjenje od Bezbednosno informativne agencije da li je to istina ili nije, jer naš predsednik tvrdi da nije s njima razgovarao, a obratili smo se BIA nakon što je taj dokument objavljen u javnosti. Aposolutno sam uveren da svi članovi Upravnog odbora AKB stoje iza stavova koje sam izneo. Nijedan član Upravnog odbora, osim predsednika komore, nije znao da se to dešava u vezi s dosijeom pokojnog Cvijana . Uveren sam da je bilo ko od kolega znao šta se dešava da bi ga upozorio da to ne radi. Zaista mislim da je to ozbiljna greška-kaže Dragoslav Ljubičanović.
Vladimir Cvijan je bio poznati advokat, a tokom karijere bio je savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića, potom i predsednika Tomislava Nikolića, bio je narodni poslanik i funkcioner Srpske napredne stranke, u koju je 2010. godine prešao iz DS-a.
Krajem 2013. godine Cvijan je napustio vladajući SNS, oštro kritikujući njenog predsednika, a već početkom 2014. godine, posle nekoliko javnih nastupa, povukao se iz javnosti i o njemu se ništa nije čulo sve do 16. marta ove godine, a samo su se povremeno kroz taboloide provlačile glasine i spekulacije da se odselio u Ameriku, Grčku, Veliku Britaniju, u svakom slučaju negde mnogo daleko i sasvim konspirativno.
Slučaj Vladimira Cvijana zaokuplja javnost intenzivno poslednjih mesec dana, od 16. marta, kad je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saopšteno da je 5. januara 2018, beživotno telo Cvijana pronađeno u priobalju Dunava kod Ade Huje, te da je “ obdukcijom utvrđeno da je smrt nastupila utapanjem, a na telu nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede”.
Više javno tužilaštvo je tada takođe navelo “da nije postojala bilo kakva indicija koja bi ukazivala na izvršenje nekog krivičnog dela, te je predmet arhiviran 2018. godine”.
Kasnije su pojedini mediji preneli da je na zahtev oca, Cvijanov leš kremiran i urna pohranjena na groblju Lešće, a na nadgrobnoj ploči piše samo ime-Vladimir , bez prezimena.

Prijatelji sajta