ПРЕДМЕТ „СТЕЧАЈНА“ Правоснажно ослобођено 20 окривљених, осталима ново суђење

„СТЕЧАЈНА АФЕРА“: АПЕЛАЦИОНИ СУД ПОТВРДИО ОСЛОБАЂАЈУЋЕ ПРЕСУДЕ,А УКИНУО ОСУЂУЈУЋЕ

Бившем председнику Трговинског суда у Београду Горану Кљајевићу и неколицини окривљених у афери „стечајци“, међу којима и некадашњем стечајном управнику ГП Рад, биће поновљено суђење, а Живојиновићу је укинута притворска мера и моћи ће да се брани са слободе, одлучио је Апелациони суд у Београду.

Дневни лист новосадски Дненвик преноси да је „апелационо веће потврдило ослобађајући део пресуде Специјалног суда којом је осамнаесторо окривљених ослобођено свих оптужби, док је у односу на једанаесторо који су првостепено били осуђени, пресуда укинута, а за неколицину су поједине оптужбе одбијене због застаре кривичних дела.

Поступак се понавља против једанаесторо оптужених за одређена кривична дела због, како је саопштио Апелациони суд, „битних повреда одредаба кривичног поступка и непотпуно утврђеног чињеничног стања у вези различитих навода оптужнице којом је обухваћен период од 2004. до априла 2006.године“.

Пред судом ће се поново наћи: Горан Кљајевић због оптужби за „противзаконито посредовање“ у вези поступка вођеног за „Поштанску штедионицу“, а за „злоупотребу службеног положаја у вези поступака за предузећа „Це маркет“ и ГП „Рад“. Бившем стечајном управнику „Рада“ Миљку Живојиновићу ће се судити поново по оптужби за злоупотребу положаја одговорног лица, као и другом бившем стечајном управнику те фирме Зорану Јовановићу, а Радисаву Јоцовићу за исто дело у помагању.

Некадашњој судији Трговинског суда Делинки Ђурђевић поновиће суђење за кривично дело кршење закона о стране судије у случају поступака за предузећа „Беко“, „Це маркет“ „Рад“, а бившем правном заступнику „Це -маркета“ Немањи Јоловићу због оптужбе за дело помагање у кршењу закона о стране судије.

Ново суђење чека и бизнисмена Секулу Пјевчевића, оптуженог за дела злоупотреба овлашћења у привреди, злоупотреба положаја одговорног лица и подстрекавање на злоупотребу службеног положаја, у вези поступака вођених за предузећа „Комел“, „Рад“ и „Енергоконтакт“ . Пред суд ће поново изаћи Миливоје Мирковић и Љубиша Митић, оптужени за кривично дело подстрекавање на злоупотребу положаја у вези са предузећем „Комел“, а Србољуб Спасић због оптужбе за злоупотребу положаја одговорног лица везано за предузеће МП „Енергоконтакт“.

У поновљеном поступку ће се наћи и руководилац у фирми „Фреш милк“ Анђелко Битевић, оптужен за пореску утају.

Због апсолутне застарелости одбијене су поједине оптужбе против Горана Кљајевић, Делинке Ђурђевић , Немање Јоловића, Секуле Пјевчевића, Младена Стојчића и Милана Ракочевића.

Потврђена је пресуда којом су сви окривљени ослобођени оптужби, Горан Кљајевић за „организовање групе, а остали окривљени за припадност групи“.

Обустављен је поступак према бившем директору „Це маркета“ Слободану Радуловићу, због смрти.

Сада укинутом пресудом Горану Кљајевићу била је изречена казна шест и по година затвора по оптужбама за кривична дела: кршење закона од стране судије, злоупотреба службеног положаја и противправно посредовање, док је девет година затвора Специјални суд био изрекао бившем директору Кредитно експортне банке бизнисмену Секули Пјевчевићу. По пет година затвора било је досуђено

Слободану Радуловићу и Миљку Живојиновићу, четири и по године Анђелку Битевићу, 4 Делинки Ђурђевић, по три године Јелици Живковић, Миливоју Мирковићу и Зорану Јовановићу, по две и по године Немањи Јоловићу и Србољубу Спасићу, по две године Милораду Максимовићу и Радисаву Јоцовићу, док је по једна година затвора била изречена Милану Ракочевићу и Младену Стојчићу

Током поступка , већина окривљених провели су у притвору по неколико месеци , а више од две године Горан Кљајевић, Секула Пјевчевић, Немања Јоловић и Јелица Живковић.

Међу осамнаесторо који су сада правоснажно ослобођени свих оптужби су : бизнисмен Ђорђо Антељ, Милинко Брашњовић, Грујица Давидовић и други.

Сви окривљни су током читавог процеса негирали све наводе оптужнице као „нетачне, неистините и исконструисане“.

антрфиле Бивша директорка ПШ Јелица Живковић ослобођена свих оптужби

Бившу директорку „Поштанске штедионице“ Јелицу Живковић, Апелациони суд је ослободио оптужбе за примање мита, а Милорада Максимовића оптужбе за помагање у примању мита, за шта су првостепно били осуђени.

-Пресуда је преиначена у односу на Јелицу Живковић јер је првостепени суд повредио закон на штету ове окривљене и исту огласио кривом за радње које законом, који је важио у време извршења кривичног дела, нису биле предвиђене као кажњиве-изјавила је за „Дневник“ Мирјана Пиљић, портпарол Апелационог суда.

Извор : дневни лист Дневник

Из судског поступка

Поступак је инициран у априлу 2006.године. Суђење је почело у јануару 2007, а потом је још два пута враћано на почетак- у јануару 2010, због тога што је после општег избора судија дошло до промене у саставу судећег већа, а други пут у јаунуару 2012. кад је у поступцима пред Специјалним судом почела примена новог Законика о кривичном поступку. Крајем 2012, Тужилаштво је прецизирало оптужницу. Правосудним органима били су недоступни Миљко Живојиновић и Александар Кузмановски којима је суђено у одсуству као и бившем директору Це маркета Слободан Радуловић, који је преминуо током жалбеног поступка, 25. октобра 2014.године.

Главни претрес је закључен, након што је 26. априла 2013, после пуна два месеца, окончано излагање завршних речи.

У завршној речи Тужилашава коју је поступајући заменик специјалног тужиоца изнео 19 и 22 фебруара 2013. предложно је да свих тридесет четворо оптужених буду осуђени.

Перовић: Процеси попут овог су катрастрофа

Адвокат Зоран Перовић, бранилац окривљеног бизнисмена Мике Брашњовића који је у притвору извршио самоубиство у лето 2006.године док је још трајала истрага, изјавио је да је одбрана, „с обзиром на стање доказа и чињенице којима је располагано у списима, очекивала ослобађајућу пресуду за све окривљене“.

длука Апелационог суда којом је потврђена првостепена ослобађајућа пресуда за 18 окривљених , односно до сада правоснажно ослобођено укупно 20 окривљених, као и то што се за остале понавља поступак добра је за правну сигурност грађана. Међутим, изузетно је лоше за државу да неко оптужи 35 лица , а буде, рецимо, 20 ослобађајућих пресуда у овом моменту , а да после буде још десетак или више.Такви поступци су стварно кастастофа, а да не помињемо колики су њихови трошкови -каже за блог Порота Зоран Перовић.

Тужилаштво је оценило да су „ доказима потврђене оптужбе у односу на све окривљене“, а већина је осумњичена за различите облике дела злоупотреба службеног положаја поводом обухваћених „спорних“ дешавања у вези с неколико предузећа, међу којима су и ГП „Рад“, „Це маркет“, „Комел“, „Инвест завод“, као и једним бројем кредита „Поштанске штедионице“.

Заменик тужиоца Жељко Јочић предложио је казне за окривљене у распону од две, три,четири, пет, шест и 10 године затвора, а за неколицину максималне законом запрећене затворске казне за кривична дела која су им стављена на терет. Поред главне казне, предложена је и мера безбедности забране вршења позива, делатности и дужности,у односу на свих тридест четворо оптужених, међу којима је двоје бивших судија, неколико адвоката, бивших стечајних управника, троје бивших руководилаца у Поштанској шптедионици, а највише пословних људи у области привреде.

Тужилац Јочић је напоменуо да „суд одлуке о казни треба да донесе имајући у виду све околности, сврху кажњавања, а нарочито степен кривице оптужених, као и њихов ранији живот и личне прилике“.

Јединствену казну затвора у трајању од 12 година, запрећену за кривично дело злоупотреба службеног положаја , Тужилаштво је предложио у односу на оптужене : бившег председника Трговинског суда у Београду Горана Кљајевића, судију тог некадашњег суда Делинку Ђурђевић, адвоката Немању Јоловића, одбеглог бишег директора Це маркета Слободана Радуловића.и бизнисмена Секулу Пјевчевић, бившег директора КЕБ банке.

За адвоката Миљка Живојиновића коме је суђено у одсуству, предложена је казна не мање од 10 година затвора. У односу на бишу генералну директорку „ Поштанске штедионице“ Јелицу Живковић предложено је не мање од 8 година затовра, колико и пензионисаном генералу Грујици Давидовићу. за бизнисмена Ђорђо Антеља , власника „Гемакса“, преложено је .не мања од 3 године затвора.

Јочић је и у односу на Анђелка Битевића власника и оснивача фирме „Фреш-милк“ поред затворске казне не мање од шест година затражио и новчану у износу од десет милиона динара.

За остале оптужене Тужилаштво је предлагало казне од две до осам година затвора.

Правни пуномоћници оштећених ГП „Рад“ , „Поштанске штедионице“ и „Це маркета“ су се придружили завршној речи тужиоца и поднели су имовинско-правне захтеве за обештећење.

Заступници „Поштанске штедионице“ одштеним захтевом траже 909 608 780 динара и 3 684 1214 евра. У име „Це маркета“ поднет је одштетни захтев на износ од 1,7 милијарди динара.

Одбрана је, с друге стране, у завршним речима тражила ослобађајућу пресуду, тврдећи да „оптужбе нису доказане“.

Адвокат Мирослав Тодоровић, бранилац Секуле Пјевчевића, истакао је, поред осталог, да је током процеса „било значајних повреда закона на штету окривљених“.

– Иако су већина оптужених у овом поступку означени као одговорна лица у појединим привредним субјекатима, а стављено им је на терет кривично дело злупотреба службеног положаја, оптужница није уподобљена важећим изменама Кривичног законика којима се то дело замењује новим -злоупотреба положаја одговорног лица- навео је Тодоровић.

Првооптужени Горан Кљајевић је у јануару 2007, кад је ступио пред судско веће, навео да није извршио ниједно кривично дело, и прозивао је за свој прогон „ високе центре моћи“ из времена који је обухваћен поступком.

-Оптужница је дело мојих политичких прогонитеља, пошто нисам хтео да извршавам налоге организованих центара моћи који стоје иза политичких моћника“- изговорио је 24. јануара 2007. Кљајевић, који је на врх београдског привредног правосуђа постављен неколико дана после петооктобарског „преврата“ 2000.године. Тврдио је да су стечајеви обављани по закону и да није постављао стечајне судије у одређеним случајевима који су предмет оптужнице, нити утицао на њихове одлуке.

Адвокат Немања Јоловић је у одбрани навео да „нема везе са тим што су у стечају завршила предузећа која су обухваћена оптужницом“.

-Тим називом ме крстио гробар српског банкарства који је у једном дану четири велике банке одвео у стечај и оставио десет хиљада банкарских стручњака без посла. Остатак живота провешћу у борби за сопствену истину – истакао је Немања Јоловић уз оцену да је оптужница заснована на „индицијама, спекулацијама, сплеткама и нагађањима“.

-Одбрана је доказала да од ових кривичних дела која су оптуженима стављена на терет нема ништа и једино логично је да сви буду ослобођени – рекао је у завршеној речи адвокат Александар Лојпур, бранилац некадашњег стечајног управника фирме “Рад“ Миљка Живојинивића, сина прослављеног глумца Бате Живојиновића.

Лојупур, чија је завршна реч једна до оних које су се чуле у самом финалу суђења, истакао је да је „одбрана доказала да је Миљко Живојиновић невин, као и остали оптужени у овом поступку“.

– Он је био жртва сплета околности у којима је, на почетку процеса био злоупотребљен и изложен притисцима органи гоњења -навео је Лојпур. Анализирајући оптужбе и доказе Лојпур је истакао да његов брањеник није извршио ниједно кривично дело.

-Још од времена пре Првог светског рата код нас су се појавили случајеви где се тужилаштво и судство, злоупотебљавају за политичке обрачуне, а што се повремено дешавало и касније у различитим периодима. Ово је један од таквих случајева и надајмо се да је последњи. Нажалост, судови немају довољно снаге да томе стану на пут, а верујемо да ће у неком будућем раздобљу моћи-казао је адвокат Лојпур.

Пре почетка изношења завршних речи одбрана је тражила изузеће тужиоца, као и трочланог судећег већа Специјалног суда у Београду.

Адвокат одбране Мирослав Тодоровић, један од потписника тог поднеска којије поднет 15. новембра 2012, изјавио да су захтеве за изузеће понели браниоци неколицине окривљених, међу којима, бившег председника Трговинског суда у Београду Горана Кљајевића, бише судије тог суда Делинке Ђурђевић, бизнисмена Секуле Пјевчевића, некадашње директорке „Поштанске штедионице“ Јелице Живковић и бившег стечајног управника ГП „Рад“ Миљка Живојиновића.

Адвокат Тодоровић истиче да је „у захтевима наведен велики број разлога који се односе на повреду принципа фер поступка, односно на сумњу у непристрасност“.

-Главни претрес је вођен по седам одвојених оптужница пуних шест и по година, које су , недавно, 21.септембра .2012. сведене на једну , измењену и консолидована оптужницу, у којој су, опет незаконито, задржана оптужења за дела за које је наступила апсолутна застарелост кривичног гоњења. То је терет и суду, али пре свега окривљеним људима који задржавањем тих застарелих дела трпе штету и последице. Будући да није обустављено гоњење за кривична дела која су током поступка застарела, ми ћемо накнаду трошкова одбране у односу на та дела тражити од државе. Ова богата држава која има пара да се разбацује ће то платити- каже Тодоровић.

Поред осталог, говорећи о разлозима изнетим у захтевима, бранилац, наводи да је „око стотину доказних предлога одбране изнетих у погледу утврђивања одлучних чињеница, одбијено као неосновано “, те да је „по предлогу тридесет троје окривљених изведен мали број доказа “. Браниоци напомињу да „током истраге није прихваћен ниједан предлог одбране за допунско вештачење, нити за саслушање сведока, нити за суочење окривљених који су дали изјаве које су биле супротне документацији у списима“.

По тврдњама адвоката, „Уставни суд Србије је у протеклом периоду поводом раније поднетих правних захтева бранилаца појединих окривљених у овом предмету, констатовао да суђење траје неоправдано дуго, знатно дуже него што је оптимално, као и да су повређени принципи правичног суђења“

Одбрана, такође, истиче да је „током овог поступка у односу на окривљене у више наврата и на више начина флагрантно повређена претпоставка невиности , да је један број окривљених држан у притвору у неоправдано дугом трајању и у нехуманим условима, те им је, поред осталог, било онемогућено да припремају своју одбрану“. Као пример се помиње да је „притвор Горану Кљајевићу и још неколицини окривљених у овом процесу трајао од 12. априла 2006, до 31. јула 2008. године, чак 830 дана“.

-Ми смо у захтевима образложили да сматрамо да су начела независности, непристрасности и самосталности судија и тужилаца, у раду и поступању, током трајања овог судског поступка грубо прекршена, те да мислимо да тужиоци, нажалост, у свом поступању нису били независни, а да судије нису биле непристрасне. Ми се разлозима истакнутим у овим захтевима принципијело залажемо да се свакоме призна право које му закон даје, како би радили свој изузетно одговоран посао у складу са законом и по правилима струке-навео је Тодоровић.

Пријатељи сајта