Маловић у Суботици тражила упис у адвокате, суботичи адвокати одбили

Снежана Маловић, министарка у Влади Мирка Цветковића од 2008. до 2012. године , поднела је захтев за упис у Именик адвоката у Суботици, али је тај огранак АКВ, већином гласова одбацио њен захтев -јавља Радио телевизија Србије.

Одлука суботичког огранка је, како преноси РТС, саветодавног карактера и биће прослеђена Управном одбору Адвокатске коморе Војводине који ће донети коначну одлуку.

Снежана Маловић, која је обављала више важних функција у Министарству правде и пре избора за министра, пре месец дана, положила је адвокатски испит у Адвокатској комори Војводине у Новом Саду и још од тада било је незваничних информација да ће упис у Именик адвоката затражити у огранку АКВ у Суботици.

Снежана Маловић је била члан првог састава Високог савета судства који је у децембру 2009. године провео општи избор судија, када није реизабрано 837 дотадашњих судија, које су после одлуке Уставног суда Србије о поништењу одлуке о неизбору, накнадно реизабране крајем 2012. године.

АКБ добила обавештење од тужилаштва

Адвокатској комори Београда стигао је 13. фебруара допис Специјалног тужилаштва поводом тражене информације у вези пријаве коју су против Нате Месаровић, Снежане Маловић и осталих чланова првог састава ВСС-а поднели председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић и пет његових колега.

Из Специјалног тужилаштва су 12 .фебруара проследили обавештење, у којем се наводи да су у вези са поднетом кривичном пријавом против Нате Месаровић као председника Виског савета судства и осталих чланова Савета, а поводом обавезујућег упутства Републичког јавног тужилаштва у току провере које спроводи ово тужилаштво”.

У октобру 2014, председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић и петоро судија ВКС-а, поднели су кривичну пријаву против Снежане Маловић и Нате Месаровић, бише председнице Високог савета судства и бивше судије Врховног касационог суда, као и против осталих чланова првог састава ВСС-а, сумњичећи их за кривично дело злоупотреба службеног положаја и штету буџету државе у вези повреде права судија које нису реизабране 2009. године.

Због те пријаве одужила се и процедура по захтеву Нате Месаровић, која је у јануару, после одласка из Врховног суда због испуњења законског услова за пензионисање, затражила упис у Именик адвоката Адвокатске коморе Београда.

Ната Месаровић је од 2009. до 2013. била први председник новоуспостављеног Врховног касационог суда и, сходно закону, по тој функцији била председник првог сазива Високог савета судства у којем је, као министар правде по положају члан била Снежана Маловић.

Адвокатска комора Београда је у току разматрања захтева Нате Месаровић за упис у именик, затражила информацију од Специјалног тужилаштва да ли се против ње води поступак у вези поменуте кривичне пријаве против чланова првог састава Високог савета судства .

Истовремено, Ната Месаровић је затражила од Адвокатске коморе Београда информације о решавању њеног захтева за упис у Именик адвоката.

Фото: mc.rs

Пријатељи сајта