Malović u Subotici tražila upis u advokate, subotiči advokati odbili

Snežana Malović, ministarka u Vladi Mirka Cvetkovića od 2008. do 2012. godine , podnela je zahtev za upis u Imenik advokata u Subotici, ali je taj ogranak AKV, većinom glasova odbacio njen zahtev -javlja Radio televizija Srbije.

Odluka subotičkog ogranka je, kako prenosi RTS, savetodavnog karaktera i biće prosleđena Upravnom odboru Advokatske komore Vojvodine koji će doneti konačnu odluku.

Snežana Malović, koja je obavljala više važnih funkcija u Ministarstvu pravde i pre izbora za ministra, pre mesec dana, položila je advokatski ispit u Advokatskoj komori Vojvodine u Novom Sadu i još od tada bilo je nezvaničnih informacija da će upis u Imenik advokata zatražiti u ogranku AKV u Subotici.

Snežana Malović je bila član prvog sastava Visokog saveta sudstva koji je u decembru 2009. godine proveo opšti izbor sudija, kada nije reizabrano 837 dotadašnjih sudija, koje su posle odluke Ustavnog suda Srbije o poništenju odluke o neizboru, naknadno reizabrane krajem 2012. godine.

AKB dobila obaveštenje od tužilaštva

Advokatskoj komori Beograda stigao je 13. februara dopis Specijalnog tužilaštva povodom tražene informacije u vezi prijave koju su protiv Nate Mesarović, Snežane Malović i ostalih članova prvog sastava VSS-a podneli predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević i pet njegovih kolega.

Iz Specijalnog tužilaštva su 12 .februara prosledili obaveštenje, u kojem se navodi da su u vezi sa podnetom krivičnom prijavom protiv Nate Mesarović kao predsednika Viskog saveta sudstva i ostalih članova Saveta, a povodom obavezujućeg uputstva Republičkog javnog tužilaštva u toku provere koje sprovodi ovo tužilaštvo”.

U oktobru 2014, predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević i petoro sudija VKS-a, podneli su krivičnu prijavu protiv Snežane Malović i Nate Mesarović, biše predsednice Visokog saveta sudstva i bivše sudije Vrhovnog kasacionog suda, kao i protiv ostalih članova prvog sastava VSS-a, sumnjičeći ih za krivično delo zloupotreba službenog položaja i štetu budžetu države u vezi povrede prava sudija koje nisu reizabrane 2009. godine.

Zbog te prijave odužila se i procedura po zahtevu Nate Mesarović, koja je u januaru, posle odlaska iz Vrhovnog suda zbog ispunjenja zakonskog uslova za penzionisanje, zatražila upis u Imenik advokata Advokatske komore Beograda.

Nata Mesarović je od 2009. do 2013. bila prvi predsednik novouspostavljenog Vrhovnog kasacionog suda i, shodno zakonu, po toj funkciji bila predsednik prvog saziva Visokog saveta sudstva u kojem je, kao ministar pravde po položaju član bila Snežana Malović.

Advokatska komora Beograda je u toku razmatranja zahteva Nate Mesarović za upis u imenik, zatražila informaciju od Specijalnog tužilaštva da li se protiv nje vodi postupak u vezi pomenute krivične prijave protiv članova prvog sastava Visokog saveta sudstva .

Istovremeno, Nata Mesarović je zatražila od Advokatske komore Beograda informacije o rešavanju njenog zahteva za upis u Imenik advokata.

Foto: mc.rs

Prijatelji sajta