Srećno „Samoodbrana“! “Građanima je neophodna istinska opozicija oligarhiji“- Jovo Bakić

Drugi pišu
Foto: twitter.com/NikolaKojo2

Priredio: blog porota.rs

“Ova vlast ima idealnu opoziciju i ova opozicija ima idealnu vlast. Oni se međusobno hrane i zamlaćuju ovaj nesrećni narod, a zapravo čine dva dela iste oligarhije“ – izjavio je za Blic sociolog Jovo Bakić, a nedavno je na tviteru napisao (ne adresirajući primaoca) : “Oni su oduvek bili gladni a mi smo siti njihove gladi”.

Prepoznat u široj javnosti kao čovek od struke koji govori ono što misle „obični“ građani, deo velike većine koja ćuti, profesor Bakić u svojim stavovima o društveno političkim prilikama u Srbiji ističe ocenu da su odavno stigle do tačke kad nikakva mimikrija ne može da prikrije stvarno užasno stanje, da je “ovde sve što je javno oteto od građana”, kao i „da aktuelna vlast predsednika države Aleksandra Vučića sigurno neće otići dobrovoljno i da neće priznati eventualni izborni neuspeh“, ali i da vlast i deo opozicije u opozicionom političkom bloku Savez za Srbiju, nisu antipodi.

-Reč je o frakcijama oligarhije. One su nekada složne, a nekada se sukobljavaju. Građanima je neophodna istinska opozicija oligarhiji, nezavisno o kojoj je njenoj frakciji reč“-rekao je Bakić za Bilten Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, a izvestila „Beta“.

Prema njegovim rečima, „građanin mora da se bori za ostvarenje pravednijeg društva od onoga u kojem živi, pa makar sociolog u njemu govorio da to nema nikakvog smisla“.

„Ako nema pravde za narod, neka ne bude mira za vlast, kako ispravno poruči Emilijano Zapata“, naveo je Bakić.

On je ocenio da je i Evropska unija „tek jedna oligarhijska tvorevina kojom vladaju kapitalističke oligarhijske strukture“.

„Prekarizacija radništva u toj i takvoj EU daleko je odmakla. Primerice, kako nas nemački socijalni istoričar Jirgen Koka obaveštava, dok je pre četiri decenije na svakog privremeno-povremeno zaposlenog u Nemačkoj dolazilo petoro stalno zaposlenih, danas na svakog prekarnog radnika dolazi tek dvoje stalno zaposlenih. Drugim rečima, neoliberalizam već decenijama vodi ne samo EEZ (EU), već i Evropu, pa i planetu, na stranputicu“, kazao je profesor Bakić, po agencijskom izveštaju koji je preneo list Danas.

Naročito neobične periode posle rastakanja određenih sistema, ponekad je izgleda jedino i moguće sagledati svojevrsnom andrićevskom dedukcijom kad se raspoznaju u suštini kao neartikulisani postsistem većma metastaziran u dno dna, sav u (ne)skrivenom vapaju da razboriti odustanu od ćutanja i počnu da govore.

Reditelj Dejan Mijač rekao je za NIN da je “sada sistem organizovan da uništi sve što je kulturno, sve duhovno“,da je “ovo je vreme okova za sve što je ljudsko, a okovi pripadaju robovima, ne slobodnim ljudima”.

„I ranije imali smo sistem represije koji je ograničavao slobode, ali ipak bili smo slobodni ljudi. Poslušnost prema jednom čoveku zamenila je institucije. Poslušnost je za njih red. Sve je izokrenuto na patološki način. Ovi koji tvrde da su vlast, oni su administracija, naši službenici koje smo mi platili da vrše određene poslove za nas. Da ja ne brinem o tome šta će biti i kako, zato sam izabrao na četiri godine određene ljude, platio ih i posle četiri godine ih prozivam da vidim šta su uradili“- naveo je Mijač.

Samoodbrana od dna, plime dna-dna okupila je grupu intelektualaca u čijim prvim redovima je profesor Jovo Bakić, ali i bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero, akademik Dušan Teodorović, istoričarka Dubravka Stojanović, glumci Nikola Kojo i Rale Milenković, karakaturisti Predrag Koraksić Koraks i Dušan Petričić, i još niz poznatih ličnosti.

Uz prvu zajedničku fotografiju „Samoodbrane“, „Istinomer“ je napisao: „Kad za jednim stolom sede bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero, glumci Nikola Kojo i Rale Milenković, akademik Dušan Teodorović, sociolog Jovo Bakić, karakaturista Predrag Koraksić Koraks, režiser Želimir Žilnik, pisac Filip David, istoričarka Dubravka Stojanović, gotovo da nema nikakvih nepoznanica kada je u pitanju odnos prema aktuelnoj vlasti“.

“Naša grupa je samoodbrana od diktature, korupcije, mafije, kriminala, gladi, nemorala, primitivizma, rijaliti programa, nekulture, nevaspitanja, nestručnosti i nekoliko hiljada lažnih diploma. Mi smo primorani da se svakodnevno branimo od pogrešne politike, nestručnosti, agresivnog primitivizma i bahatosti. Rodonačelnik svega ovoga je Aleksandar Vučić, najbolji đak Vojislava Šešelja“-rekao je, pored ostalog, akademik Dušan Teodorović za „Istinomer“ .

 “Možda će ‘Samoodbrana’ da preraste u pokret, partiju, ili grupu građana koja se okuplja oko sličnih ideja i izlazi na neke izbore u budućnosti. Možda i nećemo da uspemo u svemu tome. Naš osnovni politički cilj je rušenje Vučićevog režima i istinsko menjanje Srbije. Šta znači ‘istinsko menjanje Srbije’? Nas nikada ne bi zadovoljilo nekih, na primer, šest ili sedam odsto glasova dobijenih na izborima, pravljenje nekih ponekad i lažnih koalicija i učešće u ovakvom političkom sistemu, bez realne mogućnosti da transformišemo srpsko društvo“, izjavio je dr Teodorović za „Istinomer“.

TV N1 citira intervju glumca i reditelj Radoslava Raleta Milenkovića „Novom danu“, da suština neformalne grupe Samoodbrana nije stvaranje političke stranke ili pokreta, već da je reč o grupi pojedinaca koja je odlučila da založi svoj ugled i čestitost kako bi „ohrabrila ljude da budu slobodni“.

Milenković je rekao da je grupu ljudi okupila želja da pokušaju da se vrate teme društvenog uređenja, funkcionisanja institucija, situacija u kulturi i obrazovanju kako bi svakodnevni život građana bolje funkcionisao.

„Da bi sačuvali zdrav razum u ovom društvenom kontekstu i svakodnevnici koja je prepuna nastranosti i ludila.Mi smo odlučili da, kao pojedinci sa svojim biografijama, založimo ugled i čestitost da ohrabrimo ljude da budu slobodni. Da pokušamo da ovo društvo učinimo makar mrvicu plemenitijim, makar mrvicu nade da damo ljudima da će jednom stvarno moći na izborima da se bira odgovorna vlast koja će snositi posledice za ono što čini“, rekao je Milenković za Novi dan i ponovio da „ne treba niko od njih da očekuje izbornu listu“ jer toga, kako kaže, „sigurno neće biti“. List „Blic“ prenosi objavu s tviter profila glumca Nikole Koje : „Kad je politička borba, onda političari. Kad je okupacija, onda samoodbrana. Branite drveće, čast, zdravu pamet, život… ovo poslednje baš i ne vredi bez ovog pre… Srećno!“

Prijatelji sajta