Српски народ ће бити ускраћен за правду

IMG_2810БИВШИ ЗАМЕНИК НАЧЕЛНИКА РЕСОРА ДРЖАВНЕ БЕЗБЕДНОСТИ ЗОРАН МИЈАТОВИЋ, СКЕПТИЧАН У ПОГЛЕДУ ИСХОДА НАЈАВЉЕНИХ ПРОЦЕСА ПРОТИВ ОВК ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМЕ

Бивши заменик начелника Ресора државне безбедности(РДБ) Зоран Мијатовић тврди да је о злочинима ОВК над Србима на Косову и Метохији прикупљена обимна документација коју је Служба 2001. године доставила Хашком трибуналу. О томе говори и једно поглавље његове књиге „Опело за државну тајну“, а сликовито наводи да је реч о 110 килограма документације, копија оргинала, у 64 регистратора који, кад би се послагали увис, достижу шест и по метара.

– Оригинална документација, такође сложена у 64 регистратора налази се у БИА-е, надам се да се налази – каже Зоран Мијатовић- Ми смо на захтев Хашког трибунала у априлу 2001, на основу правила Трибунала, почели да испитујемо и прикупљамо податке о ратним злочинима на територији Косова и Метохије 1998 и 1999 године. Лично сам на потпис, у два маха, доставио документацију канцеларији Хашког трибунала у Београду, а прослеђена је у Хаг у октобру 2001. године. У 33 тачке садржала је, што је било веома важно за Хашки трибунал, све податке о оперативним зонама ОВК, о командном кадру, командној структури ОВК, све податке који се односе на њихове наредбе, депеше и акције које су изводили.

Могу да кажем да су 90 одсто материјала, документа коју је управо створила ОВК. Значи, није реч о оперативним подацима до којих смо ми дошли, а било је и тога. Након првих података које смо доставили, неколико пута смо имали и личне контакте с хашким истражитељима, са Гремом Блуитом и другима. У истом периоду из Хага су нас обавестили да и они воде одређене истраге. Навели су имена 15-20 лица, међу којима су се налазили Хашим Тачи, Рамуш Харадинај, Агим Чеку и многи други.

  • Како коментаришете чињеницу да ипак није било значајнијих ефеката истраге злочина над Србима на Косову и да ли су се из документације могле сагледати дименизије, јесу ли то били ексцесни случајеви?

– Не може се говорити о ексцесима, не може ексцесно да нестане преко хиљаду и нешто људи. Злочини над Србима на Косову и Метохији од 1998. су организовани из врха ОВК и људи који су руководли оперативним зонама, иза којих је као политички фундамент стајао Демократски савез Косова, који ја не делим од ОВК. Значи, једна моћна политичка организација. Можда је био и неки појединачни злочин. Кад је реч о отмицама, убиствима и силовањима, то су били организовани злочини које су чиниле јединице ОВК формиране да такве ствари раде. Ми смо Хашком трибуналу доставили неколико одлука ОВК да се формирају једнице за отмице и убиства, а има и одлука Харадинаја. Значи, имамо податке да су поједини масовни злочини вршени по наредби врха ОВК, и дали смо имена људи који су руководили посебним јединицама. Измеðу осталих, постоји име Даута Реџепија, који је водио једну јединицу ОВК на територији Приштине. Та јединица је извршила неколико убистава Срба, међу којима и хирурга Андрије Томановића. Колико се сећам тог предмета, имали смо чак и неколико врло валидних изјава сведока о злочинима јединице Даутија. Међутим, то није било довољно Хашком трибуналу да за такву врсту злочина над тачно утврђеним Србима, било коме суди. Пре свега Тачију и Харадинају који су имали, како то Хаг каже, свакако командну одговорности, овај на врху, а други у оперативној зони у којој је деловао. Не могу да оценим вредност документације, али на бази оног што сам имао прилике лично да видим и што су ми рекли хашки истражитељи, мислим да је изузетно вредна и валидна. Скоро је немогуће да није могла да се користи барем на суђењу Харадинају. Мислим да ће српски народ бити ускраћен за правду, да ће многе жртве, њихова браћа, сестре, мајке, очеви, отићи с овог света, а да неће добити бар моралну сатисфакцију.

IMG_2809

  • Колико је УНМИК помагао у истрагама злочина над косметским Србима, и да ли сте оптимиста да ће барем истражни органи Србије успети да их расветле?

– Могу сасвим одговорно да кажем да УНМИК сноси највећи део одговорности за то што многи Албанци нису стигли у својству сведока пред Хашки трибинал или као извршиоци најтежих кривичних дела над Србима. Кочница да се тај посао који смо ми започели 2001. године заврши, био је УНМИК који није благовремено деловао. Колико имам информације, није пружио ни праву сарадњу Хашком трибуналу. Сматрам да је главни кривац УНМИК што Срби и као жртве и њихове породице нису добили правну сатисфакцију пред Хашким трибуналом.

  • Може ли се смислено објаснити такав однос УНМИК-а по питању албанских злочина над Србима, упркос инсистирањима на потреби суочавања с прошлошћу?

– УНМИК је практично, дозволивши да се прогласи такозвана независна држава Косово, показао који је био његов задатак на Косову. Зато ме не чуди да УНМИК није прикупљао податке о злочинима над Србима и није сарађивао са Хашким трибуналом. До суочавања с прошлошћу, кад је рећу о злочинима које су починили косметски Албанци, бојим се да никад неће доћи, да се окаснило. Један део кривице сносе и људи који су водили политику .

  • Да ли сте оптимиста по питању правног епилога у случају „жута кућа“?

– Тврдим да је то окаснела ствар и да ми правну сатисфакцију у вези са злочинима ОВК над Србима нећемо добити никада. Такође сам скептичан што се тиче приче о “жутој кући”, мислим да сви тиме манипулишу.

Пријатељи сајта