Stornirano isključenje Desanke Maksimović iz školskog programa, umetnici recitovali njene pesme ispred Ministarstva prosvete

Glumice i glumci su ispred Ministarstva prosvete recitovali pesme Desanke Maksimović, u znak protesta zbog izbacivanja njene poezije iz obrazovnog sistema Srbije

Autor: preneto sa NovaC.tv , N1, Espreso

Odluka komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda gimnazije isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog čuvenu zbirku velike pesnikinje “Tražim pomilovanje” izazvala je veliko nezadovoljstvo stručne i šire javnosti, nakon čega je danas na vanrednoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije većinom glasova članova doneta odluka da poezija Desanke Maksimović ostane u punom obimu, kao i do sada.

U odbranu Desankine poezije prethodnih dana stali su i akademici Ljubomir Simović, Dušan Kovačević i Matija Bećković, pesnikinja Tanja Kragujević, članica UO Zadužbine Desanke Maksimović i dobitnica nagrade koja nosi ime pesnikinje, Vladimir Kopicl, dobitnik nagrade “Desanka Maksimović” za 2012. godinu, profesori književnosti 20. veka sa katedre Filološkog fakulteta u Beogradu.(NovaC.tv)

PEN centar: Neprihvatljivo uklanjanje dela Desanke Maksimović i Vladana Desnice iz školske lektire

Srpski PEN centar zahteva da Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, Nacionalni prosvetni savet i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povuku odluke o uklanjanju iz gimnazijske lektire dela Desanke Maksimović i Vladana Desnice.

“Srpski PEN centar je sa zaprepašćenjem primio vest da su iz lektire za gimnazije i srednje škole u Republici Srbiji uklonjena knjiga pesama Desanke Maksimović ‘Tražim pomilovanje’ i roman Vladana Desnice ‘Proljeća Ivana Galeba’. Srpski PEN centar ne prihvata nemušta obrazloženja koja je tim povodom iznudila ogorčena i zabrinuta javnost, već zahteva da te odluke budu povučene kao štetne i protivne najboljim interesima kulture i obrazovanja u ovoj zemlji. Odgovorni za ove odluke moraju da prihvate posledice vlastite nepromišljenosti i neodgovornosti”, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima. Od Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, Nacionalnog prosvetnog saveta i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srpski PEN centar zahteva da povuku odluke koje su uznemirile kulturnu i ukupnu javnost i objave zvanični izveštaj o preduzetim izmenama u nastavnim programima iz srpskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama i gimnazijama u Republici Srbiji.

“Pitanje proučavanja književnosti u školama i gimnazijama je suviše značajno da bi bilo sakriveno od javnosti i prepušteno arbitrarnim odlukama, proizvoljnim tumačenjima i netransparentnim procedurama. To je prvorazredno javno i stručno pitanje i zahtevamo da u njega budu uključene odgovarajuće profesionalne asocijacije i ključne kulturne ustanove”, dodaje se u saopštenju.

“Ne postoji nijedan kulturni, saznajni, ni pedagoški razlog zbog koga decu i mlade treba štititi od poezije Desanke Maksimović, voljene i kanonizovane pesnikinje prevođene na više desetina svetskih jezika, kao ni od proze Vladana Desnice koja spada u vrhove moderne srpske književnosti. Odgovorni za ove odluke ne treba da brinu da li će gimnazijalci razumeti Desanku Maksimović i Vladana Desnicu, ali treba svakako da znaju da njihove odluke kulturna javnost ne razume, niti će prihvatiti”, smatraju u PEN centru.(NovaS.tv)

Do reakcije javnosti je došlo, prenosi televizija N1, posle odluke komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da čuvena zbirka velike srpske pesnikinje bude isključena iz programa za četvrti, a njen izbor poezije iz trećeg razreda gimnazije jer se smatra da se to delo Desanke Maksimović ne uklapa u “okvir epohe”.

Međutim, na vanrednoj sednici NSP većinom glasova odlučeno ja da poezija Desanke Maksimović ostaje u punom obimu u školskom programu. Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević ocenio je da se Nacionalni prosvetni savet (NPS) obrukao sa propustom izbacivanja dela Desanke Maksimović iz literature, iako pre toga nisu pravili “velike faulove””Komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitavanja daje predlog. Namere su bile dobre, ali u lošoj realizaciji. NPS je trebalo da uradi glavni deo posla, da ukaže na propust”, ocenio je Šarčević u izjavi za Politiku.
(N1)

Prosvetni glasnik sa spornim Pravilnikom o planu i programu nastave i učenja za gimnaziju, objavljen je 2. juna, a  datum na Pravilniku, za koji je “zeleno svetlo” dao upravo resorni ministar je – 27. april”.

Da, moj potpis je na Pravilniku, ali znate li koji je to datum? Sednica je bila onlajn u vreme vanrednog stanja kada sam, iz svojih zdravstvenih razloga bio u izolaciji i radio od kuće. Ako Nacionalni savet treba meni da podvali nešto da potpišem, onda, znate kako – neću da im potpišem ništa više. Valjda je to logično da se novi Pravilnik obrazloži. Na njega niko nije dao primedbe i ja sam morao da imam kristalnu kuglu da bih sve ovo znao, kaže za Nova.rs Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Ministar Šarčević ovako odgovara na konstataciju Nova.rs da je ipak činjenica da na spornom Pravilniku, kojim se iz školskog programa izbacuje zbirka Desanke Maksimović “Tražim pomilovanje” i izbor iz njene poezije – stoji njegov potpis.

Sada je sve stornirano, Desankina dela ostaju gde su i bila u nastavnom planu, a uvodi se nova Antologija savremenih pesnika, što je, kako navodi ministar, bio prvobitan razlog da Zavod za unapređivanje obrazovanja i Nacionalni prosvetni savet NPS izbace iz lektire dela čuvene srpske pesnikinje.

Podsetimo, Šarčević je, povodom izbacivanja zbirke “Desanke Maksimović” iz programa za četvrti razred gimnazije, kao i izbor iz poezije čuvene pesnikinje iz trećeg razreda, izjavio da Ministarstvo prosvete nije učestvovalo u odluci, ali da će se lično zainteresovati za to i tražiti objašnjenje.

 “Storniran je svaki pokušaj da se Desanka Maksimović izuzme iz nastavnog programa. Namere zavoda su bile vrlo časne, ali loše postavljene. A put do pakla popločan je dobrim namerama”, kaže ministar Šarčević.

On navodi da je Zavod nameravao da u nastavu “uvede savremene srpske poete: Lalića, Raičkovića, Pekića”.

“Nameravali su ne da izbace bilo koga, nego da prekomponuju, ali je to izvedeno na vrlo neobičan način. Rekli smo im da ima prostora da se ništa postojeće ne dira, već da se uvede nova celina, što će na kraju i biti učinjeno”, navodi ministar. (Espreso)

Prijatelji sajta