Судија Владимир Вучинић: Независност судијске функције, принципи, то је за мене стил живота

СУДИЈА ВЛАДМИР ВУЧИНИЋ НАПУШТА СУДИЈСКУ ФУНКЦИЈУ, ПОДНЕО ЗАХТЕВ ЗА УПИС У ИМЕНИК АДВОКАТА

image-ec1de6a91ce3d785920aac3f1eba370a20205ca24d37b85c0ade46b706840c73-VСудија Владимир Вучинић, бивши председник Посебног одељења Вишег суда у Београду,познатог као Специјални суд, донедавно председник већа у неколико великих процеса, међу којима и против бизнисмена Мирослава Мишковића, решио је да напусти судијску функцију и професионалну каријеру настави у адвокатури.

За ширу јавност неочекивана одлука судије Вучинића кao и његово премештање у опште одељење Вишег суда, почетком овог месеца, истеком мандата у Специјалном суду који је имао по распореду из 2010. године.Шта су разлози за напуштање судства,да ли се Вучинићу прелила чаша професионалних изазова у последње две године,а временски коинцидирају с његовом одлуком да окривљеном Мишковићу, након положеног јемства, привремено врати пасош ради путовања у Лондон, дешавањима након што је поводом негативних медијских написа, дао изјаве бранећи своју судијску одлуку, па дисциплинским поступком по пријави председника суда да је изјаве медијима дао „неовлашћено, супротно Судском пословнику и Закону о уређењу судова“, те ,на послетку, новим распоредом? О томе за сада неће бити конкретних одговора.

– Захтев за упис у именик адвоката поднео сам 14. јануара чиме почиње процудра предвиђена прописма која подразумева и неке рокове. Још увек нисам поднео захтев за разрешење са судијске функције Високом савету судства јер предстоји период током којег би требало да се неке ствари претходно реше углавном формалне природе, па ћу највероватније то урадити -каже у ексклузивној изјави за „Дневник“ судија Вучинић.

Осим што је реч, како напомиње, искључиво о професионалним разлозима, о њима за сада не жели да говори у јавности.

-Детаљније ћу се изјаснити-објашњава судија -кад поднесем захтев за разрешење.

Вучинићев захтев пред Управним одбором АКБ 1. фебруара

Захтев судије Владимира Вучинића за упис у Именик адвоката примљен је у Адвокатској комори Београда(АКБ), потврдио је за „Дневник“ Александар Цвејић, члан Управног одбора те коморе.

-Захтев ће бити размотрен на првој наредној седници Управног одбора која је заказана за 1. фебруар и ако буде утврђено да су сходно актима коморе и Закону о адвокатури испуњени сви услови, биће у даљој процедури постављен на јавну евиденцију на период од тридесет дана-изјавио је адвокат Александар Цвејић

Нови распоред којим је премештен у опште одељење Вишег суда после пола деценије судовања у посебном одељењутог суда за кривична дела организованог криминала и корупције, не сматра ни на који начин силаском низ професионалну лествицу јер су сва одељења тог суда истог ранга, мада примеђује да такав смер није уобичајено кретање у каријери.

Али, није то- напомиње Вучинић- апсолутно доминантно у мом случају. Судијску каријеру сам почео у београдској Палати правде, а мали је куриозитет да је ту и завршавам. Што се тиче мог мандата у Посебном одељењу, чињеница јесте да је истекао, али истекао је и у другим случајевима, па је продужен. Уопште није било сметње ни законске, ни што се тиче поступања у поступку, ни предмета, да ми не продуже мандат за Посебно одељење, али не знам да ли је било других разлога, ни који су,уколико их је било.

-У јавности је остало недоречено како је окончан поступак против вас пред Дисциплинском комисијом Високог савета судства након што сте првостепено ослобођени одговорности за тежи дисциплински прекршај, који вам је диспциплинком пријавом био стављен на терет?

-Тај дисциплински поступак није дефинитивно решен. Одлуком у другом степну су нашли да се ради о лакшем дисциплинском прекршају и јавној опомени, која не повлачи разрешење. По правној поуци која ми је дата у тој одлуци где сам јавно опоменут, искористио сам своје законско и легитимно средство -тужио сам Високи савет судства и покренуо сам управни спор у јулу месецу прошле године и до данас нисам добио никакву информацију из Управног суда о томе. Дакле, то није правноснажно окончано, управни акт је у току, па очекујем и неки позив Управног суда да би се то решило. Тужбу против Високог савета судства поднео сам- појашњава судија Вучинић- зато што сматрам да сам као судија поступио исправно, што је и првостепена Дисциплинска комисија у тројном саставу утврдила. Значи, да сам био у обавези као судија и по закону да штитим углед, кад су други рекли, објавили да сам радио нешто незаконито, а нисам. Тако да сам ја судија који је у 21. веку рекао да сам поступио по закону и то је очигледно сав мој грех.

Други управни спор, у септембру прошле године, Вучинић је, како наглашава, покренуо у погледу основне притужбе коју је поднео у децембру 2013 године. Реч је о притужби којом се судија жалио Високом савету судства да је „председник Вишег суда ,вршио притисак на њега да опозове своју одлуку да врати пасош Мишковићу ради службеног путовања у Лондон“. Високи савет судства је одбио ту притужбу као неосновану.

Одлука да напусти судијску функцију и пређе у адвокатуру није, тврди Вучинић, бекство.

-Не бежим ја ни од чега. Једноставно, независност судијске функције, принципи, то је за мене један стил живота, професионални, и када бих остао у судству, јер још увек ово није решено, наставио бих да радим као што сам радио. Нема за мене неке промене у том смислу. Знао сам и тада, пре две године, да та судска одлука коју сам донео, неће бити популарна за мене, али не могу појединачни интерес да ставим испред општег и моја основна одлука била је управо да заштитим интересе Србије: поштовао сам и права странака и претпоставку невиности и покушао сам све то да партиципирам на најбољи могући начин. Не знам да ли сам успео у томе. То је цела прича. Што неки то нису разумели пре две године, а сада почињу да схватају, то је друга ствар. Али, имам све време, ево и сада, тиху подршку колега и хвала им на томе- каже судија Владимир Вучинић.

аутор Дневник

Пријатељи сајта