Суђење лекарима због Љиљане Арамбашић (18) наставља се 21. маја

Први основни суд у Београду заказао је за 21. мај наставак поновљеног суђења лекарима оптуженим за „несавесно лечење“ осамнаестогодишње Љиљане Арамбашић (18), која је преминула 21. фебруара 2002. године.

Оптужени су лекари Клиничког центра у Београду: Милош Радовић, Вера Миленковић, Гордана Милетић, Србољуб Милићевић и Александар Јовановић, који  у потпуности негирају све оптужбе и кривицу.

Суђење се понавља јер је Апелациони суд укинуо првостепену пресуду из априла 2012. године , којом су на по две године затвора били осуђени  специјалисти гинекологије: Радовић, Миленковић и Милетић, а Јовановић и Милићевић ослобођени оптужби.

Апелациони суд је укинуо првостепену пресуду, како је навео, „због битне повреде одредаба кривичног поступка, јер нису дати довољни и аргументовани разлози о чињеницама који су предмет доказивања, а они разлози који су дати су нејасни“.

Током првог суђења је утврђено да се Љиљана Арамбашић јавила због јаких болова у стомаку у Ургентни центар 15. фебруара 2002, а  током шест дана од тренутка када је затражила лекарску помоћ, упућивана је и хоспитлизована у неколико болница, па чак и на Ф одељењу Института за неуропсихијатријске болести „Лаза Лазаревић”.

По чињеницама  из поступка, после прегледа Љиљане  Арамбашић у Ургентном центру 15. фебруара 2002, дежурни хирург је проценио да су њене здравствене тегобе гинеколошке природе па је примљена на Гинеколошко акушерску клинику (ГАК), где јој је одређена антибиотска терапија. Из ГАК-а су Љиљану, пошто је непрестано вриштала, упутили у Институт за неуропсихијатријске болести „Лаза Лазаревић“, а тамо су стручњаци одмах закључили да није пацијент за њих и одвезли су је у Ургентни центар. Због високе температуре, девојка, међутим, није хоспитализована у Ургентном центру, већ је упућена у Институт за инфективне и тропске болести, где је 21. фебруара 2002.примљена у коми и исте ноћи је преминула.

У налазу о обдукцији који је изведен као доказ током првог поступка, наведено је као утврђено да је  осамнаестогодишња Љиљана Арамбашић преминула од сепсе због упале слепог црева.

Пријатељи сајта