Suđenje lekarima zbog Ljiljane Arambašić (18) nastavlja se 21. maja

Prvi osnovni sud u Beogradu zakazao je za 21. maj nastavak ponovljenog suđenja lekarima optuženim za „nesavesno lečenje“ osamnaestogodišnje Ljiljane Arambašić (18), koja je preminula 21. februara 2002. godine.

Optuženi su lekari Kliničkog centra u Beogradu: Miloš Radović, Vera Milenković, Gordana Miletić, Srboljub Milićević i Aleksandar Jovanović, koji  u potpunosti negiraju sve optužbe i krivicu.

Suđenje se ponavlja jer je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu iz aprila 2012. godine , kojom su na po dve godine zatvora bili osuđeni  specijalisti ginekologije: Radović, Milenković i Miletić, a Jovanović i Milićević oslobođeni optužbi.

Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu, kako je naveo, „zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, jer nisu dati dovoljni i argumentovani razlozi o činjenicama koji su predmet dokazivanja, a oni razlozi koji su dati su nejasni“.

Tokom prvog suđenja je utvrđeno da se Ljiljana Arambašić javila zbog jakih bolova u stomaku u Urgentni centar 15. februara 2002, a  tokom šest dana od trenutka kada je zatražila lekarsku pomoć, upućivana je i hospitlizovana u nekoliko bolnica, pa čak i na F odeljenju Instituta za neuropsihijatrijske bolesti „Laza Lazarević”.

Po činjenicama  iz postupka, posle pregleda Ljiljane  Arambašić u Urgentnom centru 15. februara 2002, dežurni hirurg je procenio da su njene zdravstvene tegobe ginekološke prirode pa je primljena na Ginekološko akušersku kliniku (GAK), gde joj je određena antibiotska terapija. Iz GAK-a su Ljiljanu, pošto je neprestano vrištala, uputili u Institut za neuropsihijatrijske bolesti „Laza Lazarević“, a tamo su stručnjaci odmah zaključili da nije pacijent za njih i odvezli su je u Urgentni centar. Zbog visoke temperature, devojka, međutim, nije hospitalizovana u Urgentnom centru, već je upućena u Institut za infektivne i tropske bolesti, gde je 21. februara 2002.primljena u komi i iste noći je preminula.

U nalazu o obdukciji koji je izveden kao dokaz tokom prvog postupka, navedeno je kao utvrđeno da je  osamnaestogodišnja Ljiljana Arambašić preminula od sepse zbog upale slepog creva.

Prijatelji sajta