Суђење оптуженом за монструозно убиство девојчице Тијане Јурић

После девет месеци од страшног убиства петнаестогодишње Суботичанке Тијане Јурић, након што је у ноћи између између 25. и 26. јула прошле године, у Бајмоку, отета на путу за спортску халу на Рати, оптужени за покушај силовања и убиство, месар из Сурчина Драган Ђурић изведен је 2. априла први пут пред судије Вишег суда у Суботици, а на припремном рочишту је као и током истраге признао злочин, потврдио је медијима адвокат одбране Виктор Гостиљац.

-Ђурић је већ све признао и сада је само питање казне- изјавио је Гостиљац и, како су пренели медији, навео да је суђење заказано за 22. и 23. април и 4. и 5. мај.

Бранилац тражи да се суђење измести из Суботице  јер сматра да постоји опасност од пристрасности суда и притиска јавности која очекује максималну казну од 40 година, а тај захтев суд је одбио као неоснован. Отац страдале девојчице Игор Јурић изјавио је да очекује да ће сваки суд, у било ком месту, судити праведно и починиоцу суровог, безобзирног злочина над дивном беспомоћном девојчицом, изрећи казну  од  40 година затвора.

– Сада када сам га видео, није довољно ни 80, ни 100, ни 1.000 година- рекао је Јурић и истакaо да ће наставити да се у правним оквирима бори да свако ко науди детету добије најстрожу казну, пренео је лист Блиц.

Након што је откривен и ухапшен 5. августа прошле године, Ђурић је све признао и одвео полицију до места где је закопао тело убијене девојчице, код руиниране страћаре на  осами надомак сомборског атара.

Оптужница је подигнута крајем јануара, а одбрана није изјавила жалбу у законом предвиђеном року и  средином фебруара, одлуком суда, правоснажно је потврђена.

Србија је од 2002. године, после брисања смртне казне из Кривичног законика, увела затворску казну  у трајању 40 година, као најтежу.

Последњих десетак година, међутим, десио се низ монструозних злочина, међу којима и неколико над децом, због чега се велики део јавности упорно залаже да се, уз постојећу максималну од 40 година, као најтежа уведе и доживотна казна затвора без могућности помиловања, а има залагања и за враћање смртне казне.

Пријатељи сајта