Suđenje optuženom za monstruozno ubistvo devojčice Tijane Jurić

Posle devet meseci od strašnog ubistva petnaestogodišnje Subotičanke Tijane Jurić, nakon što je u noći između između 25. i 26. jula prošle godine, u Bajmoku, oteta na putu za sportsku halu na Rati, optuženi za pokušaj silovanja i ubistvo, mesar iz Surčina Dragan Đurić izveden je 2. aprila prvi put pred sudije Višeg suda u Subotici, a na pripremnom ročištu je kao i tokom istrage priznao zločin, potvrdio je medijima advokat odbrane Viktor Gostiljac.

-Đurić je već sve priznao i sada je samo pitanje kazne- izjavio je Gostiljac i, kako su preneli mediji, naveo da je suđenje zakazano za 22. i 23. april i 4. i 5. maj.

Branilac traži da se suđenje izmesti iz Subotice  jer smatra da postoji opasnost od pristrasnosti suda i pritiska javnosti koja očekuje maksimalnu kaznu od 40 godina, a taj zahtev sud je odbio kao neosnovan. Otac stradale devojčice Igor Jurić izjavio je da očekuje da će svaki sud, u bilo kom mestu, suditi pravedno i počiniocu surovog, bezobzirnog zločina nad divnom bespomoćnom devojčicom, izreći kaznu  od  40 godina zatvora.

– Sada kada sam ga video, nije dovoljno ni 80, ni 100, ni 1.000 godina- rekao je Jurić i istakao da će nastaviti da se u pravnim okvirima bori da svako ko naudi detetu dobije najstrožu kaznu, preneo je list Blic.

Nakon što je otkriven i uhapšen 5. avgusta prošle godine, Đurić je sve priznao i odveo policiju do mesta gde je zakopao telo ubijene devojčice, kod ruinirane straćare na  osami nadomak somborskog atara.

Optužnica je podignuta krajem januara, a odbrana nije izjavila žalbu u zakonom predviđenom roku i  sredinom februara, odlukom suda, pravosnažno je potvrđena.

Srbija je od 2002. godine, posle brisanja smrtne kazne iz Krivičnog zakonika, uvela zatvorsku kaznu  u trajanju 40 godina, kao najtežu.

Poslednjih desetak godina, međutim, desio se niz monstruoznih zločina, među kojima i nekoliko nad decom, zbog čega se veliki deo javnosti uporno zalaže da se, uz postojeću maksimalnu od 40 godina, kao najteža uvede i doživotna kazna zatvora bez mogućnosti pomilovanja, a ima zalaganja i za vraćanje smrtne kazne.

Prijatelji sajta