Суђење за „Галенику“ 2. марта, подигнута оптужница и против власника „БГ Фарма“

„СЛУЧАЈ ГАЛЕНИКА“

Специјално тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против власника веледрогерије “БГ Фарм“ Младена Газикаловића, бившег генералног директора “Галенике” Ненада Огњеновића и још неколико особа због сумње да је појединим пословима од 2008. до 2011. године, причињена штета државној фабрици лекова.

У току је испитивање оптужнице на коју су браниоци окривљених поднели одговоре Специјалном суду у Београду.

Крајем децембра 2014, Тужилаштво је поднело наредбу за завршетак истраге која је покренута у септембру 2013. године, а обухватила је и Драгана Шебрека, бившег помоћника директора за економске послове у „Галеници“, као и Газикаловићеве сараднике, Милицу Мирковић, заменицу директора „БГ Фарма“, Драгицу Шутић, директорку „МГ Ремеди груп“ и Мирослава Јовића, руководиоца у установи „Апотека -Хигија“.

По раније званично саопштеним информацијама у вези истраге, Газикаловић, Мирковић, Шутић и Јовић сумњичени су да су набављали од „Галенике” лекове продавали их здравственим установама, а да нису измириване обавезе према „Галеници“.

Огњеновић и Шебрек, како су истражни органи саопштили у септембру 2013, сумњичени су да нису поштоване важеће процедуре и да су наводно налагали сектору финансија да замене менице „БГ Фарма“ у пословним банкама и то са новим роком доспећа, а пошто “БГ фарм” није имала новца на рачуну, “Галеника” је постајала дужник пословних банака које су примале менице.

Тада је полиција изнела процену да је „Галеника’ претрпела штету у износу око 34 милиона евра.

Специјални суд је заказао за 2. март почетак суђења Ненаду Огњеновићу по првој оптужници за „Галенику“ којом су обухваћени његов бивши заменик Горан Орлић, бивши директор веледрогерије „Велефарм“ Драгољуб Вучићевић, власник фирме „Унихемком“ Жељко Јововић, Љубица Прица из фирме „Фарманари“, власник занатске радње „Ливница Јеремић“ Миодраг Јеремић, власник каменорезачке радње „Павловић“ Драган Павловић, руководилац у фирми „Тргошпед-транс“ Милан Владовић и овлашћени проценитељ Жељко Бирманчевић.

Тужилаштво је изнело сумњу да је због више послова у периоду 2008. и 2009. године у вези увоза сировина, продаје медикамената као и набавке неколико скулптура, Галеници причињена штета у износу већем од 900 милиона динара.

Пријатељи сајта