Sukobljene advokatske struje moraju da spuste loptu

Izvor: Dnevnik

Beogradski advokati,  „krilo“ članstva Advokatske komore Beograda oko njenog „odlazećeg“ predsednika Slobodana Šoškića, koji 13. maja nisu  učestvovali   u izborima u  toj komori, osporavajući im legitimitet jer ih je  zakazala  (vanredna) skupština AKB,  održali su 10 juna  Izbornu skupštinu  koju je zakazao Upravni odbor AKB.

Pokret Bolja advokatura : Vladimir Gajić izabran za predsednika

Pokret Bolja advokatura objavio je na svom sajtu da  je  na Izbornoj skupštini, održanoj 10.juna 2017.godine u Sava Centru, većinom glasova za predsednika AKB izglasan   advokat Vladimir Gajić, a na mesto potpredsednika advokat Jovica Todorović
Izvor: Bolja advokatura

Skupština je, uz učešće oko skoro hiljadu advokata, održana u Centru “Sava”, iako je bilo problema s rezervacijom prostora za ovaj događaj, zbog sukoba dve struje u ovoj komori.

Skupštinom je predsedavao advokat Nebojša Avlijaš, pošto dosadašnji predsednik  AKB Slobodan Šoškić, kome je mandat istekao 2014, nije došao. Na početku je skupština, većinom od 416 glasova, donela odluku da se ponište izbori sa, kako je rečeno, nelegalne Izborne skupštine AKB, održane 13. maja i na kojoj je izabrano rukovodstvo AKB i za predsednika Jugoslav Tintor. Potom su kandidati za predsednika AKB izlagali svoje programe, po azbučnom redu, sa liste od 10 predloženih među kojima i za Jugoslava Tintora i još troje  za koje se  glasalo  13. maja .

Advokat Dragan Brajer je pozvao kolege advokate da “spuste loptu” i predložio da se Komora ujedini i to na skupštini, već u septembru i pozvao da se do tad nađe način da se deblokira račun Komore. I advokat Svetozar Vujačić ocenio je da je, posle ukaljanog ugleda advokature, advokatima potrebno jedinstvo više nego ikad. Kandidat Vladimir Gajić istakao je da građani advokate više ne vide kao zaštitnike pravde, i da on želi to da prekine i da u Komori uspostavi viša pravila igre uz poruku javnosti da će advokatura biti profesija s kojom neće biti šale. Kandidat za predsednika AKB Veljko Vukotić rekao je da će, kao predsednik, inicirati izmene Zakona o advokaturi i predložiti osnivanje penzionog fonda za advokate. Kandidat Milinko Trifković pozvao je kolege da se vrate demokratiji i predočio da je AKB od uzurpatora spasilo nekoliko advokata koji su u njoj dežurali i spavali i fizički je odbranili.

Program poslednjeg s liste kandidata, dosadašnjeg predsednika Komore Slobodana Šoškića, nije predstavljen, pošto je Šoškić bio odstutan, a njegov program je nameravao da izloži predsedavajući Nebojša Avlijaš, međutim advokati su to odbili, pošto je većina bila protiv. Ostali kandidati sa liste: Zora Dobričanin Nikodinović, Mirjana Mosorović, Goran Ninić i Jugoslav Tintor, nisu prisustvovali skupštini. Glasanje i prebrojavanje glasova trajalo je do duboko u noć.

Epilog “statutobraniteljske” pozicije  obeju strana, ali  nepomirljivo suprotstavljenih u  tumačenju  Statuta AKB o pitanju ko može da sazove izbornu skupštinu, jeste da ovi koji su birali 10 juna, ne priznaju ništa što je proisteklo iz majskih izbora, dok je za drugu stranu koja osporava legitimitet „Šoškićevom krilu“,  neprikosnovena  majska  Izborna skupština  i tada  izabrano novo rukovodstvo komore:  članovi rukovodećih  i disciplinskih organa , predsednik Jugoslav Tintor i predstavnici AKB u Advokatskoj komori Srbije (AKS).

Advokat Vladmir Gajić, jedan od kandidata za predsednika AKB rekao je  za „Dnevnik“    da je   omogućeno svima, bez ikakve razlike, da iskoriste svoje aktivno ili pasivno  biračko pravo, a da su na listama svi koji su  se kandidovali u kandidacionom postupku koji je  okončan još u novembru 2016 godine .

– Te  kandidacione liste  su iskoristile  kolege koje su organizovale  skupštinu od 13. maja. Međutim,  Izborna skupština od 10 juna  jedina  je legalno zakazana-naglašava Gajić-jer  po Statutu AKB Izbornu skupštinu može isključivo da sazove Upravni odbor, i drugo, jer izborni postupak i sve radnje koje su u vezi izbora može da sprovede samo izborna komisija koju je imenovao takođe Upravni odbor.

Odgovarajući na pitanje kako  šira javnost da  razume o čemu je reč s obzirom na to da obe strane u AKB tvrde da su nesporne baš njihove odluke i tumačenje Statuta , Gajić  priznaje da u toj priči  ni advokatima nije lako da se snađu.

– Evo, međutim, jednog primera koji će pomoći za razumevanje  situacije. Nažalost, bivši predsednik AKS Dragoljub Đorđević i  sekretar AKS  Jugoslav Tintor , i 2011.godine su napravili ovo isto  , sa  još nekoliko potpuno istih aktera,  paralelnu izbornu skupštinu, i onda je sve što je iz toga proisteklo  moralo da ide na sud i to sve je poništeno-navodi Gajić i dodaje da će „najverovatnije opet morati da se prođe kroz istu fazu da sud odlučuje o tome ko je radio u skladu sa Statutom“.

Problemi i na relaciji AKB-AKS

Ubrzo nakon izbora održanih 13. maja u AKB, Advokatska komora Srbije saopštila da je AKS održala 4.juna Izbornu sednicu svoje Skupštine, koja je „radila u punom kvorumu i sa predstavnicima starog saziva i sa predstavnicima novog saziva i donela odluku o potvrdi mandata novoizabranim predstavnicima u Skupštini i članovima Upravnog odbora AKS,nakon sprovođenja izbora u svim advokatskim komorama u sastavu AKS“.

Vladimir Gajić kaže, međutim, da je „sve to nelegalno“.

-Naime,starim delegatima , pre svega beogradskim, jednom presudom koja se odnosila i na Dragoljuba Đorđevića, poništeni su mandati , tako da oni ne mogu da učestvuju ni u kakvom uvođenju u mandat novih delegata. Ta presuda u odnosu na Dragoljuba Đorđevića čak počinje rečima: „Zabranjuje se Dragoljubu Đorđeviću da vrši funkciju predsednika AKS“, što njemu ništa ne smeta da se i dalje ponaša kao da se ništa nije desilo. Ali šta da radimo, to je Srbija, ne razliku se , nažalost, ni advokati mnogo-naveo je Gajić.

-Pobednik  na izborima  10. juna  će izvršiti mirnu primopredaju sa sadašnjim predsednikom Šoškićem. Nadam se da ćemo od ove  skupštine  početi da prevazilazimo probleme –  rekao je Gajić.

Advokat Jugoslav Tintor koji je 13. maja na tada održanoj Izbornoj skupštini izabran za novog predsednika AKB,   u izjavi za Dnevnik  je  za događaj  od 10.juna rekao da „uopšte nije Izborna skupština , već skup zakazan od strane nelegalnog Upravnog odbora koji ne postoji, jer je poništen pravosnažnim sudskim odlukama“.

-Odluku o sazivanju tog skupa stavila je van snage Skupština AKB održana 23 aprila.  Pretpostavljam  da se nalazim na toj listi  iz  razloga  što koriste materijale iz već sprovedenog kandidacionog postupka  koji je bio za 13 maj, ali ne mogu ništa tim povodom da učinim.  Ko organizuje i ide na taj skup postupa suprotno odluci Skuštine AKB. Na te izbore – kaže Tintor- ne ide niko. Njih   organizuje staro rukovodstvo kako bi nas odvuklo u prethodni period haosa i sudskih postupaka, kako bi produžili svoje mandate.

Ističući da   odnose u advokaturi ne bi trebalo da uređuju sudovi , već skupštine advokatskih komora, kao njihov najviši organ, Tintor  ocenjuje da je beogradska advokatura   13. maja iskoračila iz začaranih krugova konflikata.

 

 

 

Prijatelji sajta